Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přísaha a Motoristé - informace o tématu

Premiér Petr Fiala

Fiala: ODS se od svého směru neodchýlila, společné prvky s Přísahou nemáme

Občanská demokratická strana se neodchýlila od původního směřování a její politika se nepřekrývá s programem Přísahy Roberta Šlachty, uvedl premiér a předseda vlády Petr Fiala k interpretacím výsledků nedávných voleb do Evropského parlamentu. V nich koalice Přísaha a Motoristé získala 10,26 procenta hlasů, což uskupení přineslo dva mandáty. Podle premiéra se tak stalo díky fenoménu Filipa Turka a protestním hlasům lidí, kteří by podobně do národního Parlamentu nevolili, uvedl rozhovoru pro Rádio Impuls.

Přečíst článek
Reklama

News box

Odbyt amerického výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí 📉 klesl zhruba o pět procent, a to na 443 956 aut ze 466 140 před rokem. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Meziroční pokles odbytu vykázala už druhé čtvrtletí za sebou. Výsledek za druhé čtvrtletí je nicméně lepší, než očekávali analytici. 
Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v červnu 📈 stoupla meziměsíčně o 0,23 procentního bodu na 8,33 procenta. V meziročním srovnání ale byla nižší. Vyplývá to z tzv. Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů.
Vídeňský institut pro mezinárodní ekonomická srovnání (WIIW) 📉 zhoršil výhled růstu ukrajinské ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) této východoevropské země, která se třetím rokem brání ruské agresi, podle aktuální prognózy letos vykáže růst o 2,7 procenta. Institut o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Na začátku roku hovořil o růstu o 3,2 procenta.
Investiční fond J&T Thein Sicav Tomáše Budníka a J&T Private Equity Group 💰 kupuje IT firmu OC Holding podnikatelů Jana Huspeky, Martina Nehasila a Petra Fialy. Fúzi posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.
Nový izraelský 📜 příkaz k evakuaci se v jižní části Pásma Gazy dotkl přibližně 250 tisíc lidí. Podle agentury AFP to dnes uvedl Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Izraelská armáda v pondělí nařídila hromadnou evakuaci východní části města Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.
Polsko a Německo se dohodly, že budou jednat o posílení obranné 🤝 spolupráce. Chtějí tak odstrašit ruskou hrozbu v regionu, a to i silnější přítomností sil Severoatlantické aliance na jejím východním křídle a koordinací pomoci Ukrajině, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dnes představený společný akční plán obou zemí. 
Míra inflace v eurozóně v červnu zpomalila na 2️⃣,5️⃣ procenta z květnových 2,6 procenta, uvedl ve svém rychlém odhadu Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii tento odhad neobsahují, nejsou v něm tedy ani data za Českou republiku.
Německá energetická společnost Siemens Energy plánuje v příštích šesti letech přijmout 🔟 tisíc nových zaměstnanců v souvislosti s investicí 1,2 miliardy eur (28,2 miliardy korun) do divize rozvodných elektrických sítí. Dnes o tom informovala agentura Reuters.
Polský premiér Donald Tusk 🤝 přivítal německého kancléře Olafa Scholze ve Varšavě. Stalo se tak poté, co obě země po šestileté přestávce obnovily mezivládní konzultace, uvedla agentura PAP. Kancléře ve Varšavě doprovází 12 ministrů, spolkových i zemských, napsala agentura DPA.
Dluh vládních institucí ČR 📈 stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 232,8 miliardy korun na 3,332 bilionu korun. Míra zadlužení se tak zvýšila ze 42,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) na 43,4 procenta. V porovnání s posledním kvartálem loňského roku se dluh zvýšil o 103,9 miliardy korun a míra zadlužení stoupla o 1,4 procentního bodu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme