Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

V Česku je zhruba 140 milionů m2 brownfieldů

V Česku je zhruba 140 milionů metrů čtverečních brownfieldů

Ke konci roku 2023 bylo v Česku přes 4400 brownfieldů s celkovou rozlohou více než 14 tisíc hektarů (140 milionů metrů čtverečních). Stát od roku 2015 investoval do jejich obnovy skrze dotační programy více než 11 miliard korun. Vyplývá to z dat agentury CzechInvest, které představila na konferenci v Pardubicích.

Přečíst článek

Nová odpočinková plocha: Pražské Výstaviště otevřelo zelené pobytové terasy na Křižíkových pavilonech

Přečíst článek
Kasárna Karlín

Kasárna Karlín končí. Vnitřní prostory byly využívány nezákonně, uvedl stavební úřad

Stavební úřad Prahy 8 zakázal činnost kulturně-společenskému centru Kasárna Karlín v Praze 8. Důvodem je, že podle úřadu nezákonně využívalo vnitřní prostory, které nejsou zkolaudovány ani stavebně určeny k provozování centra, potvrdil mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Přečíst článek
Ceny nových i starších pražských bytů i nájmy opět rostou

A zase vzhůru. V Praze rostou ceny nových i starších bytů a nájmy

Ceny bytů a nájmy v Praze opět rostou. Důvodem je pokles hypotečních sazeb, a tedy zvýšený zájem kupujících. Průměrná nabídková cena nových bytů za posledních šest měsíců vzrostla o 1,4 procenta na 152 425 korun za metr čtvereční, a to i když je jich na trhu meziročně o 5,4 procenta více. Za stejné období vzrostly také ceny starších bytů, o téměř pětinu na 127 463 korun za metr čtvereční. Nájemné v Praze se zvýšilo o šest procent za poslední rok a o dvě procenta za posledních šest měsíců. Vyplývá to z analýzy realitně-poradenské společnosti Knight Frank.

Přečíst článek
Společnost J&T Real Estate postaví čtvrť Nový Rohan za 15 miliard korun

Ceny nových bytů v regionu vyskočily za deset let nejvíc v Praze, čeká se mírný růst

Kdo koupil v Praze nový byt v roce 2014, dosáhl do konce loňského roku jeho zhodnocení o 155 procent. To je nejvíc ze čtyř metropolí v regionu střední Evropy – Prahy, Berlína, Bratislavy a Varšavy, jejichž cenový vývoj na trhu s rezidenčními nemovitostmi mapuje analýza iO Partners pro developerskou společnost J&T Real Estate.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Češi dobývají Kapverdy. Cedule v češtině na letišti jsou běžné

K nemovitostem měla Marina Valenzi blízko už v dobách svého mládí. S rodinou svého manžela investovala do prázdných domů na jednom z Liparských ostrovů u Sicílie.

Přečíst článek
Retail park VORUM Voitsberg

David Čubr: Investování je spíš maraton než sprint. V ZDR dlouhé tratě umíme

Inflace, ekonomický i společenský fenomén posledních několika let. Za čtyři roky od vypuknutí pandemie koronaviru úspory českých domácností ztratily třetinu své hodnoty. Ne nadarmo uznávaný americký ekonom Milton Friedman inflaci označil za zdanění bez legislativy. Kdo neinvestoval a ponechal finanční prostředky napospas působení inflace, za nominálně stejnou sumu pořídí při dnešních cenách podstatně méně zboží a služeb.

Přečíst článek
Distribuční centrum Shipmonk v Chebu

Evropské průmyslové parky zajímají nejen výrobní firmy, ale také velké nemovitostní fondy a investory

Průmyslové haly a parky jsou v Česku i celé Evropě na vzestupu. Souvisí to s aktuálními trendy, kdy se výrobní firmy přesouvají zpět do Evropy a chtějí být blíže svým zákazníkům. Největší zájem je o nemovitosti v atraktivní lokalitě, které splňují alespoň základní stupeň udržitelnosti. Ty jsou ostatně velmi oblíbené i mezi nemovitostními fondy, které tento typ komerčních prostor stále častěji zařazují do svých portfolií.

Přečíst článek
Krátkodobé pronájmy, Airbnb

Mít vlastní byt u moře Čechy láká víc a víc. Za jakých podmínek se dá sjednat hypotéka?

Zaměstnanců s velmi dobrými příjmy je v Česku evidentně čím dál více. Dokonce tolik, že si mohou dovolit nakupovat nemovitosti v cizině ve větším měřítku než podnikatelé. Část jich to financuje kompletně z vlastního, část si na to bere hypoteční úvěr. Ten si přitom mohou vzít už i u bank přímo v Česku. Ne každý ale o tom ví. Přečtěte si, za jakých podmínek takovou hypotéku na byt či dům u moře, můžete dostat.

Přečíst článek
Nájemní byty navrhlo studio Bíza Architekti ve spolupráci se společností AFRY.

Nové byty jdou letos v Praze na dračku. Prodalo se jich nejvíce za poslední tři roky

V prvním čtvrtletí se letos v Praze prodalo nejvíce nových bytů od roku 2021. Celkem šlo o 1466 nových bytů, mezičtvrtletně se tak poptávka zvýšila o sedm procent a meziročně o 85 procent. Vyplývá to z analýzy start-upu BuiltMind, který sleduje údaje o prodejích na webových stránkách developerů.

Přečíst článek
Po desetiletí příprav začala na Albertově výstavba prvního vědeckého centra století

Po desetiletí příprav začala na Albertově výstavba prvního vědeckého centra století

Na pražském Albertově začala výstavba Biocentra v kampusu Univerzity Karlovy. Projekt moderního vzdělávacího biomedicínského centra má propojit různé lékařské a nelékařské obory, nabídne posluchárny, učebny i laboratoře. Budova včetně vnitřního vybavení by měla stát zhruba 6,4 miliardy korun, z toho náklady na stavbu Biocentra činí asi 3,1 miliardy korun bez DPH. Stavebníci zahájili práce letos v dubnu, dokončené by Biocentrum mělo být v červnu 2026.

Přečíst článek
Zleva: Kamil Jeřábek, Jiří Koutný a Antonín Lupíšek
video

Zelené bydlení je dražší, ale banky na něj slyší

Cesta ke splnění ESG parametrů významně ovlivní celý realitní trh. Zřejmě nejzásadněji změny pocítí české domácnosti. Ty si budou muset připlatit. Na to, jak ESG ovlivní realitní trh, odpovídali na dalším setkání Realitního Clubu zástupci bank, developerů a další experti na udržitelnost.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza po třech ztrátových dnech rostla. Index PX dnes 📈 přidal 1,03 procenta na 1584,01 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Erste Bank, energetické společnosti ČEZ nebo Komerční banky. Ztrátu zaznamenal pouze slovenský výrobce kovových součástek Gevorkyan.
Na obou stranách Atlantiku se podle šéfa NATO vyskytly hlasy vyzývající Ameriku a Evropu, aby se vydaly jinými cestami. Evropa a Amerika jsou ale silnější a bezpečnější, když jsou 🤝 spolu, uvedl dnes Jens Stoltenberg během svého rozlučkového projevu. Současného šéfa NATO letos 1. října po deseti letech vystřídá ve funkci bývalý nizozemský premiér Mark Rutte.
Skupina Czechoslovak Group (CSG) daruje Hasičskému záchrannému sboru (HZS) České republiky na pomoc při povodních 12 vozidel Tatra v hodnotě přes 1️⃣0️⃣2️⃣​​​​​​​ milionů korun. Některá tato vozidla už hasiči využívají, další můžou být expedována v nejbližších dnech. ČTK to dnes sdělil mluvčí CSG Andrej Čírtek. Součástí CSG je i kopřivnická automobilka Tatra Trucks.
Počet obětí středečních explozí komunikačních zařízení v Libanonu 📈 stoupl na 25 a šest stovek lidí bylo zraněno, oznámil dnes libanonský ministr zdravotnictví Firás Abjád. Podle libanonské televize MTV zároveň uvedl, že po úterních explozích pagerů v Libanonu zůstává 226 lidí na jednotkách intenzivní péče. Úterní výbuchy zabily 12 osob, včetně dvou dětí, a zranily téměř tři tisíce dalších. 
Češi nadále nejvíce důvěřují 👮 policii, armádě a bankám, naopak nejnižší důvěru má veřejnost v politické strany a hnutí, uvádí průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se uskutečnil letos v létě. V porovnání s předchozím průzkumem z jara 2023 zaznamenali autoři průzkumu výrazný propad důvěry lidí v odbory. Klesla také důvěra v politické strany, televizi a internet.
Výroba osobních aut v Česku 📈 vzrostla za osm měsíců letošního roku meziročně o 5,5 procenta na 973 560 vozů. V letních měsících byla produkce ovlivněná termíny pravidelných celozávodních dovolených, preventivní údržby a instalace nových robotů. 
Britská centrální banka podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na 5️⃣ procentech. Její guvernér Andrew Bailey nicméně signalizoval, že banka bude v příštích měsících pokračovat ve snižování úroků, které zahájila začátkem minulého měsíce.
Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) za letošní první pololetí 📉 klesl hrubý zisk meziročně o 27 procent na 2,83 miliardy korun z 3,85 miliardy korun. Hlavním důvodem snížení zisku bylo nižší zpeněžení dřeva těženého v mladších porostech a také v polomech. Tržby podniku za leden až červen meziročně klesly o osm procent na 7,56 miliardy korun. 
Břeclavský výrobce výtahů a eskalátorů Otis do konce příštího roku  propustí 200 ze současných 250 zaměstnanců. Výrobu eskalátorů přesune americký vlastník do čínské továrny, výrobu a modernizace výtahů rozdělí mezi továrny ve Španělsku a ve Francii. Na ukončení výroby upozornil Břeclavský deník, informace potvrdil předseda místní odborové organizace KOVO František Bača. 
Společnost Ško-Energo začala s rozsáhlou přestavbou teplárny v Mladé Boleslavi, jediným palivem má být biomasa. Modernizace vyjde na 1️⃣8️⃣0️⃣ milionů eur, tedy zhruba 4,5 miliardy korun. Asi polovinu této částky pokryje dotace z Modernizačního fondu Státního fondu životního prostředí. Jde o největší modernizaci v historii teplárny, hotová by měla být do konce roku 2027. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme