Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

Jiří Nouza v podcastu Realitní Club: Stát začal řešit drahou elektřinu, až když veřejné správě začalo téct do bot

Není pravda, že se situace českého průmyslu začala zhoršovat až v okamžiku vpádu Ruska na Ukrajinu, říká Jiří Nouza, šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Problémy jsou podle něj vidět už více než rok. A stále více eskalovaly, válka na Ukrajině celý vývoj jenom urychlila a dovádí český průmysl na hranu existence.

Přečíst článek

S novou verzí stavebního zákona má problém téměř každý, říká šéf stavařů Nouza

Přečíst článek

První bubenská vlaštovka. Za čtyři roky tam bude stát bytový dům pro sociálně slabší

Přečíst článek
Iniciační studie na lázně do Riegrových sadů

Lázně v Riegrových sadech? Proč by ne, dokazuje autor kobek na pražské náplavce

Městské lázně v Riegrových sadech na pražských Vinohradech? Proč ne. Architekt Petr Janda, který mimo jiné navrhl oceňovanou revitalizaci pražských náplavek, přišel s nápadem na využití zanedbaného pozemku poblíž vinohradské Sokolovny.

Přečíst článek
Eva Jiřičná, architektka

Eva Jiřičná: Steve Jobs byl náročný klient

Eva Jiřičná se proslavila nejen v Česku. Její architektonický přístup oceňují třeba i ve Velké Británii. Dokládá to celá řada prestižních mezinárodních ocenění. I proto se jí v tuzemsku přezdívá královna architektury.

Přečíst článek
Vizualizace projekt s názvem Semerínka

Na trhu s bydlením nastává přelomová éra

Nic takového se na poli bydlení v Česku nestalo nejenom od finanční krize v roce 2008, ale vlastně od doby sametové revoluce. Souhra mnoha jevů nyní zcela mění situaci na trhu s bydlením, která se tu po tři dekády tvořila. Od teď bude s bydlením vše jinak. A to ze všech úhlů pohledu. Vše se mění jak pro investory, tak pro vlastníky, nájemníky či stavitele. Je třeba si přenastavit přemýšlení o bydlení a o investicích do něj.

Přečíst článek

Bydlení si může dovolit stále méně Američanů. Stejně tak Čechů

Zájem o hypotéky ve Spojených státech minulý týden klesl oproti loňsku na téměř poloviční hodnotu. Na svém webu to uvedla americká Asociace hypotečních bankéřů. Zájemce odrazují vyšší sazby na hypotečních úvěrech, které se vyšplhaly nejvýše za 21 let.

Přečíst článek
Huť Marie

Druhý život opuštěné sklářské hutě v Josefově Dole. Nově slouží kultuře a sportu

Z jizerskohorského Josefova Dolu na Jablonecku zmizel jeden z brownfieldů. Z bývalé opuštěné sklářské Maxovské hutě je centrum zábavy nazvané Huť Marie.

Přečíst článek
Semerínka Vizualizace nového projektu v Praze 5 Radlicích od Obermeyer Helika.

Praha 5 se rozroste o dalších 170 bytů v rezidenčním projektu Semerínka

V bývalé průmyslové zóně na Praze 5 vyroste nový bytový projekt Semerínka. Rezidenční dům se 170 byty tam plánuje postavit architektonická a projekční kancelář Obermeyer Helika. Nyní čeká na změnu územního rozhodnutí a vydání stavebního povolení.  

Přečíst článek
Takto vypadá Lidl v Litomyšli.

Nejkrásnější a nejzelenější Lidl mají v Litomyšli. Aby ne, navrhovali ho architekti

Kde je vůle, je i cesta. I proto se východočeská Litomyšl stala synonymem kvalitní architektury. Tamní vedení města ale neponechá náhodě ani výstavbu supermarketu, a proto jeho podobu hledá prostřednictvím architektonické soutěže. Po Bille má tak i „nejhezčí“ český Lidl.

Přečíst článek
David Černý a Marcel Soural, jeden ze sta nejbohatších Čechů a majitel developerské společnosti Trigema

Jednání o stavebním zákoně? Už je z toho guláš, říká Marcel Soural

Budoucnosti se nebojí, protože chuť lidí kupovat byty se opět vrátí. Proto Marcel Soural o pozastavení žádného ze svých projektů neuvažuje. „Všechno záleží na tom, jestli nám pán z Ruska ten kohoutek vypne nebo nechá trochu téct. Pak uvidíme, jak se to vyvine. Přečkáme zimu a s jarem vždycky přijde nějaké oživení,“ říká majitel skupiny Trigema Marcel Soural.

Přečíst článek
Rodinný dům, ilustrační foto

Prodat nebo neprodat? Ceny domů klesají a ještě budou, ve světě i v Česku

Ceny starších bytů a domů klesají napříč celým světem. A tento trend se nevyhýbá ani Česku.

Přečíst článek
Novostavba se soláry na střeše

Emisí se v EU musejí zbavit i budovy

Všechny novostavby v Evropské unii budou od roku 2030 povinně bezemisní, nové úřední budovy tuto podmínku musejí splnit už o dva roky dříve. Všechny nové domy budou také od konce roku 2029 muset umožňovat instalaci solárních panelů, což se nových nerezidenčních budov týká už od konce roku 2026. Shodli se na tom v úterý ministři energetiky členských zemí, kteří schválili společný přístup k pravidlům omezujícím energetickou náročnost budov. O jejich konečné podobě budou státy jednat s Evropským parlamentem.

Přečíst článek
Reklama

News box

Plzeňský kraj povedou v následujícím období politická uskupení ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednávací týmy se na tom dohodly v neděli večer, termín podpisu koaliční smlouvy neuvedly. V 55členném zastupitelstvu budou mít dohromady 36 křesel. ANO, které jako vítěz krajských voleb získalo 24 mandátů, bude mít osm radních včetně hejtmana, STAN dvě křesla v krajské radě a Pro náš kraj jedno. Potvrdil to krajský předseda ANO a primátor Plzně Roman Zarzycký. Dosavadní koalici v kraji tvořilo ANO, Piráti a STAN.
Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) 🫶🫶​​​​​​​🫶​​​​​​​podporuje nynější vedení Pirátů včetně předsedy a vicepremiéra Ivana Bartoše. Řekl cestou do Spojených států, kam doprovází prezidenta Petra Pavla. Lipavský by považoval za krátkozraké, kdyby se neúspěch ve 12 krajích "hodil" jen na vedení. Výsledek Pirátů však hodnotí jako extrémně špatný a připouští, že je nutné provést nějaké změny.
Volby ve východoněmecké spolkové zemi Braniborsko v neděli vyhrála sociální demokracie (SPD) dosavadního zemského premiéra Dietmara Woidkeho, protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) skončila druhá. Vyplývá to z prognózy, kterou zveřejnila veřejnoprávní stanice ZDF. 
Uskupení ODS + TOP 09 má zájem jít do koalice s ANO v Plzeňském kraji. Řekl lídr krajské kandidátky ANO Kamal Farhan, který by se měl stát novým hejtmanem. 
Indie🔍🔍🔍 vyšetřuje tamní podnikatelské praktiky americké streamovací společnosti Netflix, včetně obvinění z porušování vízových a daňových povinností a z rasové diskriminace. Vyplývá to podle agentury Reuters z vládního e-mailu adresovaného bývalé vedoucí pracovnici podniku, která měla na starosti právní záležitosti v Indii.
Výsledky krajských a prvního kola senátních voleb, ve kterých uspělo opoziční ANO, 🔻🔻​​​​​​​🔻​​​​​​​sníží motivaci vlády k další stabilizaci státního rozpočtu. Pokud by ANO v Senátu posilovalo i v budoucnu, bude mít horní komora větší tendenci prosazovat rozpočtově neodpovědná opatření. Shodují se na tom ekonomičtí analytici.
Výrobce doplňků🍲🍲🍲 stravy Walmark z Třince na Frýdecko-Místecku zvýšil v loňském roce tržby o 55,7 milionu, tedy 3,3 procenta, na 1,73 miliardy korun. Čistý zisk firmě klesl zhruba o polovinu na 127,2 milionu korun. Z tuzemského trhu loni pocházelo zhruba 12 procent z celkových tržeb podniku.
Výsledky krajských voleb pokládá prezident Petr Pavel za signál pro vládu, kterým územím by měla věnovat před volbami do Sněmovny v příštím roce větší pozornost. Pavel v Praze před odletem na týdenní cestu do USA řekl, že volby jsou jistě indikátorem dalšího vývoje, neměly by se ale brát jako referendum o vládě, protože mají jiná témata.
Izrael v několika předchozích dnech zasadil Hizballáhu sérii ran, které si toto libanonské hnutí nedovedlo ani představit, řekl ✡️✡️✡️izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zopakoval, že udělá vše pro to, aby se lidé, vystěhovaní ze severu Izraele kvůli přeshraničnímu konfliktu s Hizballáhem, mohli bezpečně vrátit domů. Informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Číst více
Ministr vnitra Vít Rakušan považuje za správné, že se 🗳️🗳️🗳️krajské a senátní volby i přes povodně uskutečnily v plánovaném termínu. Podle něj se ukázalo, že stát v krizi dokáže dobře fungovat, a každý kdo chtěl měl možnost jít hlasovat. Podle místopředsedy opozičního ANO Richarda Brabce byla regulérnost voleb na hraně a nelze vyloučit, že se objeví žaloby, v nichž si lidé budou stěžovat, že zajištěný přístup k volbám neměli. Politici to řekli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.
Reklama
Reklama
Doporučujeme