Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Rekonstrukce paláce Savarin je u konce.

Každý centimetr rekonstrukce barokního Savarinu hlídali památkáři. Jak to dopadlo?

Kolaudace barokního paláce Savarin na pěší zóně v Praze se blíží. Proběhne nejpozději na podzim. Část rekonstrukce byla dokončena, aktuálně ještě probíhají některé další dílčí práce v interiérech. Zároveň probíhají intenzivní jednání s potenciálními nájemci.

Přečíst článek
Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora

Šéf pražských plánovačů: Stavební zákon přinesl jen elektronizaci, nikoli digitalizaci

Přečíst článek

Místo mouky umění. Konverzi pardubických mlýnů opěvují odborníci. Zaslouženě

Přečíst článek
Budova Victoria Palace na Vítězném náměstí v Praze je zkolaudovaná.

Po téměř 100 letech na pražském Vítězném náměstí stojí nová budova. Má fasádu za miliony a 25 let starý strom

Přečíst článek
Developerský projekt Neumanka v Brně

Nemovitosti v Brně zdražují. Kdy doženou ceny Prahu?

Průměrná nabídková cena nového bytu v Brně ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla na 129 400 korun za čtvereční metr, meziročně byla vyšší o tři tisíce korun. Trojnásobně se zvýšil počet prodaných bytů, loni ve druhém čtvrtletí lidé koupili 105 nových bytů, letos to bylo 372 bytů. V analýze to uvádí developerská společnost Trikaya, která vývoj na trhu s novostavbami dlouhodobě sleduje.

Přečíst článek
Chatku navrhli architekti se studia Byró architekti.

Chatka na 15 metrech čtverečních? Proč ne. Ta v zahrádkářské kolonii má výklopnou zeď

Co je malé, to je hezké. Přesně jako chatka v pražské zahrádkářské kolonii poblíž Vltavy. Je z opalovaného dřeva a celá jedna strana se jednoduše otevře do zahrady. Projekt architektů ze studia Byró ocenila i odborná porota soutěže Česká cena za architekturu a poslala ho do nominačního kola.

Přečíst článek
Čtvrť Emila Kolbena

Developeři: Geoportál je odjištěný granát. Pokud bouchne, zasadí českému hospodářství tvrdou ránu

Digitální stavební řízení se v první vlně srazilo do prosté elektronizace, obavy vzbuzuje i geoportál. „Dohromady se jedná o odjištěný granát, který, pokud bouchne, může českému hospodářství zasadit bolestivou ránu do nejcitlivějšího místa v nejméně vhodnou dobu,“ píše ve svém komentáři Zdeněk Soudný z Asociace developerů.

Přečíst článek
Zlínská vila, v níž léta žil cestovatel Miroslav Zikmund (1919 až 2021)

OBRAZEM: Zlínská vila, ve které žil cestovatel Zikmund, se dočká obnovy zahrady

Nadační fond Zikmundova vila chystá obnovu zahrady zlínské vily, v níž léta žil cestovatel Miroslav Zikmund (1919 až 2021). Podílet se na ní může i veřejnost, lidé se mohou zapojit do hromadné adopce stromu Miroslava Zikmunda. Výtěžek bude využitý na výsadbu stromů, instalaci laviček nebo na opravu plotu, řekla zástupkyně nadace Kateřina Martykánová.

Přečíst článek
Výkonná ředitelka společnosti Michaela Váňová v podcastu Realitní club

Do nájemního bydlení nejdeme, ale zkoušíme jeden model, říká šéfka Central Group

Central Group, největší developer v Česku, se až dosud vyhýbal nájemnímu bydlení. Dušan Kunovský, majitel firmy, se drží zásady byty postavit, a prodat je. Ale protože mu to v hlavě šrotuje, a vidí kolem sebe, jak se všichni konkurenti pouštějí do nájemního bydlení, přišel s novým konceptem.

Přečíst článek
Rozhodnutí ČNB snížit sazby nemusí hned zlevnit hypotéky

Rozhodnutí ČNB snížit sazby nemusí hned zlevnit hypotéky, uvádí analytici

Rozhodnutí České národní banky snížit úrokové sazby o půl procentního bodu nemusí bezprostředně zlevnit hypotéky, shodli se analytici. Naopak úročení vkladů podle nich zřejmě klesne výrazněji. Bankovní rada ČNB v týdnu snížila základní sazbu z 5,25 procenta na 4,75 procenta. Sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku dubna 2022.

Přečíst článek
Bytový dům v Brně

OBRAZEM: Nejlepší architektura se dá stavět i za „málo“. Třeba bytovka v Brně

Mezinárodní odborná porota České ceny za architekturu již podeváté nominovala do užšího výběru projekty tuzemských architektů. Letos jde o 31 realizací: od mostů, parků po bytové a rodinné domy.

Přečíst článek
V Hostivaři vznikne nové centrum

Jak se promění neutěšené okolí u Nádraží Hostivař?

Veřejné prostranství okolo Nádraží Hostivař se promění podle projektu konsorcia studií UNIT + A69 + DUA + Land05 + ONplan.

Přečíst článek
Mrakodrap Ostrava Towers Complex má vzniknout podle návrhu dánského studia

V Ostravě vyroste nejvyšší budova v Česku, postaví ji Dánové

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu mrakodrapu Ostrava Towers Complex, který má vzniknout v centru Ostravy, je dánské studio ADEPT. Se 170 metry má jít o nejvyšší budovu v České republice.

Přečíst článek

Do Máje už nikdy nevkročím, motýli Davida Černého jsou nejmenším zlem, říká Jan Kasl

Od července začíná platit novela stavebního zákona, která přináší řadu změn do stavebního řízení. Postup ministerstva pod vedením Ivana Bartoše u mnoha účastníků trhu vyvolával nervozitu, jak přeměna proběhne. Nezkrachuje v Česku stavební řízení? Šéf České komory architektů Jan Kasl, architekt a bývalý pražský primátor tvrdí, že nakonec všechno dobře dopadne. „Věřím v evoluci.“ Kromě nuancí kolem stavebního řízení však přišla řeč i na rozvoj hlavního města. „Do Máje nikdy nevstoupím,“ svěřil se Kasl v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek
Reklama

News box

Exprimátora Chomutova Marka Hrabáče (zvolen za ANO) obviněného v kauze machinací s veřejnými zakázkami nahrazuje primátorův náměstek 👨 Milan Petrilák (ANO). Na dnešním jednání ho zvolili zastupitelé. Náměstkem zůstává Milan Märc (Nový Sever). Dalšího ještě zastupitelé budou volit. Hrabáčovi hrozí až 12 let vězení. Je ve vazbě.
Kdyby nebylo možné zajistit  regulérnost voleb ve všech místech, pak by to byl asi dobrý argument pro jejich odložení, pokud by se k tomu nalezla právní cesta. Před schůzí vlády to novinářům řekl prezident Petr Pavel, který se zasedání kabinetu k povodňové situaci účastní. 
Prezident a dalších šest zástupců státu, církve a města Prahy dnes otevřelo Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde se uchovávají české 👑 korunovační klenoty. Přesunou se do konce září do Vladislavského sálu Pražského hradu, kde je zdarma bude moct zhlédnout i veřejnost.
Pražská burza v úvodu týdne oslabila, index PX klesl o 0️⃣,2️⃣5️⃣ procenta na 1576,51 bodu. Z předních emisí ztratily akcie Erste Bank, energetické společnosti ČEZ a pojišťovny VIG, cenné papíry Monety Money Bank stagnovaly a Komerční banka posílila. Z menších emisí odepsala nápojářská Kofola přes čtyři procenta a zbrojař Colt CZ procento a půl.
Muž podezřelý z nedělního pokusu o atentát na amerického exprezidenta 👴 Donalda Trumpa si u federálního soudu na Floridě vyslechl dvě obvinění týkající se nelegálního držení střelné zbraně. Ryan Wesley Routh čelí podle agentury AP obvinění, že vlastnil střelnou zbraň, přestože byl v minulosti odsouzen za zločin, a že tato zbraň měla odstraněné výrobní číslo. 
Z Ostravy-Přívozu, kde dopoledne začala evakuace, hasiči zachránili už téměř 5️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ lidí včetně dětí. Stále zasahují. Pomáhá tam několik člunů a nasazen byl i vrtulník, uvedla mluvčí hasičů Kamila Langerová. Voda se do lokality dostala kvůli trhlinám v hrázi na pravém břehu řeky Odry. Pro město je řešení situace prioritou, uvedl primátor Jan Dohnal (ODS). 
Írán se nikdy nevzdá svého 🚀 raketového programu, který má odstrašující charakter, řekl íránský prezident Masúd Pezeškján na své první tiskové konferenci poté, co se v červenci ujal úřadu. Dodal, že Írán povede se Spojenými státy přímé rozhovory pouze tehdy, pokud v praxi prokážou, že vůči Teheránu nejsou nepřátelské. Informovala o tom agentura Reuters.
Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko omilostnil dalších 3️⃣7️⃣ lidí, které soudy východoevropské země dříve uznaly vinnými z extremismu, uvedla běloruská státní agentura Belta. Lidskoprávní organizace Vjasna je označila za politické vězně odsouzené za protesty. Od začátku července se podle ní jedná o čtvrtou vlnu amnestií pro odsouzené z politických důvodů, přičemž z věznic vyšlo 115 lidí.
Na zvládnutí škod způsobených záplavami bude v Rakousku zatím k dispozici 3️⃣0️⃣0️⃣ milionů eur (7,5 miliardy korun). Bude-li potřeba, může se částka navýšit, sdělil podle agentury DPA kancléř Karl Nehammer. Celkový rozsah škod je v Rakousku zatím nejasný.
Podnikatel Milan Gánik a architekt Antonín Kanta půjdou za dotační podvod při výstavbě vědecko-technického parku Nupharo Park na 6,5 a 5,5 roku do vězení. Odvolací 👨‍⚖️ soud jim pobyt za mřížemi zkrátil každému o rok. Uložil jim ale navíc peněžité tresty. Gánik musí zaplatit 1,5 milionu korun a Kanta milion. Muži v žádosti o dotaci uvedli nepravdivé údaje, a způsobili tak škodu téměř 300 milionů korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme