Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Jak investovat do nemovitostí v nejisté době, radí experti

Liší se budoucnost realitního trhu v Česku od západní Evropy? A má v aktuálním prostředí smysl se investičně dívat za hranice? Tyto a další otázky zodpověděli experti na Investiční snídani s podtitulem Evropský realitní trh – příležitosti ve volatilním prostředí, kterou pořádala společnost EMUN ve spolupráci s hlavním partnerem KPMG ČR. Newstream byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Řím oživuje plán mostu z pevniny na Sicílii. Ze státního rozpočtu potečou miliardy eur

Přečíst článek
Vizualizace projektu s názvem Semerínka

Developeři šli s cenami u nejnovějších bytových projektů dolů. Meziročně o víc než desetinu

Přečíst článek
Cihlářská skupina Heluz měla rekordní výsledky

A pak že se nestaví. Cihlářská skupina Heluz měla rekordní výsledky

Skupina Heluz, jejíž hlavní součástí jsou cihlářské závody, měla loni dosud nejlepší výsledky. Konsolidované tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží dosáhly 4,19 miliardy korun, meziročně stouply o 31 procent. Konsolidovaný zisk po zdanění vzrostl o 50 procent na téměř 663 milionů. Vyplývá to z konsolidované účetní závěrky.

Přečíst článek

Digitalizace českého stavebnictví se vleče. Jak by oboru prospělo vyšší zapojení AI, budou diskutovat experti

Co mají společného nový stavební zákon, digitalizace a umělá inteligence? Na to odpoví konference o stavebním zákoně a připravenosti České republiky a developmentu na digitální transformaci. O tématu budou diskutovat místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová, Hana Landová z Hospodářské komory ČR, Tomáš Kadeřábek z Asociace developerů a Petr Klán z Ministerstva pro místní rozvoj. Konference, kterou pořádá společnost remspace, proběhne 18. října v Mramorovém sále České spořitelny.

Přečíst článek
Zleva: Leoš Anderle (šéf Sekyra Group), Dalibor Martínek a Petra Jansová

Šéf Sekyra Group: Stavební materiály zásadně nezlevňují

Ceny stavebních materiálů jsou stále vysoké, významně prodražují celkové náklady na stavbu. Objemné skladové zásoby se do jejich ceny nepropisují, říká šéf developerské společnosti Sekyra Group Leoš Anderle v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek
O cenu Česká cena za architekturu soutěží i tento projekt.

Průměrná cena starších bytů v Česku v létě mezičtvrtletně klesla

Průměrná cena starších bytů a rodinných domů v Česku v letošním třetím čtvrtletí klesla. Starší byt se dal v létě pořídit průměrně za 83 958 korun za metr čtvereční, což bylo mezičtvrtletně zhruba o 3000 korun méně. U rodinných domů se cena metru čtverečního snížila o 2500 korun na průměrných 51 tisíci Kč. Měsíční nájemné v bytech stagnovalo na 290 korunách za metr čtvereční. Vyplývá to z aktuálních dat Kvartálního monitoru realitních cen skupiny European Housing Services (EHS), kam patří například digitální realitní služba Bezrealitky nebo realitní kancelář Maxima.

Přečíst článek
Nákladové nádraží Žižkov

Šéf Sekyra Group: Doufáme, že se územní plán na Žižkově změní do roka

Sekyra Group se podílí na rozvoji hned několika pražských lokalit, kromě Smíchova, Rohanského ostrova nebo Žižkova i na dostavbě Vítězného náměstí v Praze 6. Například na Žižkově čeká developer na změnu územního plánu už dvacet let.

Přečíst článek
Byty v Praze meziročně zlevnily

Nová data: Byty v Praze meziročně zlevnily. Nájmy však rostly a krize na trhu bydlení se prohlubuje

Krize v prodeji nových nemovitostí v Česku dál pokračuje. Newstream získal exkluzivně nové údaje od analytické společnosti Flat Zone, společnosti, která sleduje a analyzuje údaje z trhu nemovitostí. Výsledek? Propad cen nemovitostí dál pokračuje. A to nejen u starších nemovitostí, ale i v segmentu nové výstavby. Důvodem je nízká nabídka nových nemovitostí, jejich vysoká cena a nedostupné bankovní financování při aktuálním úroku kolem šesti procent za hypotéku.

Přečíst článek
Malý byt

Hypomonitor: Hypoteční trh opatrně ožívá, růst táhne poptávka po velmi malých bytech

Banky a stavební spořitelny poskytly v září hypoteční úvěry za 13,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 90 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v září ze srpnových 5,78 procenta na 5,74 procenta, a byla tak nejníže od července 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
Garáže to neunesou. Elektromobilita a stále větší auta trápí hasiče i majitele budov

Garáže to neunesou. Elektromobilita a stále větší auta trápí hasiče i majitele budov

Stoupající počty elektromobilů a tlak Evropské unie na přechod od spalovacích motorů k autům s nulovými emisemi staví před ožehavý problém nejen záchranné složky kvůli případnému hašení hořících baterií v garážích, ale také developery a majitele parkovacích domů či nemovitostí s podzemním parkováním.

Přečíst článek
Praha vypsala tendr za 1,95 miliardy korun na budoucí sídlo kosmické agentury

Proměna Palmovky. Praha vypsala dvoumiliardový tendr na budoucí sídlo kosmické agentury

Pražský magistrát vypsal veřejnou zakázku s odhadovanou hodnotou 1,95 miliardy korun bez DPH na dostavbu nedokončené budovy Nová Palmovka a její úpravu na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Evropská agentura by se měla do budovy přestěhovat v roce 2027, v okolí plánuje město také vybudovat obytnou čtvrť.

Přečíst článek
Rezidence Benkova na Chodově

Boj o kupující začíná. Developeři se připravují na snížení sazeb

Letošní rok už developeři více méně odepsali. Někteří se však snaží dopředu „zaháčkovat“ klienty, kteří přijdou, až začnou klesat úrokové sazby hypoték. To bude nejspíš příští rok. I když prodejci nových bytů teď často hovoří o tom, že návrat odložené poptávky zvedne ceny, v první fázi půjde hlavně o to udat na trhu už nachystané projekty, jejichž výstavbu někteří developeři v nepříznivé ekonomické situaci raději také odložili.

Přečíst článek
Reklama

News box

Indie popřela, že 👁️ zavírá oči nad opětovným exportem na Ukrajinu své dělostřelecké munice prodané evropským státům. Ministerstvo zahraničí tak reagovalo na zprávu agentury Reuters, podle které indickou dělostřeleckou munici poslaly na Ukrajinu některé evropské země, například Itálie či Česká republika, píše dnes server BBC News. Úřady evropských zemích informaci Reuters nekomentovaly.
Ceny ropy na světových trzích dnes 📉 klesají. Severomořský Brent kolem 17:45 středoevropského letního času vykazoval pokles téměř o 0,6 procenta těsně pod 74,50 dolarů za barel, zatímco americká lehká ropa WTI odepisovala 0,1 procenta pod 71,90 dolarů za barel. Za celý týden jsou ale ceny vyšší zhruba o čtyři procenta, ukazují statistiky z trhů.
Válka mezi Izraelem a libanonským militantním hnutím Hizballáh není nevyhnutelná a stále je prostor pro 🤝 diplomatické řešení rostoucího napětí, uvedl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Podle agentury Reuters také vyzval Američany, aby necestovali do Libanonu, případně aby zemi opustili, pokud už tam jsou.
Pražská burza v uplynulém týdnu po dvou týdnech poklesů posílila. Index PX v týdnu 📈 stoupl o 0,4 procenta na 1587,3 bodu. Nejvíc si v týdnu připsaly akcie společnosti Pilulka, největší ztráty naopak zaznamenala společnost Primoco. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu se index PX snížil o 0,7 procenta.
V Německu nyní žije téměř 3️⃣,5️⃣ milionu uprchlíků, což je nejvíce od 50. let minulého století. S odvoláním na statistiku německé vlády to dnes napsal list Neue Osnabrücker Zeitung. Jen běženců z Ukrajiny, která se už déle než dva a půl roku brání ruské agresi, je ve spolkové republice 1,18 milionu.
Předseda hnutí STAN a ministr vnitra 👨 Vít Rakušan doufá, že účast v krajských volbách bude alespoň srovnatelná s účastí před čtyřmi lety, i když je tento typ voleb podceňovaný. Nižší účast předpokládá v oblastech zasažených povodní. Zároveň věří, že hnutí bude mít zastupitele ve všech krajích, nyní chybí zastupitelé v Moravskoslezském kraji. 
Afghánské vládnoucí hnutí Tálibán koupilo od Íránu  rušičky signálu satelitního televizního vysílání. Britskému deníku The Independent to řekl Harun Najafizada, ředitel televizní stanice Afghanistan International Television (AITV). Vysílání AITV bylo tento měsíc v Afghánistánu rušeno.
Ve válce na Ukrajině už zemřelo více než 7️⃣0️⃣ tisíc lidí bojujících v řadách ruské armády. Tvrdí to britská stanice BBC, která ve spolupráci s ruským nezávislým serverem Mediazona dlouhodobě analyzuje veřejně dostupné zdroje a shromažďuje údaje o padlých příslušnících ruských invazních sil. 
Prezident Petr Pavel se rozhodl k 1. prosinci jmenovat do bankovní rady České národní banky (ČNB) 👨 Jakuba Seidlera. Mandát po šesti letech skončí Tomáši Holubovi. Dnes hlava státu jednala s guvernérem ČNB Alešem Michlem. Kromě nominace hovořili o měnové politice banky a aktuální ekonomické situaci.
V Česku vyjma Prahy  začaly dnes volby krajských zastupitelů. Celkové vítězství v nich obhajuje opoziční hnutí ANO. V některých oblastech včetně části hlavního města voliči vybírají také třetinu senátorů. Ve volbách do horní parlamentní komory o nejvíce znovuzvolení svých kandidátů usiluje vládní ODS. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme