Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Bartoš digitalizaci stavebnictví nezvládá. Zadělal nám tím na obří ostudu, cepuje ministra stínový premiér Havlíček

Kvůli postupu ministerstva pro místní rozvoj v přípravě digitalizace stavebního řízení hrozí ostuda a chaos, řekl ve sněmovně stínový premiér opozičního hnutí ANO Karel Havlíček. Neuspěl s návrhem, aby poslanci přednostně debatovali o převodu agendy digitalizace z ministerstva na Dopravní a energetický stavební úřad.

Přečíst článek
Menší ostrovy u Kanady mohou stát stejně jako garsonka v Praze.

Vlastní ostrov není jen pro miliardáře. Stát může i tolik co garsonka na Proseku

Přečíst článek

Na Přerovsku vyrostlo nové distribuční centrum Amazonu. Na střeše má obří solární elektrárnu a zaměstnancům pomáhají roboti

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Šikana nájemníků se stupňuje. Majitelé bytů vycítili příležitost

Přečíst článek
Realitní společnost CPI Property Group

Vítek vrací úder. Firma CPI Property se ohradila proti obvinění od americké investiční společnosti

Přečíst článek

Bob Dylan prodal skotské panství destilérce za 120 milionů

Americký písničkář a držitel Nobelovy ceny za literaturu Bob Dylan prodal panství na Skotské vysočině, které společně s bratrem vlastnil od roku 2006, píše web stanice BBC. Za 4,2 milionu liber (asi 121 milionů korun) jej koupila skupina palíren whisky Angus Dundee Distillers.

Přečíst článek

Člen NERVu: Levné peníze se vrátí rychle. Už díky demografii a technologickému pokroku

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal si nemyslí, že ČNB ke snížení sazeb sáhne ještě do Vánoc. „Radní se obávají lednového přecenění. Firmy budou chtít rostoucí náklady alespoň z části přenést na spotřebitele. Riziko, že inflace nabere na razanci, tu je,“ říká. Kam podle něj zamíří ceny realit? A má vůbec smysl čekat na levnější hypotéku? Dočtete se v rozhovoru.

Přečíst článek
Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc a méně kreativních úředníků, shodli se experti

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc méně kreativních úředníků, shodli se experti

Dlouho očekávaný stavební zákon by podle ministerstva pro místní rozvoj měl významně urychlit a ulehčit stavební řízení. Realita ale podle hostů prosincového setkání Realitního Clubu, které pravidelně pořádá Newstream, bude mnohem horší. Spíš než nový předpis by systému prospěla menší kreativita stavebních úředníků, shodli se experti.

Přečíst článek
Dušan Kunovský z Central Groupu na snímku z roku 2019

Kunovský přikoupil pozemky u bývalého brownfieldu Tesly Hloubětín. Postaví na nich další tisícovku bytů

Český rezidenční developer Central Group dokončil nákup několika pozemků v Praze 9, naváže na nich na rozestavěný projekt Tesla Hloubětín. Za 15 miliard korun tam vznikne čtvrť s více než 2500 byty, třemi mateřskými školami, parky a komerčními prostory, uvedli ve středu zástupci firmy. Projekt Tesla Hloubětín se začal stavět loni v červnu na brownfieldu po bývalém podniku na výrobu rádií a televizí. Dříve na místě mělo vzniknout 1500 nových bytů za devět miliard korun. První etapa by měla skončit v roce 2024, celá čtvrť by měla být hotová kolem roku 2030.

Přečíst článek
Petr Škoch, Výkonný ředitel Creditas investiční společnosti

Škoch: Výnosy realitních fondů z 2022 se letos opakovat nebudou

Rok 2022 byl pro řadu nemovitostních fondů působících v České republice velmi úspěšný. Některým dokonce přinesl historicky nejvyšší zhodnocení. V průměru byl čistý výnos pro investory 8,5 procenta. Nemovitostnímu fondu od Creditas se vloni podařilo pro investory zajistit výnos téměř dvanáctiprocentní, tedy v čele žebříčku retailových nemovitostních fondů. Letos ale taková čísla asi žádnému fondu ani zdaleka nehrozí. S Petrem Škochem, šéfem loňské jedničky jsme se proto bavili o současném trhu a jeho dalším směrování.

Přečíst článek
David Ondráčka: Zákon o podpoře v bydlení si zaslouží pozornost a podporu

David Ondráčka: Zákon o podpoře v bydlení si zaslouží pozornost a podporu

Zákon o podpoře bydlení se dostává do finální fáze. Ve změti různých legislativních návrhů je to jeden z těch, který si zaslouží pozornost a společenskou debatu. V minulé sněmovně neprošel, nyní v pozměněné formě i s jiným názvem má šanci vyšší. A může to být dobrý základ bytové politiky.

Přečíst článek
Jiří Ochetz z J&T Real Estate

Do Nového Rohanu investujeme 15 miliard, říká člen představenstva J&T Real Estate Jiří Ochetz

Developer J&T Real Estate (JTRE) chystá svůj zatím největší projekt. Koupil první část pozemků na Rohanském ostrově v pražském Karlíně, kde začne příští rok stavět čtvrť Nový Rohan. „Aktuálně máme územní rozhodnutí a připravujeme stavební povolení pro první etapu umístěnou na nároží ulic Voctářova a Štorchova. Prodeje bytů plánujeme spustit ve druhém čtvrtletí, výstavbu pak ve druhé polovině roku,“ říká člen představenstva JTRE Jiří Ochetz.

Přečíst článek
Benko do vězení! Heslo proti zakladateli společnosti Signa Holding Renému Benkovi se objevilo na staveništi v Theatinerstrasse v Mnichově už v dubnu

Kdo chce moc, nemá nic. Rakouský miliardář padl ke dnu a táhne s sebou známá jména

Miliardáři, dědicové, elita evropského byznysu. List akcionářů realitního impéria rakouského miliardáře a pověstného hejska Reného Benka zahrnuje samá velká jména. Teď v listopadu jeho Signa Holding skončila v insolvenci. Pád přináší řadu otázek. Pod tlakem je jeho švýcarská privátní banka Julius Bär. 

Přečíst článek

Projekt Igluu pod hlavičkou ČSOB chce spojit všechna data o nemovitostech

Martin Mucha pracoval dlouhé roky ve Spojených státech, kde se věnoval nemovitostnímu trhu. Nyní víc než dva roky vytváří společně s ČSOB unikátní technologické řešení, platformu sdílení informací o nemovitostech v Česku tak, aby každý makléř, a tím i každý klient, který nakupuje nebo prodává, měl kompletní informace o trhu či lokalitě. Projekt se jmenuje Igluu.

Přečíst článek
Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Pražský trh sdílených kanceláří se konsoliduje. Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Společnost Scott.Weber Workspace, provozující flexibilní kanceláře, coworkingové a eventové prostory, kupuje od firmy Penta Real Estate coworkingové centrum BASE, které je součástí kancelářského komplexu Churchill v Praze 2. Konkrétní částku nechtěla ani jedna ze stran obchodu uvést. Podle zdrojů z trhu transakce nepřesahovala stovky milionů korun. Scott.Weber Workspace je lídrem pražského trhu s flexibilními kancelářemi, BASE bude její 13. pražskou pobočkou.

Přečíst článek
Reklama

News box

V Německu nyní žije téměř 3️⃣,5️⃣ milionu uprchlíků, což je nejvíce od 50. let minulého století. S odvoláním na statistiku německé vlády to dnes napsal list Neue Osnabrücker Zeitung. Jen běženců z Ukrajiny, která se už déle než dva a půl roku brání ruské agresi, je ve spolkové republice 1,18 milionu.
Předseda hnutí STAN a ministr vnitra 👨 Vít Rakušan doufá, že účast v krajských volbách bude alespoň srovnatelná s účastí před čtyřmi lety, i když je tento typ voleb podceňovaný. Nižší účast předpokládá v oblastech zasažených povodní. Zároveň věří, že hnutí bude mít zastupitele ve všech krajích, nyní chybí zastupitelé v Moravskoslezském kraji. 
Afghánské vládnoucí hnutí Tálibán koupilo od Íránu  rušičky signálu satelitního televizního vysílání. Britskému deníku The Independent to řekl Harun Najafizada, ředitel televizní stanice Afghanistan International Television (AITV). Vysílání AITV bylo tento měsíc v Afghánistánu rušeno.
Ve válce na Ukrajině už zemřelo více než 7️⃣0️⃣ tisíc lidí bojujících v řadách ruské armády. Tvrdí to britská stanice BBC, která ve spolupráci s ruským nezávislým serverem Mediazona dlouhodobě analyzuje veřejně dostupné zdroje a shromažďuje údaje o padlých příslušnících ruských invazních sil. 
Prezident Petr Pavel se rozhodl k 1. prosinci jmenovat do bankovní rady České národní banky (ČNB) 👨 Jakuba Seidlera. Mandát po šesti letech skončí Tomáši Holubovi. Dnes hlava státu jednala s guvernérem ČNB Alešem Michlem. Kromě nominace hovořili o měnové politice banky a aktuální ekonomické situaci.
V Česku vyjma Prahy  začaly dnes volby krajských zastupitelů. Celkové vítězství v nich obhajuje opoziční hnutí ANO. V některých oblastech včetně části hlavního města voliči vybírají také třetinu senátorů. Ve volbách do horní parlamentní komory o nejvíce znovuzvolení svých kandidátů usiluje vládní ODS. Číst více
České firmy by mohly na výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech získat zakázky až za 2️⃣4️⃣0️⃣ miliard korun. V Plzni to řekl premiér Petr Fiala (ODS). S jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem navštívil podniky Doosan Škoda Power a Škodu JS, jež mají být významnými subdodavateli korejské společnosti KHNP. 
Německý ministr hospodářství chce pomoci automobilce Volkswagen s překonáním obtížného období škrtů bez nutnosti zavírat v zemi továrny. Robert Habeck to podle agentury Reuters řekl na návštěvě koncernové továrny v Emdenu.
Německý výrobce luxusních automobilů Mercedes-Benz 🚗 podruhé za necelé dva měsíce zhoršil celoroční výhled, a to zejména kvůli slabé poptávce na čínském trhu. Informovala o tom agentura Reuters. Akcie podniku na zhoršení výhledu reagovaly výrazným poklesem, dopoledne ztrácely zhruba sedm procent.
Mark Robinson, který kandiduje za Republikánskou stranu na guvernéra amerického státu Severní Karolína, se před lety v komentářích na pornografickém webu označil za "černého nácka". Politik tmavé pleti také psal například o tom, že by si přál návrat otroctví, uvedl server televize CNN. Robinson na odhalení reagoval nepodloženým obviněním, že za zprávou stojí jeho volební soupeř.
Reklama
Reklama
Doporučujeme