Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PMI - informace o tématu

ilustrační foto

Týden tradera: Špatná nálada na trzích dohnala Nasdaq ke smutnému rekordu

Na trzích zavládla v týdnu poměrně brutální panika. Ztrácely zejména technologické tituly, ale oslabovala i další aktiva. Index amerických technologických titulů Nasdaq 100 tak pokořil nepříliš úspěšný milník, protože zaznamenal největší intradenní propad od prosince 2022. Na špatné náladě se podepsaly zejména horší než očekávané výsledky společnosti Tesla a dozvuky kauzy s IT firmou CrowdStrike.

Přečíst článek
Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Situace v českém průmyslu se v říjnu prudce zhoršila. Je nejhorší za dva a půl roku

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v říjnu znovu prudce zhoršily. Pokles zdraví sektoru zrychlil druhý měsíc v řadě a byl největší od května 2020. V říjnu index PMI klesl na 41,7, když v září činil 44,7 bodu. Informovala tom společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Index tak signalizoval prudké zhoršení provozních podmínek v české výrobě.

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Vysoká inflace dusí českou průmyslovou výrobu. Firmy už propouštějí

Nejlepším lékem na inflaci je inflace samotná. Tak by se dala vystihnout aktuální situace v českém průmyslu. Rapidní inflace uplynulých měsíců vede k takzvané destrukci poptávky, protože nahlodává kupní sílu odběratelů. Nižší zájem o průmyslové zboží ovšem nutí podniky už i propouštět. Inflační tlaky však zmírňují, právě kvůli klesající poptávce.

Přečíst článek
Výroba automobilů

Podmínky v průmyslu se v červnu poprvé od srpna 2020 zhoršily

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v červnu zhoršily, index nákupních manažerů (PMI) klesl na 49 bodů z květnových 52,3 bodu. Pokles urychlilo snížení výroby a další pokles nových zakázek. Podmínky se zhoršily poprvé od srpna 2020, uvedla společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Delta ani omikron průmysl neohrozily. Aktivita výrobců v Česku roste

Průmysl se už od druhé vlny s pandemií vyrovnává poměrně dobře. Firmy se naučily improvizovat, pracují s vyššími zásobami a flexibilně i cenami, shodují se analytici.

Přečíst článek
výroba převodovek

Český průmysl napakoval sklady, což stupňuje inflaci

Český průmysl nebývale hromadí zásoby, bojí se další logistické krize. Toto křečkování je ale zásadním zdrojem inflace, komentuje ekonom Lukáš Kovanda nejnovější data o stavu českého zpracovatelského průmyslu, které zveřejňuje společnost IHS Markit. Stávající světová logistická krize však naštěstí odeznívá, dodává Kovanda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Oheň zasáhl celou střechu a hasiči jej zatím nemají pod kontrolou, řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Střecha se začíná rozpadat, kus se už propadl dovnitř, uvedl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Hasiči kvůli rozsahu požáru vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu a aktuálně ho likviduje 2️⃣2️⃣ jednotek.
Turecký prezident 👴 Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že islámské země by měly vytvořit alianci proti tomu, co nazval „rostoucí hrozbou expanzionismu“ ze strany Izraele. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan se tak vyjádřil poté, co v pátek na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynula americko-turecká propalestinská aktivistka, kterou patrně do hlavy střelili izraelští vojáci.
Kvůli nespecifikované technické poruše byl rozsáhle omezen 🚆 železniční provoz v Německu. V centrální části země vlaky stojí. Národní železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) ujistil, že usilovně pracuje na odstranění závady.
Čeští policisté loni vypátrali a předali do zemí Evropské unie 7️⃣8️⃣4️⃣​​​​​​​ hledaných lidí, naopak do Česka jich díky mezinárodní spolupráci jiné státy vydaly 490. Partnerům mimo EU česká strana vydala 19 vypátraných, zatímco pro Česko našli policisté v oblastech mimo EU 36 hledaných. 
Kolem 6️⃣0️⃣ demonstrantů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) zablokovalo vstup do známého muzea Rijksmuseum v Amsterodamu, informoval nizozemský server Dutchnews. Aktivisté po kulturní instituci žádají, aby přerušila své vazby se sponzorem, finanční skupinou ING. Rijksmuseum je nyní „až do odvolání“ uzavřeno, oznámilo jeho vedení.
Krajský soud v Brně poslal strojírenskou společnost ČKD Blansko Holding do úpadku. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Věřitelé mají nyní 2️⃣ měsíce na přihlášení pohledávek. Přezkumné jednání nařídil soud na 5. prosince, na stejný den svolal také schůzi věřitelů. 
Tři malé skleněné kuličky, které čínská sonda získala na povrchu Měsíce a v roce 2020 přivezla zpět na Zemi, jsou důkazem, že na přirozené zemské družici soptily 🌋 vulkány ještě v době, kdy na zemi vládli dinosauři. S odkazem na novou studii zveřejněnou v odborném časopise Science o tom informovala agentura AP.
Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla 👍 správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. 
Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly  výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. 
Úřady na severu Vietnamu uzavřely letiště a evakuovaly na 5️⃣0️⃣ tisíc obyvatel v souvislosti s tajfunem Yagi, který se nyní přesunul nad vietnamskou pevninu, informují agentury. Tajfun předtím zasáhl jižní pobřeží Číny, kde zabil dva lidi a téměř stovku dalších zranil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme