Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

povodně 2024 - informace o tématu

Zleva premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Volit se bude. Stát pomůže s volbami v obcích postižených povodněmi

Ministerstvo vnitra zorganizuje v pátek a v sobotu volby v oblastech postižených záplavami celkem pěti obcím.

Přečíst článek
Obec Bělá pod Pradědem

Kellnerová dá přes 200 milionů na pomoc po povodních

Skupina PPF a Nadace The Kellner Family Foundation darují přes 200 milionů korun na pomoc regionům postiženým povodněmi v Česku, Polsku a na Slovensku.

Přečíst článek
Primátor Opavy Navrátil: Škody po záplavách jsou v miliardách korun

Opava pod vodou. Škody po záplavách jsou v miliardách korun, uvedl tamní primátor

Voda v ulicích Opavy opadla a odhalila zkázu, kterou způsobila. Primátor města Tomáš Navrátil (ANO) škody odhaduje na miliardy korun. Zničená je podle něj sportovní hala, fotbalový stadion, městské sady či historický areál koupaliště. Stovky lidí mají zničené domovy. Primátor to uvedl na facebookovém profilu města.

Přečíst článek
Povodně v Česku

Jsou povodně v Evropě ničivější než v minulosti? Ne. Hrozbou je „nerůst“

Jsou povodně v Evropě ničivější než v minulosti? Ne, nejsou. Způsobují nižší ztráty na životech i ztráty finanční než v 19. nebo 20. století. Hrozbou je tedy „nerůst“, který by v budoucnu zbytečně zabíjel lidi a zbytečně zhoršoval životní prostředí.

Přečíst článek
Vrtulník UH-1Y Venom

Při povodních pomáhá sedm vrtulníků. Armáda nasadila i nový stroj UH-1Y Venom

Do zvládání důsledků povodní v Česku se zapojil i jeden nový vrtulník UH-1Y Venom, celkem armáda zatím nasadila sedm vrtulníků. Uvedla to dnes na sociální síti X. Ve spolupráci s hasiči by měl Venom přepravit vodu do Jeseníků. Vrtulníky v předchozích dnech pomáhaly mimo jiné s evakuací obyvatel v nejhůře zasažených lokalitách.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) na návštěvě Jeseníku. Společně s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou

Jeseník se vzpamatovává z povodní. Musíme rychle obnovit základní infrastrukturu, uvedl Fiala

V regionech postižených katastrofálními záplavami je nutné co nejdříve obnovit dodávky elektrické energie, zprovoznit komunikační síť a poničené silnice, řekl na návštěvě Jeseníku premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
Napjatá a místy kritická situace panuje v jihozápadním Polsku zasaženém záplavami

Napětí v jižním Polsku. Nad městem Nisa se protrhla nádrž, záplavy už mají pět obětí

Napjatá a místy kritická situace panuje v jihozápadním Polsku zasaženém záplavami. Městu Nisa hrozí druhá povodňová vlna, protože několik kilometrů nad ním nápor vody nevydržela nádrž. Starosta Opole kvůli zhoršující se situaci na Odře vyhlásil povodňový poplach. Záplavy si podle dosavadních informací vyžádaly životy zřejmě pěti lidí.

Přečíst článek
Řeka Stěnava protéká kolem textilního podniku Veba, 15. září 2024, Broumov.

Krnov zaplaven, Troubky se evakuují, v Opavě voda stagnuje, z Hanušovic lidé nestihli utéct

Moravu a Slezsko přes víkend sužovaly povodně, problémy a škody působily také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10 tisíc lidí, pohřešováni jsou čtyři lidé. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci.

Přečíst článek

Kovanda: Povodně státní schodek nejspíš nezvýší, pomohou přebytkové místní rozpočty

Mohou mít nyní hrozící povodně zásadní dopad na českou ekonomiku a třeba i státní rozpočet? To je zatím, samozřejmě, předčasná otázka. Jednak je třeba doufat v co nejmenší škody, jednak je těžko odhadovat dopady děje, jehož celkovou intenzitu a rozsah působení ještě ani plně neznáme. Nicméně některé opatrné úvahy lze uskutečnit už nyní, a to díky historické zkušenosti.

Přečíst článek
Rozvodněná řeka Labe ve Špindlerově Mlýně, 15. září 2024, Špindlerův Mlýn

Obrazem: Nejdramatičtější situace je na severu Moravy

V Česku dál pokračuje vlna záplav. Nejvíc vody spadlo do rána v Jeseníkách, Beskydech a v Krkonoších. Dramatická je situace zejména v Moravskoslezském kraji a na severu kraje Olomouckého. Na řece Opavě ve městě Opava byl překročen stoletý průtok. Domovy musely opustit tisíce lidí. Některé obce jsou kvůli zatopeným komunikacím odříznuty od okolního světa. Horskou obec Malou Úpu ve východních Krkonoších odřízly od českého vnitrozemí sesuvy půdy. Na dvou místech v Jihomoravském kraji platí extrémní povodňový stav. Z jihočeských vodních nádrží Husinec a Římov přetéká voda.

Přečíst článek
Reklama

News box

Češi nadále nejvíce důvěřují 👮 policii, armádě a bankám, naopak nejnižší důvěru má veřejnost v politické strany a hnutí, uvádí průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se uskutečnil letos v létě. V porovnání s předchozím průzkumem z jara 2023 zaznamenali autoři průzkumu výrazný propad důvěry lidí v odbory. Klesla také důvěra v politické strany, televizi a internet.
Výroba osobních aut v Česku 📈 vzrostla za osm měsíců letošního roku meziročně o 5,5 procenta na 973 560 vozů. V letních měsících byla produkce ovlivněná termíny pravidelných celozávodních dovolených, preventivní údržby a instalace nových robotů. 
Britská centrální banka podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na 5️⃣ procentech. Její guvernér Andrew Bailey nicméně signalizoval, že banka bude v příštích měsících pokračovat ve snižování úroků, které zahájila začátkem minulého měsíce.
Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) za letošní první pololetí 📉 klesl hrubý zisk meziročně o 27 procent na 2,83 miliardy korun z 3,85 miliardy korun. Hlavním důvodem snížení zisku bylo nižší zpeněžení dřeva těženého v mladších porostech a také v polomech. Tržby podniku za leden až červen meziročně klesly o osm procent na 7,56 miliardy korun. 
Břeclavský výrobce výtahů a eskalátorů Otis do konce příštího roku  propustí 200 ze současných 250 zaměstnanců. Výrobu eskalátorů přesune americký vlastník do čínské továrny, výrobu a modernizace výtahů rozdělí mezi továrny ve Španělsku a ve Francii. Na ukončení výroby upozornil Břeclavský deník, informace potvrdil předseda místní odborové organizace KOVO František Bača. 
Společnost Ško-Energo začala s rozsáhlou přestavbou teplárny v Mladé Boleslavi, jediným palivem má být biomasa. Modernizace vyjde na 1️⃣8️⃣0️⃣ milionů eur, tedy zhruba 4,5 miliardy korun. Asi polovinu této částky pokryje dotace z Modernizačního fondu Státního fondu životního prostředí. Jde o největší modernizaci v historii teplárny, hotová by měla být do konce roku 2027. 
Slovensko 👍 bude pokračovat v ochraně vlastního trhu před dovozem zemědělských produktů z Ukrajiny, řekl slovenský premiér Robert Fico. Jeho nynější vláda loni na podzim rozšířila jednostranný slovenský zákaz dovozu vybraného zboží z Ukrajiny.
České veřejné finance směřují k  udržitelnějšímu stavu v budoucnu. Stane se tak ale za předpokladu, že se udrží nastolené trendy a schválené změny uskuteční. Vyplývá to ze Zprávy o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, kterou dnes vydala Národní rozpočtová rada (NRR), společně se Zprávou o plnění pravidel rozpočtové odpovědnosti za rok 2023.
Ministerstvo financí připraví kvůli povodním novelu letošního státního rozpočtu, deficit se zvýší o 3️⃣0️⃣ miliard korun na 282 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok, jeho schodek by měl být 240 miliard korun. Novelu i příští rozpočet by měla vláda schválit příští týden, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
Polská obchodní skupina Allegro, která působí rovněž v České republice, 📈 zvýšila v letošním druhém čtvrtletí hrubý provozní zisk (EBITDA) meziročně o 32,7 procenta na 726,9 milionu zlotých (zhruba 4,3 miliardy korun). Čtvrtletní tržby společnosti vzrostly o 12,5 procenta na téměř 2,7 miliardy zlotých.
Reklama
Reklama
Doporučujeme