Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peking - informace o tématu

foto ponorky je ilustrační

Čínská jaderná ponorka šla ke dnu. Peking to chtěl utajit

V Číně se potopila její nejnovější útočná ponorka s jaderným pohonem. S odvoláním na nejmenované americké představitele to napsal list The Wall Street Journal (WSJ) a agentura Reuters.

Přečíst článek
Z Prahy opět začne létat přímý spoj do Číny

Z Prahy opět začne létat přímý spoj do Číny

Praha opět získá přímé spojení s Čínou. Čínská letecká společnost Hainan Airlines obnoví 24. června pravidelné spojení mezi Prahou a Pekingem. Létat bude třikrát týdně. Na Ruzyň se čínský dopravce vrací po více jak čtyřleté přestávce.

Přečíst článek
TikTok

V USA jsou o krok blíž k zákazu TikToku

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu po zrychleném projednávání přijala návrh, který by umožnil ve Spojených státech zakázat sociální síť TikTok. Krok vychází z obav, že platformu skrze čínského majitele kontroluje Peking a může ji zneužívat proti Američanům. Sociální síť označuje návrh za protiústavní, podobně jako někteří zákonodárci i experti.

Přečíst článek

Peking mrhá talenty. Nezaměstnané absolventy musejí živit rodiče

Na čínských vysokých školách letos promovalo více než desetkrát tolik absolventů než před dvaceti lety. Nejlidnatější ekonomika světa pro ně ale nemá pracovní uplatnění. A Peking se zmohl jen na krycí manévry, ukončil reportování údajů o nezaměstnanosti mladých.

Přečíst článek

Peking přesouvá zemřelé ze země do cloudu. Kdy to přijde do Evropy?

Peking přenáší hřbitovy i celou oblast pohřebnictví do digitálního věku. Čínské hlavní město čelí rychlému stárnutí populace a nedostatku půdy, a proto pilotně zavádí vertikální pohřebiště s elektronickými obrazovkami místo náhrobků.

Přečíst článek
Henry Kissinger v Pekingu: USA a Čína nemohou být protivníky

Kissinger v Pekingu: USA a Čína musejí žít v míru

Spojené státy a Čína musí ve svých vztazích odstranit nedorozumění a vyhnout se konfrontaci. Při úterním jednání v Pekingu to řekl bývalý americký ministr zahraničí a respektovaný odborník na světovou diplomacii Henry Kissinger, který v květnu oslavil 100. narozeniny. Kissinger (na archivním snímku z roku 2018), který v 70. letech výrazně přispěl k normalizaci vztahů mezi Čínou a USA, v Pekingu jednal s čínským ministrem obrany Li Šang-fuem, jehož úřad o jednání informoval.

Přečíst článek
čínské námořní cvičení v jihočínském moři, snímek ze záběrů čínské státní TV

Dořinčeli zbraněmi. Čínské cvičení kolem Tchaj-wanu po třech dnech končí

Čínská armáda v pondělí ukončila třídenní vojenské cvičení v okolí Tchaj-wanu, jehož cílem bylo podle Pekingu nacvičit "úplné obklíčení" tohoto ostrova. Čínské velení oznámilo, že manévry byly úspěšné a že země je "připravena k boji". Informovala o tom agentura AP. Tchajwanská armáda uvedla, že aktivity Číny v okolí ostrova bedlivě sledovala; stejně jako je monitorovaly Spojené státy.

Přečíst článek
Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.

Do Číny přes daňové ráje tečou obří sumy peněz ze Západu. Peking o tom nemá tušení

Zahraniční napojení na čínská aktiva je zřejmě mnohem větší, než zaznamenávají oficiální statistiky. Vyplývá to z průzkumu, na který upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Čína, ilustrační foto

Čínu dál sužuje vedro. Některé továrny stojí, aby mohli lidé chladit své domovy

Nejhorší vlna veder v Číně za posledních 60 let prohlubuje ekonomické problémy země způsobené výlukami souvisejícími s bojem proti nemoci covid-19. Úřady tento týden nařídily továrnám v několika hlavních výrobních regionech pozastavit výrobu, aby se ušetřila elektřina, informoval server amerického listu The Washington Post (WP).

Přečíst článek
Peking, Čína (ilustrační foto)

Tisícům Číňanů zmizely úspory z bank. Skandál testuje jejich víru v systém

Finanční skandál, při kterém z menších venkovských bank po celé Číně zmizely životní úspory tisícům lidí, vyústil v nebývalou míru protestů. Důvodem je mimo jiné to, že lokální vlády se snaží celou kauzu zamést pod koberec. Poškozeným protestujícím navíc tamní policie vyhrožuje. Skandál by mohl představovat vážnou zkoušku pro vládnoucí komunistickou stranu, která je jinak obyvateli oceňována pro stabilitu a její schopnost kontrolovat jakékoli hrozby, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek
Huawei (ilustrační foto)

Americké sankce podnítily rozmach výroby čipů v Číně. A Peking to štědře podporuje

Sektor výroby mikročipů roste v Číně rychleji než kdekoliv jinde na světě. Přispěly k tomu sankce, které Spojené státy uvalily na místní technologické giganty, od firmy Huawei Technologies až po firmu Hikvision, které zvýšily zájem o domácí výrobky. Podle údajů agentury Bloomberg pochází 19 z 20 nejrychleji rostoucích firem čipového průmyslu za poslední čtyři čtvrtletí z Číny. Loni jich bylo osm.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čínská firma Tencent Holding a rodina Guillemotových zvažují odkup francouzského výrobce videoher Ubisoft Entertainments. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Podle nich Tencent a firma zakladatelů Ubisoftu Guillemot Brothers zvažují, jak zvýšit hodnotou výrobce hry Assassin's Creed a stabilizovat ho. Akcie firmy reagovaly na zprávu růstem o více než 30 procent.

Ceny ropy 🛢 pokračují v růstu 📈 a za celý týden by si mohly připsat zisk až devět procent. Investoři se obávají širšího konfliktu na Blízkém východě, který by mohl narušit dodávky ropy. Cena severomořské ropy Brent přidává 1,3 procenta na 78,65 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si připisuje 1,5 procenta, když se obchoduje se za 74,84 dolaru za barel.

Americký dolar 💲 posiluje 💪 ke koši měn a vyšplhal se až na nejvyšší hodnotu za sedm týdnů. Reaguje tak na nejnovější statistiku z amerického trhu práce, po které obchodníci snížili sázky na to, že centrální banka USA (Fed) počátkem listopadu opět sníží úrokové sazby až o půl procentního bodu.
Česká měna zpevnila 💪 vůči euru o dva haléře na 25,34 koruny za euro. K dolaru naopak od čtvrtečního podvečera o deset haléřů oslabila na 23,10 koruny za dolar. 
Pražská burza dnes stagnovala. Index PX sice stoupl, ale o 0,09 procenta na 1591,73 bodu. Polepšily si například akcie Komerční banky či bankovní skupiny Erste. Oslabily naopak cenné papíry energetické skupiny ČEZ. 
Německý průmyslový konglomerát Thyssenkrupp neuspěl v boji proti pět let starému rozhodnutí Evropské komise (EK) zablokovat spojení jeho ocelářských aktivit s aktivitami indické firmy Tata Steel v Evropě. Soudní dvůr EU se postavil na stranu EK a zamítl odvolání Thyssenkruppu. Thyssenkrupp následně uvedl, že se teď dál soustředí na vytvoření společného ocelářského podniku s českým podnikatelem Danielem Křetínským, ve kterém by každá strana vlastnila 50 procent. Číst více
Slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ) potvrdil pekárenské skupině Penam 🍞 z holdingu Agrofert pokutu 21 milionů eur 💶 (532 milionů korun) za porušení antimonopolních pravidel. Informaci potvrdil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Agrofert s rozhodnutím nesouhlasí, považuje ho za nezákonné a chce se proti němu bránit u soudu. Číst více
Premiér Petr Fiala (ODS) odeslal na Pražský hrad návrh na jmenování Lukáše Vlčka (STAN) ministrem průmyslu a obchodu a Petra Kulhánka (za STAN) ministrem pro místní rozvoj. Uvedla to mluvčí kabinetu Lucie Ješátková. Prezident Petr Pavel by podle dřívějšího vyjádření předsedy vlády mohl nové ministry jmenovat v úterý dopoledne poté, co se s oběma kandidáty o den dříve setká.

Peking vyzval Evropskou unii, aby odložila zavedení dodatečných cel na dovoz elektromobilů z Číny, a zabránila tak eskalaci napětí ve vzájemném obchodě. Informují o tom čínská státní média. Evropská komise (EK) dnes k zavedení dodatečných cel dostala zelenou od členských zemí EU. Čínská obchodní komora následně Evropskou unii kritizovala za prosazování protekcionistických opatření, uvedla agentura Reuters.

Technická závada v systému řízení letového provozu ✈✈ dnes způsobila problémy ve vzdušném prostoru nad celým Německem. S odvoláním na úřad pro leteckou bezpečnost (DFS) o tom informovala agentura DPA. Chybu se už podle úřadu podařilo opravit, se zpožděním letů a jejich rušením je ale třeba nadále počítat na letištích po celé zemi.
Reklama
Reklama
Doporučujeme