Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Projekt Penty Nová Waltrovka v pražských Radlicích

Toužebné čekání na návrat levných hypoték. Realitní trh zamrznul a jeho oživení se zatím odkládá

Hlavním mottem realitního trhu bude v příštím roce především vyčkávání, a to především na snížení úrokových sazeb ČNB. Pak by měly začít zlevňovat hypotéky a mohlo by začít oživení nemovitostního trhu, míní experti oslovení redakcí newstream.cz.

Přečíst článek

Slavná elektrárna se proměnila. Stala se domovem luxusních značek a Applu, není už ale pro každého

Přečíst článek
Křesťanské komunitní centrum Církve bratrské v Kladně

FOTOREPORTÁŽ: Moderní české kostely, do nichž stojí za to jít i mimo Vánoce

Přečíst článek

To nejlepší z podcastů: Dušan Kunovský, David Černý, urbanista Ondřej Boháč a další

Ceny bydlení byly v našich podcastech Realitního Clubu častým tématem. „Hodně věcí se mění. Možná nás čeká nejhlubší ekonomický propad od vzniku České republiky,“ říká Dušan Kunovský, majitel největšího developera v zemi, společnosti Central Group. Kombinace růstu cen a energetické krize je podle něj zcela bezprecedentní.

Přečíst článek
Ian Bogle

Architekt Bogle: Norman Foster mě naučil dívat se na věci jinak

Začínal u světově proslulého architekta Normana Fostera. V Česku projektoval budovu ELI Beamlines a v Singapuru největší školku na světě. Teď Ian Bogle pro českého developera UDI Group navrhuje novou čtvrť do bělehradského brownfieldu Duga. „Nové ‚plíce‘ města, které zelení propojí celé centrum s okolím, jsou skutečně velkým přínosem nejen pro Dugu, ale i pro širší kontext města,“ říká Bogle v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek
Areál bývalé Avie v pražských Letňanech na snímku z 12. srpna 2022. Skupina Odien plánuje v lokalitě postavit novou čtvrť se zhruba 7000 byty pro až 11.000 lidí

Stát dá tři miliardy na brownfieldy. Ale projekty si musí pospíšit

Skoro tři miliardy korun by měly pomoci obnově zanedbávaných a nevyužívaných nemovitostí, jako jsou třeba bývalé průmyslové areály. Státní fond podpory investic (SFPI) na to chce rozdělit evropské peníze z Národního plánu obnovy (NPO) v novém dotačním programu Brownfieldy. Peníze je nutno za přísnějších „zelených" kritérií vyčerpat rychle do poloviny roku 2026, uvedla ředitelka SFPI Hana Pejpalová. Program bude jako nařízení schvalovat ve středu vláda.

Přečíst článek
Projekt Duga v Bělehradě.

Realitní melting pot. Češi promění kus Bělehradu podle návrhu britského architekta

Brownfield v Bělehradu se pod taktovkou českého developera promění na novou čtvrť. Tu navrhne přední britský architekt Ian Bogle. Investice do výstavby překročí sumu 9,5 miliardy korun. Na místě bývalé továrny na barvy vyroste přes dva tisíce bytů a 40 tisíc metrů čtverečních kanceláří.

Přečíst článek
Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Byty se na konci 90. let pronajímaly mnohem dráž než dnes

V Česku se nemovitosti příliš neprodávají, rodinný dům jednou za padesát let, byt jednou za třicet let, říká v dalším díle podcastu Realitní Club Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Přečíst článek
Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Podcast: Byli bychom naivní, kdybychom nečekali, že ceny bytů nepůjdou dolů, říká Pácal

Aktuální dění na realitním trhu rozhodně není nijak revoluční a nepředvídatelné. „Covid, válku na Ukrajině a razantní proměnu podmínek na úvěrovém trhu bych spíš nazýval evolucí než revolucí,“ říká v dalším díle podcastu Realitní Club Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Jiří Pácal.

Přečíst článek
Avokádový ranč Sandry Bullock

Sandra Bullocková prodala svůj utajený avokádový ranč za 5,6 milionu dolarů

Filmová hvězda a držitelka Oscara Sandra Bullocková není jen jedinečná herečka a producentka - je i schopná podnikatelka v realitách. Luxusních nemovitostí vlastní řadu a nedávno prodala jednu z nich, avokádový ranč v jižní Kalifornii, za v přepočtu 128 milionů korun. A rozhodně na prodeji neprodělala.

Přečíst článek
Dům v křivoklátských lesích navrhli architekti ze studia Stempel & Tesar architekti.

Chatku na Křivoklátsku nahradil úchvatný nízkonákladový dům. Slunci se otvírá jako vějíř

Na okraji středočeské obce Malé Kyšice vyrostl v rekreační oblasti místo původní chaty nový pasivní dům podle návrhu ateliéru Stempel & Tesar. Má atypický půdorys čtvrtkruhu, otevírá se do vzrostlé zahrady, směrem do ulice ho chrání obrovská betonová stěna. Podívejte se na něj ve fotogalerii.

Přečíst článek
Pronájem a podnájem bytu bez rizika? Ideální nájemce to zařídí

Pronájem a podnájem bytu bez rizika? Ideální nájemce to zařídí

Jak se pozná ideální nájemník? Na první pohled jen těžko. Navíc i ten nejspolehlivější může někdy uklouznout na své životní cestě nebo třeba jen po zamrzlé kaluži… A neschopnost platit nájem je tu. Existuje ale chytrý způsob, díky němuž nemusí podobně nepříjemné situace pronajímatele vůbec tížit. A takové řešení je prostě in.

Přečíst článek
Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Instalovali jste soláry na střechu? Pozor na podpojištění

Pokud jste se rozhodli být energeticky co nejvíce soběstační a nechali jste si instalovat na střechu rodinného domu solární panely, znamená to, že jste zvýšili hodnotu své nemovitosti. To byste měli co nejdříve, nejlépe ještě dopředu, oznámit své pojišťovně, u které jste uzavřeli pojištění nemovitosti a ve smlouvě upravit hodnotu nemovitosti. Jen tak se vyhnete riziku podpojištění a sankcím, které z něj vyplývají.

Přečíst článek
Reklama

News box

Výsledky krajských voleb pokládá prezident Petr Pavel za signál pro vládu, kterým územím by měla věnovat před volbami do Sněmovny v příštím roce větší pozornost. Pavel v Praze před odletem na týdenní cestu do USA řekl, že volby jsou jistě indikátorem dalšího vývoje, neměly by se ale brát jako referendum o vládě, protože mají jiná témata.
Izrael v několika předchozích dnech zasadil Hizballáhu sérii ran, které si toto libanonské hnutí nedovedlo ani představit, řekl ✡️✡️✡️izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zopakoval, že udělá vše pro to, aby se lidé, vystěhovaní ze severu Izraele kvůli přeshraničnímu konfliktu s Hizballáhem, mohli bezpečně vrátit domů. Informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Číst více
Ministr vnitra Vít Rakušan považuje za správné, že se 🗳️🗳️🗳️krajské a senátní volby i přes povodně uskutečnily v plánovaném termínu. Podle něj se ukázalo, že stát v krizi dokáže dobře fungovat, a každý kdo chtěl měl možnost jít hlasovat. Podle místopředsedy opozičního ANO Richarda Brabce byla regulérnost voleb na hraně a nelze vyloučit, že se objeví žaloby, v nichž si lidé budou stěžovat, že zajištěný přístup k volbám neměli. Politici to řekli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.
Třetí místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová ke konci září skončí ve vedení vládních Pirátů. Rezignaci v neděli po poledním oznámila na stranickém internetovém fóru po neúspěchu strany v krajských volbách. V sobotu dalo k dispozici své funkce celé předsednictvo Pirátů, hlasovat o vyjádření důvěry nejužšímu vedení by měli všichni členové strany do 14. října.
Vedení vládní ODS si musí přiznat, že krajské volby byly neúspěchem, řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v pořadu Partie na CNN Prima News. Situaci podle něj nejde bagatelizovat, s ohledem na sněmovní volby v příštím roce je výsledek velmi špatný. Respektuje dotazy na to, zda se nevrátí do celostátní politiky. Volby podle něj v této otázce nic nezměnily, soustředí se na Jihočeský kraj, jehož dobrou správu sliboval tamním občanům ve volbách.
Martin Kuba
Martin Kuba profimedia.cz
Meteorologové opět zmírnili výstrahu před 🌧️🌧️🌧️vzedmutými toky, i na jihu Čech hladiny pozvolna klesají. Výstraha tak platí už jen v malé části Čech. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Povodňové stupně evidoval ústav v neděli před 11.00 už jen na 11 místech v Česku. V pondělí 16. září ráno, když místy ještě přetrvávaly deště, byl povodňový stav na více než dvou stovkách míst.
Nezisková organizace Regionální systém civilní ochrany ČR (RESCO), která po povodni pomáhá v Zátoru na Bruntálsku, se potýká s nečekaným problémem. Sociální síť Facebook❌❌❌ zablokovala její stránku s odůvodněním, že se vydává za někoho jiného. Stránka má přitom stejný název od svého založení. Pro organizaci jde o důležitý komunikační kanál a pro mnohé jediný způsob komunikace. Sdělil to předseda představenstva RESCO Ondřej Bumba. Zátor patří v Moravskoslezském kraji mezi záplavami nejvíce zdevastované obce.
Opoziční hnutí ANO zřejmě letos minimálně zdvojnásobí celkový počet svých senátorů, jichž mělo dosud pět. Dva senátory získalo poprvé v historii už v prvním volebním kole. Z 19 jeho finalistů má velmi blízko ke zvolení pět, kteří jsou s ohledem na dosavadní výsledky regionálních voleb favority. Stejný počet senátorů by pak úspěšně mohla obhájit ODS i Starostové. Vládní strany mají díky duelu zástupců ODS a KDU-ČSL jistý mandát na Svitavsku, na Chomutovsku nejspíš křeslo v Senátu obhájí Přemysl Rabas (za SEN 21) na rozdíl od Piráty podporovaného Marka Hilšera (MHS) v Praze 2. Ve zbývajících pěti z 22 obvodů, kde se bude hlasovat, je poměr sil poměrně vyrovnaný.
Americké ministerstvo zahraničí opět vyzvalo své občany, aby opustili Libanon, dokud jsou stále k dispozici 🛬🛬🛬komerční lety, informují světové agentury. Děje se tak na pozadí eskalace bojů mezi Izraelem a libanonským militantním hnutím Hizballáh. Izraelská armáda uvedla, že v průběhu soboty v Libanonu zasáhla přes 400 cílů spojených s Hizballáhem. 
Nebankovní 💸💸💸společnosti sdružené v České leasingové a finanční asociaci (ČLFA) poskytly v letošním prvním pololetí spotřebitelské úvěry za 13,6 miliardy korun, což je o desetinu víc než ve stejném období loni. ČLFA reprezentujE 81 procent trhu spotřebitelských úvěrů, které jsou mimo bankovní sektor poskytnuty. Průměrný poskytnutý úvěr dosahuje podle asociace 76 tisíc korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme