Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Německý realitní gigant zastavil projekty především na východě Německa.

Drahota dohnala i Němce. Developerský gigant Vonovia zastavil stavby

Cena výstavby se dostala mimo realitu nájmů, řekl manažer Vonovie. Německý realitní gigant zastavil projekty především na východě Německa.

Přečíst článek
Nájem, nebo hypotéka? Co bude letos výhodnější? Na obzoru je bod zlomu

Analýza: Vyplatí se bydlet v nájmu, nebo splácet hypotéku? Na obzoru je bod zlomu

Přečíst článek

Jiří Pácal: Stát dlouhodobě, co se týká bydlení, selhával a selhává. Motá se ode zdi ke zdi

Přečíst článek
staveniště, pozemek

Začíná se hýbat trh s pozemky. Dřív lidé říkali, možná prodám. Dnes prodají, tvrdí developer

Přečíst článek
Apartmány ve Filipovicích navrhli architekti ze studia CL3.

Apartmány v Jeseníkách připomínají horské štíty, splývají s krajinou

Architekti z brněnkého studia CL3 vstoupili do chráněné krajinné oblasti na Jesenicku nadmíru citlivě. Apartmánové domy „zabalili“ komplet do dřeva, které po čase zešedne a objekty tak ještě více splynou s okolní krajinou.

Přečíst článek
Martin Skalický, Chairman of Advisory Board Progresus Invest Holding

Martin Skalický: Období korekce je nejlepší pro investice. To se týká i nemovitostí

Martin Skalický stál před víc než patnácti lety u zrodu realitního fondu České spořitelny Reico a následně byl jeho dlouholetým ředitelem. Nyní je šéfem poradenského sboru investiční společnosti Progresus, která před dvěma lety koupila tradičního českého výrobce dřevostaveb RD Rýmařov a spřádá velké developerské plány. Chce být evropskou jedničkou v dřevostavbách. A také by ráda v Česku postavila první dřevěný mrakodrap.

Přečíst článek
Ztvárnění nového nákupního centra plánovaného v novém luxusním hlavním městě Zimbabwe zvaného Cyber ​​City.

Pryč od chudoby, špíny a blackoutů. Zimbabwe staví nové město pro elity, za peníze z Číny

Zimbabwe má s přehledem nejvyšší inflaci na světě přesahující 200 procent, její hlavní úrokové sazby jsou na tom podobně. Přesto se tamní vláda rozhodla vybudovat nové hlavní město v Mount Hampdenu, a to ne ledasjaké. Bude určeno zejména pro bohaté, investice činí asi 60 miliard dolarů a kvůli plánovaným technologiím se mu přezdívá „Cyber City“. Podle kritiků vlády je to poslední marný pokus oživit rozdrcenou ekonomiku.

Přečíst článek
Rozdíl v cenách mezi novými a staršími byty se postupně zvětší na 30 procent.

Analýza: Garsonka v Praze stojí přes pět milionů. A letos tomu nebude jinak

Poslední čtvrtletí loňského roku se na pražském realitním trhu neslo v duchu stagnace cen nových bytů a razantního poklesu prodejů, vyplývá to z nejčerstvější tržní analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group.

Přečíst článek

Přehledně: Přiznání k dani z nemovitostí. Kdo a kdy ho podává

Blíží se konec ledna a s ním i uzávěrka pro daňové přiznání k dani z nemovitostí. Pokud vlastníte stavbu nebo pozemek, je nejvyšší čas si vyjasnit, zda a jak se vás tato povinnost týká. Daň z nemovitých věcí totiž musí zaplatit téměř každý vlastník nemovitosti, ne vždy však musí podávat daňové přiznání. Proč ale lidé v Praze platí více než v Aši a jak na to, když má nemovitost více majitelů? Udělejte si jasno s tímto přehledným průvodcem.

Přečíst článek
Osud Železničního mostu pod Vyšehradem, ač bylo navrženo jeho zbourání, není ještě zpečetěn.

Jako by šla k zemi Eiffelovka nebo Tower Bridge. Píše o mostu na Výtoni britský tisk

Osud Železničního mostu pod Vyšehradem, ač bylo navrženo jeho zbourání, není ještě zpečetěn. Živá diskuse mezi zastánci jeho zachování a těmi, kteří tvrdí, že se nedá kvůli špatnému technickému stavu zachránit, se dostala až do britského tisku.

Přečíst článek
Bytová výstavba

Bytovou krizi v Praze odstartovala už privatizace v devadesátkách

Jasná a kvalitní pravidla pro výstavbu a výraznější zapojení města by mohly zmírnit bytovou krizi, která dlouhodobě v Praze panuje. Česká metropole by potřebovala, aby se v ní každý rok postavilo devět tisíc bytů.

Přečíst článek
Inzerát na kancelářské budově AFI City.

Krize na obzoru, ale zájem o kanceláře je enormní

V Praze loni stoupla hrubá realizovaná poptávka po kancelářských plochách o 43 procent. Vyplývá to z údajů sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum (PRF) za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Analýza ukazuje, že plocha nových pronájmů, prodloužených stávajících smluv a podnájmů dosáhla 551 500 metrů čtverečních, nejvyšší nájemné vzrostlo o desetinu.

Přečíst článek

Starší byty a domy v Česku dál zlevňují, ukazují data. Trend se však brzy otočí

Trh se staršími byty a domy pokračoval ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku v propadu. To, co domy a byty na hodnotě získaly v roce 2021, je pryč. Propadají se především ceny v nepříliš atraktivních lokalitách. Tempo růstu zpomalily také nájmy, u nich se však jedná spíše o krátkodobou pauzu, uvádí ve svém čtvrtletním reportu společnost European Housing Services (EHS), pod níž patří třeba Bezrealitky nebo Maxima Reality.

Přečíst článek
Sambor

Češi postaví kousek od chorvatského Záhřebu stovku bytů za 17 milionů eur

Česká developerská společnost Domoplan postaví na předměstí chorvatského Záhřebu v progresivní čtvrti Samobor šest viladomů s celkem 100 byty. Stavba rezidenčního projektu za 17 milionů eur (405 milionů korun), který bude částečně energeticky soběstačný, bude zahájena do roka. Hotovo by mělo být ve druhé půlce roku 2025. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Opoziční hnutí ANO zřejmě letos minimálně zdvojnásobí celkový počet svých senátorů, jichž mělo dosud pět. Dva senátory získalo poprvé v historii už v prvním volebním kole. Z 19 jeho finalistů má velmi blízko ke zvolení pět, kteří jsou s ohledem na dosavadní výsledky regionálních voleb favority. Stejný počet senátorů by pak úspěšně mohla obhájit ODS i Starostové. Vládní strany mají díky duelu zástupců ODS a KDU-ČSL jistý mandát na Svitavsku, na Chomutovsku nejspíš křeslo v Senátu obhájí Přemysl Rabas (za SEN 21) na rozdíl od Piráty podporovaného Marka Hilšera (MHS) v Praze 2. Ve zbývajících pěti z 22 obvodů, kde se bude hlasovat, je poměr sil poměrně vyrovnaný.
Americké ministerstvo zahraničí opět vyzvalo své občany, aby opustili Libanon, dokud jsou stále k dispozici 🛬🛬🛬komerční lety, informují světové agentury. Děje se tak na pozadí eskalace bojů mezi Izraelem a libanonským militantním hnutím Hizballáh. Izraelská armáda uvedla, že v průběhu soboty v Libanonu zasáhla přes 400 cílů spojených s Hizballáhem. 
Nebankovní 💸💸💸společnosti sdružené v České leasingové a finanční asociaci (ČLFA) poskytly v letošním prvním pololetí spotřebitelské úvěry za 13,6 miliardy korun, což je o desetinu víc než ve stejném období loni. ČLFA reprezentujE 81 procent trhu spotřebitelských úvěrů, které jsou mimo bankovní sektor poskytnuty. Průměrný poskytnutý úvěr dosahuje podle asociace 76 tisíc korun. 
Piráti po výrazném neúspěchu v krajských volbách mohou s novým vedením odejít z vlády, aby se pokusili o restart. Uvedli to oslovení politologové. Pnutí ↔️↔️↔️ může podle nich nastat po úspěchu jihočeského hejtmana Martina Kuby i uvnitř ODS, zemětřesení ve straně ale před sněmovními volbami nečekají. Upozornili na to, že jako životaschopný projekt se ukázalo uskupení Stačilo!, naopak s výsledkem voleb nemůže být spokojené hnutí Přísaha.
Koalice Spolu, která vyhrála jihomoravské krajské volby, uzavřela🤝🏻🤝🏻🤝🏻 memorandum se Starosty pro jižní Moravu. Hejtman a lídr kandidátky Spolu Jan Grolich (KDU-ČSL) novinářům řekl, že koaliční smlouvu strany podepíší příští týden. Lídr Starostů pro jižní Moravu František Lukl doplnil, že koaliční smlouva bude stavět na základech čtyřleté spolupráce obou uskupení. 
🥐🥐🥐Francouzský prezidentský palác v sobotu večer, více než dva měsíce po předčasných parlamentních volbách, představil novou středopravou vládu. Svoji dosavadní funkci si z klíčových ministrů udržel ministr obrany Sébastien Lecornu, který v uplynulých letech dohlížel na modernizaci francouzské armády i organizaci vojenské pomoci Ruskem napadené Ukrajině. Agentura DPA píše, že není jasné, zda končí politická krize, kterou Francie zažívá od začátku léta. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme