Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Martin Baláž, country manager pro ČR, SR a Maďarsko.

Expert: Český stavební zákon patří k nejhorším na světě. Pokud se nezmění, bude to brzdit ekonomiku

Pokud se v Česku nezmění přístup úřadů k developmentu a budeme mít stále jeden z nejhorších stavebních zákonů na světě, bude to brzdit ekonomiku i trh s nemovitostmi. Nepotřebujeme tedy od státu finanční pomoc, potřebujeme pomoc legislativní, říká v rozhovoru pro Newstream.cz Martin Baláž, senior viceprezident a country manager pro Česko, Slovensko a Maďarsko společnosti Prologis, největší průmyslové realitní firmy na světě. 

Přečíst článek

Otec Cenové mapy: Máte města, kde nepostavíte nic. Třeba v Ústí nad Labem

Přečíst článek

Studio Zahy Hadid navrhlo pro Vilnius kancelářské budovy. Až doslouží, půjdou zrecyklovat

Přečíst článek

Na trh se dostávají i exkluzivní nemovitosti v Praze 1. Kupující ale čekají na další propad cen, říká odbornice

Přečíst článek
Mateřskou školku v Říčanech navrhlo studio Architektura Davida Krause.

Barevná školka uprostřed říčanského pole má ohlas. Nezapomenutelná a trochu kafkovská, píší zahraniční média

Přečíst článek
Byty ve 4. čtvrtletí mezikvartálně poprvé od roku 2013 zlevnily.

Drahé úvěry, krize. A byty poprvé od roku 2013 zlevnily, zájem o rodinné domy se snížil

Ceny bytů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 v mezikvartálním srovnání poprvé od začátku roku 2013 klesly, a to v průměru o 0,7 procenta. Trh s nemovitostmi pokračoval v poklesu. Jak u bytů, tak u rodinných domů se poptávka dále mírně snížila. Pouze u pozemků zůstala stabilní, stejně jako růst cen. Vyplývá to z HB Indexu, který poskytla Hypoteční banka, jež patří do skupiny ČSOB.

Přečíst článek
Více než na jednu miliardu vyjde výstavba dalšího bytového domu na brownfieldu ve Vysočanech.

Jiří Vančura: Český trh s bydlením se změní, přiblíží se tomu západnímu

Nové formy nájemního bydlení mění tuzemský trh s rezidenčním bydlením. Developeři mění strategie. Očekávají, že nově budou jejich klienty ve větší míře investiční fondy. Možná i ty penzijní, pokud to česká legislativa umožní. Co se aktuálně děje na trhu s bydlením shrnuje ve svém komentáři Jiří Vančura, ředitel úseku Real Estate v Trinity Bank.

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.

Z Ostravy si berme příklad. Brownfieldy tam revitalizují skvěle, říká expert

Průmyslové areály, bývalá JZD, kulturní domy nebo kasárna. Brownfieldy jsou plochami s velkým potenciálem. Celkově podle Národní databáze brownfieldů zabírají přes 11 tisíc hektarů, což je zhruba rozloha Pardubic. Kde se jejich revitalizace chopili příkladně? Jak chce jejich přeměnu nadále podporovat Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO)? O tom všem jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club s Janem Hanou z MPO.

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.

V brownfieldech leží miliardy. Představují 11 tisíc hektarů nevyužívané plochy, říká Hana z MPO

V Česku je zhruba 3600 lokalit brownfieldů, tedy neudržovaných ploch, které neslouží svému účelu. A každým rokem je o ně stále větší zájem. Loni na revitalizaci 21 brownfieldů poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) dotace ve výši půl miliardy korun, podporovat rozvoj brownfieldů chystá stát i do budoucna. Nejenom o tom jsme hovořili s Janem Hanou z MPO.

Přečíst článek

Blíží se konec hypoteční turistiky. Kdo vydělá na novele zákona o úvěrech

Chystaná novela zákona k předčasnému splacení hypoték už má skalní příznivce i odpůrce. Pokud se schválí podle aktuálního návrhu, mohla by vše zpřesnit, jak pro banky, tak i pro dlužníky. Zavedení jasných pravidel pro poplatky za předčasnou splátku hypotéky by navíc mohlo stabilizovat situaci na hypotečním trhu. Odborníci se však obávají, co s novelou provedou při schvalování zákonodárci.

Přečíst článek
Realizace architektky Dagmar Štěpánové (Formafatal) v Kostarice.

Češi „dobývají“ Kostariku. Uprostřed džungle postavili další luxusní vily

Minimalistické a funkční jsou vily, které navrhla architektka Dagmar Štěpánová do džungle v Kostarice. Na 90 metrech čtverečních nabídnou veškeré pohodlí a hlavně výhled na Pacifik.

Přečíst článek
Partneři ZDR Investments (zleva) Roman Latuske, Radek Hladký a Zdeněk Prázdný

Fondy ZDR Investments hlásí rekordní výnosy

Navzdory nepříznivým makroekonomickým podmínkám dosáhly nemovitostní fondy ZDR Investments v roce 2022 dosud nejlepších výnosů ve své historii.

Přečíst článek
Pozemek je situován v blízkosti centra městské části Satalice, kde se dříve nacházel areál podniku České Dřevařské Závody Praha.

Místo dřevařských závodů v Satalicích postaví developer bydlení pro mladé. Bude ze dřeva

Navzdory krizi Skanska plánuje výstavbu startovacího bydlení. První domy by se na brownfieldu v Satalicích mohly začít stavět v roce 2026.

Přečíst článek
bytové domy, byty, ilustrační foto

Malí developeři nezvládají, nabízejí své projekty velkým hráčům. Ti se do nich ale nehrnou

Na začátku často bývala myšlenka na výstavbu vlastního, malého developerského projektu o pár desítkách bytů. A na jejich prodeji vydělat majlant. Drobné firmy s pozemkem začaly shánět razítka a rozvíjet plán. V posledních měsících však řada těchto záměrů bere za své. Zdražilo financování, zamrzla poptávka po nových bytech. Sny o pěkném zisku se začaly rozplývat v mlze.

Přečíst článek
Objem hypoték v roce 2021 pádí směrem nahoru

Ceny některých bytů padají, úroky z úvěru na bydlení nikoli. Kdy zlevní hypotéky?

Hypoteční sazby přes mírný nárůst v únoru pokračují ve stagnaci. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu povyskočila na 6,37 procenta. Další výraznější růst sazeb by ale již přijít neměl. Kdy začnou sazby opět klesat?

Přečíst článek
Reklama

News box

Osminásobný vítěz Velké pardubické žokej Josef Váňa se zřejmě stane poslancem za hnutí ANO. V dolní komoře Parlamentu by měl nahradit Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO), která  byla zvolena v prvním kole voleb do Senátu za Sokolovsko a poslanecký mandát jí tím automaticky zanikne.
Hnutí ANO je připraveno začít po vítězství ve volbách ve Středočeském kraji začít vyjednávat s koalicí Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) či s jejími jednotlivými stranami o vytvoření krajské vlády. Na tiskové konferenci to řekl první místopředseda hnutí Karel Havlíček
Republikové předsednictvo Pirátů dalo na základě výsledků voleb k dispozici své funkce, rozhodovat bude celostátní fórum strany. Uvedl to předseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš. Výsledky v krajských a senátních volbách označil za velmi špatné, odmítl je ale spojovat s dalším vládním angažmá Pirátů. Připustil, že na volby mohly mít vliv i problémy s digitalizovaným stavebním řízením v gesci jeho ministerstva pro místní rozvoj.
Svoboda a přímá demokracie v krajských volbách posílila. Získala 41 mandátů, o šest více než měla doposud. Místo devíti krajů má nyní zastoupení ve 12. Podle předsedy hnutí Tomia Okamury je to úspěch, cílem ve volbách bylo navýšit počet zastupitelů a mít zastoupení ve větším počtu krajů, což se podle něj podařilo. 
V Bohumíně na Karvinsku se už podařilo obnovit dodávky elektřiny téměř do všech domácností. Problémem pro město ale zůstává teplo a teplá voda. Obnova dodávek může trvat několik týdnů
Do druhého kola senátních voleb v obvodu Břeclav postoupili bývalý policista a nyní šéf hnutí Přísaha Róbert Šlachta s poslancem Miloslavem Janulíkem (ANO). Šlachta získal 24,74 procenta hlasů, druhý Janulík má 22,54 procenta hlasů. Dosavadní senátor Rostislav Koštial (ODS) tak svůj mandát neobhájil. Voleb se zúčastnilo 33 procent voličů, o hlasy usilovalo devět kandidátů.
V prvním volebním kole byli letos senátory zvoleni nejméně čtyři kandidáti, což je nejvíce v historii obměn třetiny členů horní parlamentní komory. Stejného úspěchu by mohli dosáhnout ještě další dva adepti, kteří měli po sečtení hlasů z 95 procent okrsků šanci na zisk nadpoloviční většiny hlasů.
V krajských volbách zatím vítězí ANO. Naopak Piráti ztrácejí zastupitele téměř ve všech krajích, kromě Plzeňského, kde je voliči do krajského zastupitelstva ještě poslali.
Moravskoslezský kraj vyhlásil zákaz vstupu do oblastí, které byly nejvíce zasaženy velkou vodou. V těchto místech hrozí nebezpečí. Uvedla to Miroslava Chlebounová z tiskového oddělení hejtmanství. Výjimku mají například hasiči, policisté, záchranáři a registrovaní dobrovolníci.
V senátním obvodu Vsetín zvítězil podle propočtů ČTK již v prvním kole dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Senátorem se tak stal již počtvrté. Po sečtení téměř 79 procent okrsků vedl s více než 55 procenty hlasů. Na druhém místě skončila Yvona Wojaczková (ANO, třetí je kandidát SPD a Trikolory Robert Hampl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme