Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

prezident - informace o tématu

Kandidát na tchajwanského prezidenta a zakladatel Foxconnu Terry Kou si pro případnou pozici viceprezidentky vybral herečku Tammy Lai známou ze seriálu Netflixu o prezidentských volbách Wave Makers.

Když to vyšlo Zelenskému, zkusí to i na Tchaj-wanu. Seriálová kandidátka zasáhne i do reálných prezidentských voleb

Tchajwanský miliardář a kandidát na prezidenta v nadcházejících volbách Terry Kou si jako případnou budoucí viceprezidentku vybral herečku Tammy Lai. Herečka se proslavila v seriálu Netflixu Wave Makers, v němž ztvárnila roli kandidátky na prezidentku. Série protkaná politickým dramatem na Tchaj-wanu vyvolala vlnu protestů hnutí MeToo, uvedl server BBC.

Přečíst článek

Další exemplární trest za útok na Kapitol. Jeden z vůdců Joe Biggs stráví 17 let ve vězení

Přečíst článek

Zakladatel Foxconnu Kou kandiduje na prezidenta Tchaj-wanu. Nesmíme se stát příští Ukrajinou, řekl

Přečíst článek
Favoritem argentinských voleb se stal Javier Milei

Argentinská centrální banka devalvuje měnu. Děsí se ultrapravičáka Mileie v roli prezidenta

Přečíst článek
Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Spotřební daň z nafty se zvýší o 1,50 koruny za litr. Novelu zákona o spotřebních daních, která sazbu zvyšuje na úroveň platnou do loňského června, v pátek podepsal prezident Petr Pavel. Dnes vyšla ve Sbírce zákonů a začne tak platit od úterý.

Přečíst článek
Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko Christopher Steele.

Putin může být do roka odstaven od moci, nejspíše násilně, myslí si bývalý britský špion zaměřený na Rusko

Bývalý agent britské rozvědky MI6 Christopher Steele se domnívá, že ruský prezident Vladimir Putin bude do roka odstaven od moci. Steele, který v roce 2016 dodal americké Demokratické straně informace o údajných vazbách kampaně tehdejšího republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na Rusko, to uvedl v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News.

Přečíst článek
A zase ten Trump. Prokuratura rozšířila obvinění kvůli schovávání tajných dokumentů

A zase ten Trump. Prokuratura rozšířila obvinění kvůli schovávání tajných dokumentů

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí novým obviněním ohledně neochoty vzdát se utajovaných dokumentů po odchodu z úřadu. Prokurátoři jej nově mimo jiné viní z pokusu vymazat záznamy z bezpečnostních kamer ve svém floridském sídle, které vyšetřovatelé požadovali. Aktualizovaná obžaloba také přidává dalšího z Trumpových podřízených, který měl být do pokusu o maření spravedlnosti zapojen, informují americká média.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Tento týden začíná sněmovna projednávat takzvaný konsolidační balíček. Prezident Petr Pavel do jednání o něm nehodlá vystupovat, počká si na výsledek. A když by balíček – jenž je zatím spíše balíčkem daňovým než konsolidačním – neozdravoval veřejné finance, pokud by nevedl ke snížení deficitu státního rozpočtu, nebo pokud by ve výrazné míře dopadal na lidi, kteří už dnes mají sociální potíže, prezident by jej vetoval, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a český prezident Petr Pavel (uprostřed) při státních hymnách 6. července 2023 na Pražském hradě.

FOTOGALERIE: Volodymyr Zelenskyj v Praze aneb Jak vypadalo 16 hodin návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země se téměř pět set dnů brání ruské invazi, se poprvé vypravil na návštěvu České republiky. Jednal s vrcholnými politiky v čele s prezidentem Petrem Pavlem, položil květiny na Národní třídě v Praze u památníku událostí 17. listopadu a po zhruba 16 hodinách pobytu odletěl na další návštěvu, tentokráte sousedního Slovenska. Jak vypadala jeho návštěva ve fotografiích? Podívejte se níže ve fotogalerii.

Přečíst článek
Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Díky za pomoc, Češi, prohlásil Zelenskyj v Praze. Snad se sejdeme v NATO, dodal

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval v Praze za českou pomoc své zemi, která je podle něj znát. Do Česka dorazil poprvé od začátku loňské ruské vojenské invaze na Ukrajinu. Po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě označil za ideální to, aby Ukrajina dostala pozvánku do NATO. Podle Pavla by měla vyjednávání o vstupu začít hned po konci konfliktu. Ukrajinský prezident se také již setkal s českým premiérem Petrem Fialou (ODS), setkal se se zástupci Senátu v čele s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS) a zamířil i do sněmovny, kde jej přivítala předsedkyně dolní parlamentní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Zhruba po 16 hodinách v Česku odletěl z pražského Letiště Václava Havla na návštěvu Slovenska.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiletěl do Prahy a setkal se s českým protějškem Petrem Pavlem.

Sledujte tiskovku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského po setkání se šéfy parlamentu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes pokračuje ve dvoudenní návštěvě České republiky. Jednal bude s premiérem Petrem Fialou (ODS) a bude jednat s předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Sledujte tiskovou konferenci ukrajinského prezidenta po setkání se šéfy českých parlamentních komor.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Zelenskyj

Zelenskyj přiletěl do České republiky, jednat bude s Pavlem i Fialou

Český vládní speciál s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským přistál na ruzyňském letišti v Praze. Letadlo doprovázela dvojice gripenů. Při své první návštěvě Česka od loňského začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu bude Zelenskyj jednat s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (oba ODS) i šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Přečíst článek
Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Kandidáti na prezidenta USA: Kdo je kdo a jaké mají šance a názory?

Jeden osmdesátník, jeden téměř osmdesátník, jeden potomek indických rodičů, jeden bývalý viceprezident kandidující proti „svému” bývalému prezidentovi, i kandidát se slavným politickým jménem, ale příznivec konspiračních teorií. Kdo se chce stát prezidentem USA, jaké mají šance a názory?

Přečíst článek
Bývalý prezident USA Donald Trump během prvního projevu poté, co byl jako jediný exprezident v amerických dějinách obžalován.

Sběratel obvinění. Trump je nově stíhán kvůli tajným dokumentům

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že byl trestně obviněn z přechování utajovaných dokumentů ve svém floridském sídle, a označil se za nevinného. Americké ministerstvo spravedlnosti podle agentury AP informaci bezprostředně nepotvrdilo a Bílý dům věc odmítl komentovat. Podle listu The New York Times (NYT) Trump čelí sedmi obviněním, včetně spiknutí, cíleného zatajování dokumentů a nepravdivých prohlášení.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká národní banka (ČNB) se chystá výrazně 📈 zvýšit podíl akcií ve svých devizových rezervách. V horizontu pěti let plánuje zvýšit podíl akcií z dosavadních zhruba 20 procent na 30 procent. Zároveň se zaměří na posílení investic do amerických akcií na úkor evropských, uvedl člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček.
Izraelský ministr zahraničí 👨 Jisrael Kac podle agentur Reuters a AFP uvedl, že šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár byl zabit. Smrt Sinvára v bojích v Pásmu Gazy prověřovaly izraelské bezpečnostní složky.
Pražská burza rostla pošesté v řadě. Index PX posílil ovšem jen nepatrně, a to o 0️⃣,0️⃣3️⃣ procenta na 1612,97 bodu. Pomohly mu především akcie energetické společnosti ČEZ a Komerční banky. Ztrácely naopak Erste Bank a Moneta Money Bank. 
Ukrajinský premiér 👨 Denys Šmyhal na konferenci ve švýcarském Lausanne požádal světové společenství o větší pomoc při odstraňování min a likvidaci nevybuchlých bomb. Jde o problém, který se týká čtvrtiny Ukrajiny, jež je kvůli tomu nejzaminovanější zemí světa, píše agentura Reuters.
Středeční rozhodnutí vlády o růstu platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o 6,95 procenta v příštím roce vypadá podle dosavadních informací tak, jako že se vláda rozhodla nerespektovat nález Ústavního soudu, uvedl prezident 👨‍⚖️ Soudcovské unie Libor Vávra. S dalším komentářem a postupem však podle něj soudci vyčkají na paragrafové znění návrhu. 
Na 2,5 milionu Poláků žije v extrémní chudobě a přes 1️⃣7️⃣ milionů obyvatel z přibližně 38milionové země si musí vystačit s méně penězi, než činí takzvané sociální minimum. Napsal to server Wirtualna Polska, který se opírá o nová data ze zprávy projektu Poverty Watch 2024. Jde podle něj o nejhorší výsledek od roku 2015, míra chudoby se výrazně zvýšila mezi dětmi, seniory a lidmi se zdravotním postižením.
Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár  zahynul při jednom z jejích úderů. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael z loňského 7. října, kterým začala nynější válka v Pásmu Gazy. 
Pokles sazeb⬇ Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu na 3,25 procenta. Krok následuje po poklesu inflace eurozóny pod cíl 2 procenta. Více:
Dolní komora ruského parlamentu dnes schválila v prvním čtení 📜 zákon, podle něhož budou hrozit pokuty lidem a firmám, které „propagují“ život bez dětí. Informovala o tom agentura AFP s tím, že opatření souvisí i s demografickou krizí v Rusku na pozadí války s Ukrajinou.
Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na dnešním summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 👍 podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident v Bruselu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme