Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Vítězi soutěže na graficko-výtvarné řešení interiéru stanice metra Českomoravská se stali Maxim Velčovský a edit! architects.

Místo keramiky sklo. Tak bude vypadat stanice metra Českomoravská

Dopravní podnik má jasno. Novou podobu stanice Českomoravská navrhne přední český designér Maxim Velčovský a architektonické studio edit! Architects. Místo původního keramického obkladu bude hlavní roli ve vestibulu hrát sklo.

Přečíst článek
Southbank - návrh pro novou výstavbu v Bratislavě. Developer Penta Real Estate.

Penta odtajnila návrhy pro novou čtvrť Southbank v Bratislavě. Do 10 let tu chce tisíc bytů

Přečíst článek

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
Obchody, kanceláře, kavárny, zelená piazzetta a bezmála 500 bytů. Domoplan postaví v Brně-Bohunicích multifunkční čtvrť Brixx za 4,5 miliardy korun.

Realitní trh překvapivě ožívá. I přes nejvyšší sazby hypoték za dvacet let

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 12,6 miliardy korun, což je proti únoru nárůst o 60 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování třetí měsíc za sebou klesla, a to z únorových 5,9 na 5,86 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
Explora Business Centre v Praze 5 změnila majitele. Od skupiny  Golden Star Group ji koupil český nemovitostní fond Trigea.

Inflace loni přinesla nemovitostním fondům rekordní výnosy

Nemovitostní fondy přinesly loni investorům rekordní výnosy. Podle specializovaného portálu Nemovitostni-fondy.cz dosáhlo v průměru za rok 2022 čisté zhodnocení těchto fondů 8,5 procenta, což je nejvíce za dobu jejich fungování. Předloni v průměru vynesly 6,75 procenta. Většina akciových, dluhopisových a balancovaných fondů skončila loni ve ztrátě mezi deseti až 20 procenty.

Přečíst článek
V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

Zatímco běžní Češi přemýšlejí, za co utratit peníze, případně kam je investovat, zda jet na dovolenou nebo si něco nového pořídit do domácnosti, stát tyto problémy neřeší. Jeho příjmy nadále rostou, a stejně tak výdaje. Poradenská společnost Ceec vydala čtvrtletní zprávu, ve které hodnotí český stavební trh. Přestože se v letošním roce čeká mírný pokles aktivity, peněz bude na výstavbu stále dost.

Přečíst článek

Ceny pronájmů narazily na strop, ukazují nová data

Růst cen pronájmů v meziročním srovnání zpomalil a mezičtvrtletně ceny i klesly, v Praze u bytu 2+1 o pět procent a v Olomouci u dispozice 3+1 o osm procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz. Asociace nájemního bydlení nicméně odhaduje, že letos nájemné zdraží o méně než 15 procent.

Přečíst článek
Dřevěná konstrukce je primárně navržena jako čajový pavilon.

Český Těšín se dostal do zahraničních médií. Zaujal dřevěnou konstrukcí u přehrady

Nenápadná dřevěná konstrukce na břehu přehrady Hrabinka u Českého Těšína zaujala i prestižní zahraniční architektonický server.

Přečíst článek
Jiří Řezák, architekt a spolumajitel architektonického studia Qarta Architekti (uprostřed) na setkání Realitního Clubu Newstreamu

Revoluce ve stavění ze dřeva. Architekti z Qarty přinášejí do Česka unikátní řešení

Stavění velkých domů s pomocí dřeva je v Česku pořád v plenkách. V Rakousku nebo v Německu se už staví domy přes deset pater vysoké, kde je dřevo využíváno nejen jako doplňkový materiál, ale jako základ stavební konstrukce. Česko se nyní snaží posunout se mezi stavebně vyspělé země. Vzniká tu stále více technologických řešení, která by umožnila víc využít dřevo pro stavbu výškových domů.

Přečíst článek
Rusové zmizeli z trhu. Jejich zájem o nemovitosti v Česku spadl za rok na pouhou pětinu

Rusové zmizeli z trhu. Jejich zájem o nemovitosti v Česku spadl za rok na pouhou pětinu

Zájem Rusů o nákup nemovitostí v Česku za rok pětinásobně klesl v důsledku sankcí a „zhoršené logistiky“. Rusové často pořizují byty pro své děti studující na zahraničních univerzitách. Ty však nyní stále častěji míří za studiem do Číny.

Přečíst článek
Martin Krupauer

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek
Martin Krupauer

Architekt Krupauer: Revitalizujeme brownfield v Kanadě. Je to podobné jako v severních Čechách

Ještě v 90. letech nevěděli, co vlastně slovo brownfield znamená. O tři dekády později na svém kontě mají desítky projektů na revitalizaci těch největších. Nejenom v Česku, ateliér A8000 zamířil i do Kanady.

Přečíst článek
Albánie se chlubí celkem 362 kilometrů pobřeží. Jihozápadní část země leží u Jónského moře, západní na Jadranu.

Levná Albánie láká na byty u moře za dva miliony. Ještě atraktivnější ale budou tamní Alpy

Ceny nemovitostí v Česku sice mírně klesají, ale byt o velikosti 60 metrů čtverečních za dva miliony lze v tuzemsku pořídit spíš jen v okrajových lokalitách. V Albánii za tuto cenu koupíte apartmán s výhledem na moře. Investičně atraktivní mohou být i albánské hory. „Na hranicích s Černou Horou či Severní Makedonií jsou již teď lyžařská střediska, která byste nerozeznali od těch v Itálii. Podstatný rozdíl je v ceně pobytu. Za celou rodinu tady utratíte to, co v Itálii za jednu osobu,“ říká v rozhovoru pro Newstream Daniel Mikulka ze společnosti Myalbania.cz.

Přečíst článek
Reklama

News box

Osminásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Váňa se zřejmě stane poslancem za hnutí ANO. V dolní komoře Parlamentu by měl nahradit Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO), která  byla zvolena v prvním kole voleb do Senátu za Sokolovsko a poslanecký mandát jí tím automaticky zanikne.
Hnutí ANO je připraveno začít po vítězství ve volbách ve Středočeském kraji začít vyjednávat s koalicí Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) či s jejími jednotlivými stranami o vytvoření krajské vlády. Na tiskové konferenci to řekl první místopředseda hnutí Karel Havlíček
Republikové předsednictvo Pirátů dalo na základě výsledků voleb k dispozici své funkce, rozhodovat bude celostátní fórum strany. Uvedl to předseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš. Výsledky v krajských a senátních volbách označil za velmi špatné, odmítl je ale spojovat s dalším vládním angažmá Pirátů. Připustil, že na volby mohly mít vliv i problémy s digitalizovaným stavebním řízením v gesci jeho ministerstva pro místní rozvoj.
Svoboda a přímá demokracie v krajských volbách posílila. Získala 41 mandátů, o šest více než měla doposud. Místo devíti krajů má nyní zastoupení ve 12. Podle předsedy hnutí Tomia Okamury je to úspěch, cílem ve volbách bylo navýšit počet zastupitelů a mít zastoupení ve větším počtu krajů, což se podle něj podařilo. 
V Bohumíně na Karvinsku se už podařilo obnovit dodávky elektřiny téměř do všech domácností. Problémem pro město ale zůstává teplo a teplá voda. Obnova dodávek může trvat několik týdnů
Do druhého kola senátních voleb v obvodu Břeclav postoupili bývalý policista a nyní šéf hnutí Přísaha Róbert Šlachta s poslancem Miloslavem Janulíkem (ANO). Šlachta získal 24,74 procenta hlasů, druhý Janulík má 22,54 procenta hlasů. Dosavadní senátor Rostislav Koštial (ODS) tak svůj mandát neobhájil. Voleb se zúčastnilo 33 procent voličů, o hlasy usilovalo devět kandidátů.
V prvním volebním kole byli letos senátory zvoleni nejméně čtyři kandidáti, což je nejvíce v historii obměn třetiny členů horní parlamentní komory. Stejného úspěchu by mohli dosáhnout ještě další dva adepti, kteří měli po sečtení hlasů z 95 procent okrsků šanci na zisk nadpoloviční většiny hlasů.
V krajských volbách zatím vítězí ANO. Naopak Piráti ztrácejí zastupitele téměř ve všech krajích, kromě Plzeňského, kde je voliči do krajského zastupitelstva ještě poslali.
Moravskoslezský kraj vyhlásil zákaz vstupu do oblastí, které byly nejvíce zasaženy velkou vodou. V těchto místech hrozí nebezpečí. Uvedla to Miroslava Chlebounová z tiskového oddělení hejtmanství. Výjimku mají například hasiči, policisté, záchranáři a registrovaní dobrovolníci.
V senátním obvodu Vsetín zvítězil podle propočtů ČTK již v prvním kole dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Senátorem se tak stal již počtvrté. Po sečtení téměř 79 procent okrsků vedl s více než 55 procenty hlasů. Na druhém místě skončila Yvona Wojaczková (ANO, třetí je kandidát SPD a Trikolory Robert Hampl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme