Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peking - informace o tématu

Jack Ma, zakladatel firmy Alibaba

Alibaba narazila v Číně na růstové limity. Prchá proto do Evropy

Čínská společnost Alibaba Group se chystá rozšířit svou divizi Lazada i do Evropy. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na dva informované zdroje. Lazada se teď zaměřuje na e-commerce v jihovýchodní Asii. Chystaná expanze je součástí snahy čínské firmy o další růst v zahraničí.

Přečíst článek

Za zlato z Pekingu dá sportovcům nejvíc Singapur, osmkrát tolik, co přislíbilo Česko

Přečíst článek
Peking 2022

Británie, Austrálie a Kanada oznámily diplomatický bojkot olympiády v Pekingu

Premiéři Británie, Austrálie a Kanady informovali o plánech bojkotovat na diplomatické úrovni únorové zimní olympijské hry v Pekingu. Země se tak přidaly ke Spojeným státům, které v pondělí oznámily, že oproti zvyklostem nevyšlou na hry žádné vládní představitele. Jako důvod západní lídři uvádějí porušování lidských práv v Číně. Ze stejných pohnutek zvažují podobný postup také další spojenci USA, uvádí agentura Reuters.

Přečíst článek
videohra Fortnite

Herní hit Fortnite si už v Číně nezahrají, rozhodl jeho tvůrce

Americká společnost Epic Games v polovině listopadu ukončí provoz čínské verze své populární počítačové hry Fortnite. Oficiální stanovisko k tomuto kroku chybí. Dohady ale hovoří o tom, že rozhodnutí by mohlo souviset se snahami Pekingu omezit závislost dětí na on-line hrách.

Přečíst článek
Býčí trh na Wall Street

Akciové trhy čeká tvrdá zkouška – udržet růst v době covidové

Světové akciové trhy se nacházejí v okolí historických maxim, během posledního měsíce umazaly i předešlý propad. Stále více investorů a analytiků si začíná klást otázku, jak dlouho růst ještě vydrží. Na světových trzích stále hraje hudba a všichni vesele tančí, ale ekonomická data tak růžově nevypadají. 

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin odolal embargu Pekingu. Přes víkend smazal většinu ztrát z minulého týdne

Trh s kryptoměnami se vzpamatoval z propadu, který minulý týden způsobila čínská centrální banka. Její rozhodnutí totiž uvrhlo tamní kryptospekulanty do ilegality.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin citelně padá. Peking zakázal všechny transakce s kryptoměnami

Bitcoin a další kryptoměny dnes citelně oslabují. Čínská centrální banka totiž prohlásila všechny transakce související s kryptoměnami za nezákonné.

Přečíst článek
Čínská burza, ilustrační foto

Na prahu další krize? Peking se děsí krachu Evergrande

Akcie čínské realitní společnosti Evergrande, která se potýká s finančními problémy, se během dnešního obchodování na burze v Hongkongu propadly až o 19 procent a dostaly se na nejnižší úroveň od května 2010.

Přečíst článek
Pinduoduo založil Číňan Colin Huang

Největší smolař roku? Zakladatel Pinduoduo doplácí na čínské regulace

Colin Huang patřil díky úspěchu jeho platformy Pinduoduo k nejrychleji bohatnoucím Číňanům. Když ale tamní úřady začaly regulovat e-commerce giganty, Huang byl tím, kdo začal chudnout nejvíc. Od ledna letošního roku tak již přišel o téměř 28 miliard dolarů.

Přečíst článek
Tencent, ilustrační foto

Peking škodí byznysu. Tencent vypadl z desítky nejhodnotnějších firmem

Čínská internetová společnost Tencent Holdings ztratila desátou pozici v žebříčku nejhodnotnějších firem světa, který sestavuje agentura Bloomberg. V první desítce tak nezůstal žádný čínský podnik. Čínské technologické firmy výrazně oslabují kvůli regulačním zásahům Pekingu.

Přečíst článek
Alipay

Čínská Ant přijde o možnost nezávisle posoudit solventnost klienta

Peking chce rozdělit populární platební aplikaci Alipay, kterou vlastní společnost Ant Group čínského podnikatele Jacka Ma.

Přečíst článek
Aj Wej-Wej

Credit Suisse ruší účet Aj Wej-wejovi. Posluhuje Pekingu, tvrdí slavný umělec

Pozoruhodná kauza se v minulých dnech rozpoutala kolem Credit Suisse a čínského umělce, disidenta a aktivisty Aj Wej-weje. Banka totiž hodlá zrušit účet jeho nadace založené na podporu umění a lidských práv ve Švýcarsku. Odůvodnění? Aktivista má v Číně zápis v „rejstříku trestů“. Jenže nic takového není pravda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Oheň zasáhl celou střechu a hasiči jej zatím nemají pod kontrolou, řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Střecha se začíná rozpadat, kus se už propadl dovnitř, uvedl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Hasiči kvůli rozsahu požáru vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu a aktuálně ho likviduje 2️⃣2️⃣ jednotek.
Turecký prezident 👴 Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že islámské země by měly vytvořit alianci proti tomu, co nazval „rostoucí hrozbou expanzionismu“ ze strany Izraele. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan se tak vyjádřil poté, co v pátek na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynula americko-turecká propalestinská aktivistka, kterou patrně do hlavy střelili izraelští vojáci.
Kvůli nespecifikované technické poruše byl rozsáhle omezen 🚆 železniční provoz v Německu. V centrální části země vlaky stojí. Národní železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) ujistil, že usilovně pracuje na odstranění závady.
Čeští policisté loni vypátrali a předali do zemí Evropské unie 7️⃣8️⃣4️⃣​​​​​​​ hledaných lidí, naopak do Česka jich díky mezinárodní spolupráci jiné státy vydaly 490. Partnerům mimo EU česká strana vydala 19 vypátraných, zatímco pro Česko našli policisté v oblastech mimo EU 36 hledaných. 
Kolem 6️⃣0️⃣ demonstrantů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) zablokovalo vstup do známého muzea Rijksmuseum v Amsterodamu, informoval nizozemský server Dutchnews. Aktivisté po kulturní instituci žádají, aby přerušila své vazby se sponzorem, finanční skupinou ING. Rijksmuseum je nyní „až do odvolání“ uzavřeno, oznámilo jeho vedení.
Krajský soud v Brně poslal strojírenskou společnost ČKD Blansko Holding do úpadku. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Věřitelé mají nyní 2️⃣ měsíce na přihlášení pohledávek. Přezkumné jednání nařídil soud na 5. prosince, na stejný den svolal také schůzi věřitelů. 
Tři malé skleněné kuličky, které čínská sonda získala na povrchu Měsíce a v roce 2020 přivezla zpět na Zemi, jsou důkazem, že na přirozené zemské družici soptily 🌋 vulkány ještě v době, kdy na zemi vládli dinosauři. S odkazem na novou studii zveřejněnou v odborném časopise Science o tom informovala agentura AP.
Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla 👍 správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. 
Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly  výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. 
Úřady na severu Vietnamu uzavřely letiště a evakuovaly na 5️⃣0️⃣ tisíc obyvatel v souvislosti s tajfunem Yagi, který se nyní přesunul nad vietnamskou pevninu, informují agentury. Tajfun předtím zasáhl jižní pobřeží Číny, kde zabil dva lidi a téměř stovku dalších zranil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme