Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

HSBC Tower od Normana Fostera v Londýně

Slavná HSBC Tower od Normana Fostera čelí nejistotě. O obří office centra není zájem, hrozí jim demolice

Mnohé londýnské mrakodrapy sloužící jako kancelářské budovy patří ke skvostům moderní architektury, jako například slavná HSBC Tower od Normana Fostera. Pandemická krize i inflace ale způsobily prudký propad zájmu velkých firem, takže některé z mrakodrapů zejí prázdnotou. A někteří investoři je skupují s cílem zbourat, protože hodnota pozemku je nyní vyšší než budov, byť ceněných experty, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Hypotéka na padesát let? Schillerová by si měla své divoké sny nechávat pro sebe

Přečíst článek
Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Pavel Sovička z Panattoni: Slováci i Poláci vítězí miliardové zakázky častěji než my

Přečíst článek
České moře? Ne Slapská přehrada

Slapy táhnou. Dvoupokoják vyjde i na 13 milionů, chatky v kopcích ale zlevnily

Za téměř totožnou cenu jako v Praze se kupuje metr čtvereční v nově postaveném apartmánu na Slapech. Oblast, která o víkendu připomíná spíš pražský Václavák, zkrátka dlouhodobě patří k áčkovým lokalitám, kde se ceny nemovitostí pohybují nad celorepublikovým průměrem.

Přečíst článek

Dřevo místo lamina, kámen místo lina. I tak rekonstrukce bytu vyšla jen na 500 tisíc

Kvalitní materiály se v nájemních bytech spíš nevyskytují. Majitel čtyřech v Hradci Králové se ale nechal přesvědčit architekty, že sázka na dřevo nebo terazzo se vyplatí, protože víc vydrží. Rekonstrukce bytu o rozloze 55 metrů čtverečních podle návrhu architektů ze studia svobodová blaha vyšla na 500 tisíc korun. A lacině rozhodně nevypadá.

Přečíst článek

V Česku je nájemní bydlení hit. Ve Švédsku se dostává velký pronajímatel do obřích problémů

Společnost Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB známá pod zkratkou SBB patří k největším vlastníkům nájemního bydlení ve Švédsku, když spravuje zhruba 13 tisíc bytů. Kvůli změnám podmínek ve financování a situaci na trhu nyní SBB čelí razantnímu propadu úvěrových ratingů od prestižních agentur a stává se velkým kandidátem na první velký realitní krach v Evropě v rámci aktuální fáze cyklu.

Přečíst článek
Hotel W Budapest

Skokanem na trhu hotelového byznysu je letos Budapešť, Praha se drží na druhém místě

Praha je ve středoevropském regionu pro hotelové operátory druhá nejatraktivnější. První místo ji jen o fous vyfoukla metropole na Dunaji, Budapešť. Zájem o hlavní město Maďarska se totiž letos zvýšil o deset procent a vyšvihl Budapešť na první příčku žebříčku. A i do budoucnosti to vypadá podle hotelových operátorů v celém regionu nyní slibně a chuť na expanzi ve 12 zemích středoevropského regionu mezi nimi roste. Vyplývá to z průzkumu Hotel Operator Beat mezi pětadvacítkou velkých hotelových operátorů, kteří letos znovu po dvou letech odpovídali na dotazy společnosti Cushman & Wakefield. 

Přečíst článek
Česko je druhou nejméně dostupnou zemí v Evropě pro koupi vlastního bydlení

Kde jsou nejdražší byty v Evropě? No přeci v Česko-Slovensku

Česko je v Evropě druhou nejméně dostupnou zemí pro koupi vlastního bydlení. Na pořízení nemovitosti o 70 metrech čtverečních je třeba průměrně 13 hrubých ročních platů, zhruba stejně jako v minulém roce. Praha je pro pořízení bydlení třetí nejdražší metropolí po Amsterdamu a Bratislavě. Na nemovitost v hlavním městě je potřeba 14,3 hrubých ročních platů. Vyplývá to z aktuálních Property indexu poradenské společnosti Deloitte.

Přečíst článek

Byty zlevňují, nejvíc paneláky. V nabídkách se kupí ležáky

Ceny bytů a domů ve druhém čtvrtletí dále klesly, pozemky jako jediné zdražily, ukazuje index.

Přečíst článek
Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Republika zaspala. Železniční síť je nedostatečná, říká radní Hlaváček

Preferování dálničních sítí je krokem zpět. Na stole je významné posílení železniční sítě, protože kombinace vysokorychlostních tratí a příměstské dopravy je totiž tím nejúčinnějším způsobem, jak omezit individuální automobilovou dopravu. „Železniční doprava byla otloukánkem, a to se změní,“ říká v dalším díle podcastu Realitní Club Petr Hlaváček, radní pro územní rozvoj.

Přečíst článek
Petr Hlaváček, radní pro územní rozvoj

Radní Hlaváček: Metropolitní plán schválíme do konce volebního období, je příliš podrobný

Metropolitní plán neboli územní plán Prahy mají plánovači na stole už několik let. Na svoje schválení jeden z nejstrategičtějších rozvojových dokumentů stále čeká. Kdy by mohl začít platit a proč se jeho projednávání táhne?

Přečíst článek
Loft na Hřebenkách od studia Formafatal

FOTOGALERIE: Bazén na střeše i koupelna se skleněnou zdí. Bydlení v loftech se v Česku rozmohlo

Lofty si nejprve zamilovali umělci. Naplňovali jejich představu o levném bydlení. Z rekonstrukcí továren se ale stal trend a lofty už mnohem častěji představují to nejluxusnější bydlení, třeba i s bazénem na střeše.

Přečíst článek
Evergrande

Skupina Evergrande požádala ve Spojených státech o ochranu před věřiteli

Silně zadlužená čínská realitní skupina Evergrande požádala ve Spojených státech o ochranu před věřiteli. Soudní ochrana před věřiteli umožní firmě ochránit její aktiva v USA v době, kdy pracuje na dohodě o restrukturalizaci svého zahraničního dluhu v jiných zemích.

Přečíst článek
Reklama

News box

Indie popřela, že 👁️ zavírá oči nad opětovným exportem na Ukrajinu své dělostřelecké munice prodané evropským státům. Ministerstvo zahraničí tak reagovalo na zprávu agentury Reuters, podle které indickou dělostřeleckou munici poslaly na Ukrajinu některé evropské země, například Itálie či Česká republika, píše dnes server BBC News. Úřady evropských zemích informaci Reuters nekomentovaly.
Ceny ropy na světových trzích dnes 📉 klesají. Severomořský Brent kolem 17:45 středoevropského letního času vykazoval pokles téměř o 0,6 procenta těsně pod 74,50 dolarů za barel, zatímco americká lehká ropa WTI odepisovala 0,1 procenta pod 71,90 dolarů za barel. Za celý týden jsou ale ceny vyšší zhruba o čtyři procenta, ukazují statistiky z trhů.
Válka mezi Izraelem a libanonským militantním hnutím Hizballáh není nevyhnutelná a stále je prostor pro 🤝 diplomatické řešení rostoucího napětí, uvedl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Podle agentury Reuters také vyzval Američany, aby necestovali do Libanonu, případně aby zemi opustili, pokud už tam jsou.
Pražská burza v uplynulém týdnu po dvou týdnech poklesů posílila. Index PX v týdnu 📈 stoupl o 0,4 procenta na 1587,3 bodu. Nejvíc si v týdnu připsaly akcie společnosti Pilulka, největší ztráty naopak zaznamenala společnost Primoco. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu se index PX snížil o 0,7 procenta.
V Německu nyní žije téměř 3️⃣,5️⃣ milionu uprchlíků, což je nejvíce od 50. let minulého století. S odvoláním na statistiku německé vlády to dnes napsal list Neue Osnabrücker Zeitung. Jen běženců z Ukrajiny, která se už déle než dva a půl roku brání ruské agresi, je ve spolkové republice 1,18 milionu.
Předseda hnutí STAN a ministr vnitra 👨 Vít Rakušan doufá, že účast v krajských volbách bude alespoň srovnatelná s účastí před čtyřmi lety, i když je tento typ voleb podceňovaný. Nižší účast předpokládá v oblastech zasažených povodní. Zároveň věří, že hnutí bude mít zastupitele ve všech krajích, nyní chybí zastupitelé v Moravskoslezském kraji. 
Afghánské vládnoucí hnutí Tálibán koupilo od Íránu  rušičky signálu satelitního televizního vysílání. Britskému deníku The Independent to řekl Harun Najafizada, ředitel televizní stanice Afghanistan International Television (AITV). Vysílání AITV bylo tento měsíc v Afghánistánu rušeno.
Ve válce na Ukrajině už zemřelo více než 7️⃣0️⃣ tisíc lidí bojujících v řadách ruské armády. Tvrdí to britská stanice BBC, která ve spolupráci s ruským nezávislým serverem Mediazona dlouhodobě analyzuje veřejně dostupné zdroje a shromažďuje údaje o padlých příslušnících ruských invazních sil. 
Prezident Petr Pavel se rozhodl k 1. prosinci jmenovat do bankovní rady České národní banky (ČNB) 👨 Jakuba Seidlera. Mandát po šesti letech skončí Tomáši Holubovi. Dnes hlava státu jednala s guvernérem ČNB Alešem Michlem. Kromě nominace hovořili o měnové politice banky a aktuální ekonomické situaci.
V Česku vyjma Prahy  začaly dnes volby krajských zastupitelů. Celkové vítězství v nich obhajuje opoziční hnutí ANO. V některých oblastech včetně části hlavního města voliči vybírají také třetinu senátorů. Ve volbách do horní parlamentní komory o nejvíce znovuzvolení svých kandidátů usiluje vládní ODS. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme