Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Sklenář - informace o tématu

Reklama

News box

V uprchlickém táboře Nusajrát ve středu Pásma Gazy dnes zahynulo 13 lidí při izraelském 🚀 bombardování školy, kde se ukrývali vysídlení Palestinci. Informovala o tom palestinská agentura Wafa, podle níž jsou po úderu také desítky zraněných, většina z toho ženy a děti. Informace o průběhu bojů nelze bezprostředně ověřit; izraelská armáda se k útoku nevyjádřila.
Na 1️⃣1️⃣ místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová maxima teploměr ukázal zejména v Praze a ve středních Čechách, nejtepleji bylo v pražské Libuši, kde naměřili 34,3 stupně Celsia. Po vedrech se od západu do Česka rozšířily silné bouřky.
Palestinské hnutí Hamás slevilo ze svého požadavku, aby se Izrael nejprve zavázal k eventuálnímu uzavření trvalého příměří, než podepíše 📜 dohodu o klidu zbraní. Dnes o tom píše agentura Reuters, podle jejíchž zdrojů Hamás přijal americký návrh na pokračování rozhovorů o příměří. 
Nový labouristický premiér Británie 👨 Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Potvrdil, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále podporovat Ukrajinu v obraně proti ruské invazi.
Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, ve kterém Fico hovořil také o potřebě vybudování hráze proti progresivistickým a liberálním ideologiím a přirovnal je k rakovině. Zmíněné oslavy na hradě Devín v Bratislavě byly první veřejnou akcí, které se Fico zúčastnil od poloviny května, kdy se stal terčem atentátníka.
Francouzi žijící v zámořských územích začali hlasovat ve druhém kole parlamentních voleb 🗳. Jako první začali odevzdávat hlasy obyvatelé souostroví Saint-Pierre a Miquelon v Atlantském oceánu u kanadských břehů. V kontinentální Francii začne druhé kolo voleb v neděli. V prvním kole zvítězila nacionalistická strana Národní sdružení (RN). Poslední průzkumy nicméně naznačují, že strana nezíská v parlamentu většinu.
Situace s odbavením zavazadel 🎒 na pražském letišti, která se zkomplikovala před týdnem během prvního prázdninového víkendu, je nyní stabilizovaná. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Některé lety ale i během pátku měly zpoždění a zcela bez problémů není ani výdej zavazadel. Vyplývá to z oznámení Letiště Praha na sociální síti X.
Americká technologická společnost Apple  schválila výrobci videoher Epic Games evropský obchod s hrami na chytrých telefonech iPhone a počítačových tabletech iPad. Firma Apple to podle agentury Reuters oznámila krátce poté, co ji Epic v pátek obvinil, že mu ve spuštění obchodu dál svévolně brání.
Pouze s příručními zavazadly ✈️ létají lidé zejména na kratších letech po Evropě a na cesty kratší než jeden týden. Na delší trasy, převážně do asijských destinací, se jen s kabinovým zavazadlem vydávají převážně mladí lidé, řekl ředitel prodejce letenek, portálu Letuška.cz Josef Trejbal. 
Sněmovna by mohla příští týden v úterý naplnit členy vyšetřovací komisi, kterou z podnětu opozičního hnutí ANO založila k objasnění loňské tragické střelby na 🏛️ Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V pátek by plénum mohlo volit předsedu, bez kterého komise nemůže zahájit činnost. Vyplývá to z předběžného programu jednání dolní komory.
Reklama
Reklama
Doporučujeme