Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Fiala - informace o tématu

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Veřejný dluh narůstá za Fialovy vlády zhruba stejně rychle jako za covidu

Veřejné zadlužení České republiky činilo koncem letošního března 3 332,3 miliardy korun. Nominálně se jedná o historicky vůbec nejvyšší úroveň zadlužení Česka. Na konci roku 2021 přitom činilo 2 566,7 miliardy korun. Zhruba v tom čase se vlády ujímal kabinet Petra Fialy, jehož klíčovým slibem bylo snížení zadlužení Česka, nebo alespoň snížení tempa zadlužování. Jak se tento závazek podařilo naplnit?

Přečíst článek

Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Přečíst článek
Unijní lídři se na jménech nových šéfů unijních institucí neshodli

Von der Leyenová ještě neslaví. Unijní lídři se na jménech šéfů jednotlivých institucí neshodli

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala

Fiala: Překonali jsme krizi, do české ekonomiky se vrací víra v budoucnost

Česko překonalo krizi a ekonomika se vyvíjí správným směrem. Jsou ale třeba další reformy, aby se země vyrovnala těm nejlepším v Evropě. Na celostátním sněmu Hospodářské komory ČR to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Tendr století. Kolik jaderných bloků Česko postaví? Jasno bude do konce prázdnin

Tendr století. Kolik jaderných bloků Česko postaví? Jasno bude do konce prázdnin

Vláda bude mít do konce srpna jasno, kolik jaderných bloků se v Česku bude stavět na základě současného tendru na jejich budování. Na konferenci Česko na křižovatce II to dnes v Praze řekl premiér Petr Fiala (ODS). V současném tendru podaly francouzská firma EDF a jihokorejská KHNP nabídky na jeden až čtyři bloky.

Přečíst článek

Premiér Fiala je vlastně klikař. Nenadchl, ani nezklamal

Díky koalici Spolu by výsledek evropských voleb domácí politikou příliš zamávat neměl. I když je to de facto nevýhra, Spolu je druhá na pásce, získala šest mandátů, dva ztratila. V podstatě ji zachraňovala Praha, všude jinde ji převálcovalo hnutí ANO.

Přečíst článek
Petr Fiala

Majitel kampeličky, ve které měl Fiala uložených 950 tisíc, je po smrti

Tragicky skončil osud předsedy Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) Roberta Zelenky, který byl od včerejška pohřešovaný. Server iDNES.cz uvedl, že byl policií nalezen bez známek života. „Muž byl vypátrán bohužel bez známek života,“ uvedla tisková mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová pro web iDNES.cz.

Přečíst článek
Ropovod Družba, Maďarsko

Fiala: Česko se v příštím roce konečně odřízne od ruské ropy

Česká republika se závislosti na ruské ropě zbaví nejpozději do poloviny příštího roku. O zrušení výjimky na dovoz ruské ropy chce premiér Petr Fiala (ODS) požádat ihned poté, co bude dokončen projekt rozšíření italského ropovodu TAL. Práce na něm se nyní naplno rozběhly.

Přečíst článek
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš má nový účes, Fiala nový proslov a Pekarová se nestačí divit

Do voleb do Evropského parlamentu zbývá jen týden, a politici se obuli do vrcholné fáze kampaně. Andrej Babiš si užíval s dinosaury, mamutem, medvědem a dětmi na skákacím hradu, a v neděli dal čerstvý sestřih. Petr Fiala dostál své důstojnosti a pouze natočil video, ve kterém vyzval voliče, aby dali hlas občanskému demokratovi Filipu Bendovi. Bratr poslance Bendy je kandidátce Spolu do EP až na osmém místě. No a v dolní komoře parlamentu se poslanci koulují. Boj vypuknul poté, co se zjistilo, že ve sněmovně sněží.

Přečíst článek
Michal Strnad, majitel CSG

Zbrojař Strnad: U části munice pro Ukrajinu chybí celé díly. Dodávky se kvůli tomu zdrží

Polovina nakoupených dělostřeleckých nábojů nemůže být dodána na Ukrajinu tak rychle, jak bylo plánováno. U některých nábojů je totiž potřeba doplnit chybějící komponenty. Listu Financial Times (FT) to řekl majitel české společnosti Czechoslovak Group (CSG) Michal Strnad, jehož firma pořizuje jménem české vlády v rámci české iniciativy na pomoc Ukrajině dělostřelecké granáty v Africe nebo Asii. Podle Strnada vzrostly také ceny munice.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS)

Fiala: Reforma penzí už nemůže čekat, musíme udělat první krok

Neudržitelnost penzijního systému představuje podle premiéra Petra Fialy (ODS) zásadní zátěž pro Česko. Je třeba zajistit, aby důchodové pojištění nezkolabovalo, řekl ministerský předseda po zahájení mimořádné sněmovní schůze svolané z koaličního podnětu k úvodnímu kolu debaty o sporných širších změnách v penzích.

Přečíst článek
Denis Šmyhal

Evropští lídři míří do Prahy na jednání o bezpečnosti. Dorazí i ukrajinský premiér Šmyhal

Na večerní schůzku k bezpečnostní spolupráci do Prahy dorazí i ukrajinský premiér Denys Šmyhal či zástupci Spojených států. Hlavním cílem pracovní večeře, která se odehraje v 19:00 v Kramářově vile, bude další zlepšení koordinace pomoci Ukrajině, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Jednání se bude týkat muniční pomoci, protivzdušné obrany Ukrajiny či spolupráce v obranném průmyslu.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala

Fialu a koalici Spolu žene vpřed odvaha a touha „přejet“ Babišovo hnutí ANO

Horkou fázi kampaně do evropských voleb už zahájily všechny partaje, a tak konečně víme, co jejich snahu pohání. Podle volebních hesel je to odvaha. Usednout do lavic evropského parlamentu to chce odvahu… Jinak je vše při starém. Tedy až na to, že kromě výpadů proti opozici, už se navzájem napadají i strany vládní koalice.

Přečíst článek
Reklama

News box

Odbyt amerického výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí 📉 klesl zhruba o pět procent, a to na 443 956 aut ze 466 140 před rokem. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Meziroční pokles odbytu vykázala už druhé čtvrtletí za sebou. Výsledek za druhé čtvrtletí je nicméně lepší, než očekávali analytici. 
Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v červnu 📈 stoupla meziměsíčně o 0,23 procentního bodu na 8,33 procenta. V meziročním srovnání ale byla nižší. Vyplývá to z tzv. Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů.
Vídeňský institut pro mezinárodní ekonomická srovnání (WIIW) 📉 zhoršil výhled růstu ukrajinské ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) této východoevropské země, která se třetím rokem brání ruské agresi, podle aktuální prognózy letos vykáže růst o 2,7 procenta. Institut o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Na začátku roku hovořil o růstu o 3,2 procenta.
Investiční fond J&T Thein Sicav Tomáše Budníka a J&T Private Equity Group 💰 kupuje IT firmu OC Holding podnikatelů Jana Huspeky, Martina Nehasila a Petra Fialy. Fúzi posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.
Nový izraelský 📜 příkaz k evakuaci se v jižní části Pásma Gazy dotkl přibližně 250 tisíc lidí. Podle agentury AFP to dnes uvedl Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Izraelská armáda v pondělí nařídila hromadnou evakuaci východní části města Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.
Polsko a Německo se dohodly, že budou jednat o posílení obranné 🤝 spolupráce. Chtějí tak odstrašit ruskou hrozbu v regionu, a to i silnější přítomností sil Severoatlantické aliance na jejím východním křídle a koordinací pomoci Ukrajině, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dnes představený společný akční plán obou zemí. 
Míra inflace v eurozóně v červnu zpomalila na 2️⃣,5️⃣ procenta z květnových 2,6 procenta, uvedl ve svém rychlém odhadu Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii tento odhad neobsahují, nejsou v něm tedy ani data za Českou republiku.
Německá energetická společnost Siemens Energy plánuje v příštích šesti letech přijmout 🔟 tisíc nových zaměstnanců v souvislosti s investicí 1,2 miliardy eur (28,2 miliardy korun) do divize rozvodných elektrických sítí. Dnes o tom informovala agentura Reuters.
Polský premiér Donald Tusk 🤝 přivítal německého kancléře Olafa Scholze ve Varšavě. Stalo se tak poté, co obě země po šestileté přestávce obnovily mezivládní konzultace, uvedla agentura PAP. Kancléře ve Varšavě doprovází 12 ministrů, spolkových i zemských, napsala agentura DPA.
Dluh vládních institucí ČR 📈 stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 232,8 miliardy korun na 3,332 bilionu korun. Míra zadlužení se tak zvýšila ze 42,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 43,4 procenta. V porovnání s posledním kvartálem loňského roku se dluh zvýšil o 103,9 miliardy korun a míra zadlužení stoupla o 1,4 procentního bodu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme