Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Socialistická stavba se díky rekonstrukci přeměnila na luxusní vilu.

Není břízolit, jako břízolit. Aneb jak se socialistická kostka v Podolí proměnila na vilu

Ze socialistického domku se díky nápadité rekonstrukci stala moderní vila. Má všechno: ateliér, krb, salon i krásné výhledy na řeku a Prahu. A nemusí se stydět ani za břízolit na fasádě.

Přečíst článek

Splnění ekologických kritérií nebude levné. ESG prodraží bydlení a nejvíce rodinné domy

Přečíst článek
Architekta Eva Jiřičná a její projekt Centrum nového Žižkova

Eva Jiřičná: Věž vysoká 80 metrů je prcek. Konzervativní přístup brzdí vývoj Prahy

Původní projekt Central Group na Žižkově obsahoval věže tři, setkal se ale s nesouhlasem vedení Prahy. Architektka Eva Jiřičná ho tedy musela spolu se svým týmem přepracovat. Trvalo to pět let a místo tří budov bude mít rozvojové území kolem někdejšího „Mordoru“ v centru věž jen jednu. Vysoká bude 80 metrů. „Samozřejmě chápu, že úkolem památkářů je ochraňovat historii města. Na druhou stranu ale neinformovanost a mnohdy i přílišná konzervativnost jsou zbytečnou překážkou dalšího rozvoje,“ říká světoznámá architektka.

Přečíst článek
Aktuální návrh Centra Nového Žižkova s unikátní rozvlněnou věží od architektky Evy Jiřičné

Jedna věž místo tří. Central Group přepracoval žižkovský projekt od Evy Jiřičné

Developer Central Group představil přepracovaný návrh projektu architektky Evy Jiřičné Centrum Nového Žižkova. Nejvýraznější změnou je to, že má jen jednu centrálně umístěnou rozvlněnou věž vysokou 80 metrů. Původní návrh, se kterým nesouhlasila Praha, měl tři věže až do výšky až 100 metrů.

Přečíst článek
Erik Petrus

Architekt: Praha potřebuje víc než Tančící dům

Erik Petrus projektuje v Česku, staví ale v Indonésii. Je to tam totiž mnohem jednodušší. Stavební povolení na rozdíl od tuzemska tam totiž získáte desetkrát rychleji. Staví se tam navíc mnohem víc a lépe. V Česku jsme podle jeho slov zamrzli v minulém století.

Přečíst článek
Zámek Štiřín

Hotel, wellness centrum i golfové hřiště. Stát nabízí v aukci zámek Štiřín

Stát nabízí k prodeji areál zámku Štiřín nedaleko Prahy, minimální cena je 3,3 miliardy korun, uvedl Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), podle kterého je cena Štiřína dosud nejvyšší vyhlášenou minimální cenou prodávaného majetku za dobu fungování úřadu. Prodej se uskuteční formou elektronické aukce, která začne 11. září ve 12:00 a skončí 13. září rovněž v poledne.

Přečíst článek
Vlastníci bytů vyždímali nájemníky. Ceny nájmů přestávají růst

Dalibor Martínek: Vlastníci bytů vyždímali nájemníky. Ceny nájmů přestávají růst

Bude nájemní bydlení budoucností Česka? Češi se k němu uchylují. Ale často spíš z donucení než z vlastní vůle. Vlastnické bydlení je drahé, nájemní je proto nouzovou variantou. Jenže i tato varianta začíná hořknout.

Přečíst článek
Rekonstrukce trafo stanice na bydlení

Nejčastěji se v Česku staví do 30 milionů a mnohem víc se rekonstruuje, ukazuje architektonické klání

I letos soutěžní přehlídka České ceny za architekturu nabídne exkurzi napříč tuzemskými stavbami. O prestižní ocenění se ucházejí rekonstrukce trafo stanice, typová chatka nebo prodejna Lidlu. Podívejte se na redakcí vybrané projekty.

Přečíst článek
Nový projekt rozprodává byty investorům i po cihlách. A kousek od Prahy

Byty investorům rozprodávají online po cihlách. Ostřílení hráči cílí na drobné podílníky

Na trh přichází nový projekt Kousek bytu. Cílí na ty, kteří chtějí vydělávat na nemovitosti, i když na její nákup sami nemají. Za projektem stojí ostřílení byznysmeni Vladimír Zuzák, bývalý manažer developera Finep a současný spolumajitel realitní kanceláře Maxima Reality, a Jiří Paták, zakladatel srovnávače hypoték a dalších finančních produktů Chytrý Honza.

Přečíst článek
Dům Radost

Někdejší sídlo odborů se snad brzy začne měnit. Místo kanceláří v něm budou stovky garsonek

Kanceláře ve více než 90 let starém domě Radost na Žižkově se v budoucnu promění na byty. Územní rozhodnutí má investor na stole, o stavební povolení zažádá v řádech dnů. Datum finále projektu nelze odhadnout.

Přečíst článek
Bývalá kasárna v Plzni se mají do roku 2041 změní ve čtvrť s byty

Tisíce bytů, škola i obchody. V Plzni se chystá nová čtvrť

Bývalá plzeňská kasárna Slovany o rozloze 35 hektarů se mají do roku 2041 změnit v moderní zelenou čtvrť s 3200 byty, školou, dvěma školkami, obchody a kancelářemi. Více než třetinu má tvořit zeleň.

Přečíst článek

Bojíme se, vzkazují stavební úřady ministerstvu. Kolem digitalizace stavebního zákona panuje nervozita

První červencový den a s ním přicházející platnost nového stavebního zákona vyvolává řadu otázek. Neměli jsme možnost se dostatečně připravit, volají úředníci. A vrásky na čele vytváří dlouho očekávané změny stavebního řízení i architektům či developerům.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německý ministr obrany Boris Pistorius dnes oznámil další zbrojní pomoc Ukrajině, tentokrát za 1️⃣,4️⃣ miliardy eur (35 miliard korun). Informuje o tom agentura DPA, podle níž by země, která už více než dva a půl roku čelí ruské agresi, měla pomoc obdržet ještě letos.
Americký dolar dnes odpoledne proti hlavním světovým měnám mírně 📉 oslaboval. Index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 17:50 středoevropského letního času vykazoval pokles téměř o 0,1 procenta na 100,95 bodu. Trhy se od rána vyrovnávaly s výrazným snížením úrokových sazeb ve Spojených státech, uvedla agentura Reuters.
Pražská burza po třech ztrátových dnech rostla. Index PX dnes 📈 přidal 1,03 procenta na 1584,01 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Erste Bank, energetické společnosti ČEZ nebo Komerční banky. Ztrátu zaznamenal pouze slovenský výrobce kovových součástek Gevorkyan.
Na obou stranách Atlantiku se podle šéfa NATO vyskytly hlasy vyzývající Ameriku a Evropu, aby se vydaly jinými cestami. Evropa a Amerika jsou ale silnější a bezpečnější, když jsou 🤝 spolu, uvedl dnes Jens Stoltenberg během svého rozlučkového projevu. Současného šéfa NATO letos 1. října po deseti letech vystřídá ve funkci bývalý nizozemský premiér Mark Rutte.
Skupina Czechoslovak Group (CSG) daruje Hasičskému záchrannému sboru (HZS) České republiky na pomoc při povodních 12 vozidel Tatra v hodnotě přes 1️⃣0️⃣2️⃣​​​​​​​ milionů korun. Některá tato vozidla už hasiči využívají, další můžou být expedována v nejbližších dnech. ČTK to dnes sdělil mluvčí CSG Andrej Čírtek. Součástí CSG je i kopřivnická automobilka Tatra Trucks.
Počet obětí středečních explozí komunikačních zařízení v Libanonu 📈 stoupl na 25 a šest stovek lidí bylo zraněno, oznámil dnes libanonský ministr zdravotnictví Firás Abjád. Podle libanonské televize MTV zároveň uvedl, že po úterních explozích pagerů v Libanonu zůstává 226 lidí na jednotkách intenzivní péče. Úterní výbuchy zabily 12 osob, včetně dvou dětí, a zranily téměř tři tisíce dalších. 
Češi nadále nejvíce důvěřují 👮 policii, armádě a bankám, naopak nejnižší důvěru má veřejnost v politické strany a hnutí, uvádí průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se uskutečnil letos v létě. V porovnání s předchozím průzkumem z jara 2023 zaznamenali autoři průzkumu výrazný propad důvěry lidí v odbory. Klesla také důvěra v politické strany, televizi a internet.
Výroba osobních aut v Česku 📈 vzrostla za osm měsíců letošního roku meziročně o 5,5 procenta na 973 560 vozů. V letních měsících byla produkce ovlivněná termíny pravidelných celozávodních dovolených, preventivní údržby a instalace nových robotů. 
Britská centrální banka podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na 5️⃣ procentech. Její guvernér Andrew Bailey nicméně signalizoval, že banka bude v příštích měsících pokračovat ve snižování úroků, které zahájila začátkem minulého měsíce.
Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) za letošní první pololetí 📉 klesl hrubý zisk meziročně o 27 procent na 2,83 miliardy korun z 3,85 miliardy korun. Hlavním důvodem snížení zisku bylo nižší zpeněžení dřeva těženého v mladších porostech a také v polomech. Tržby podniku za leden až červen meziročně klesly o osm procent na 7,56 miliardy korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme