Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Nemovitosti v Kalifornii

Překvapení: Ceny amerických nemovitostí klesají. Poprvé po deseti letech. Češi si ještě počkají

Deset let. Tak dlouho trvala růstová fáze amerického nemovitostního trhu. Ta je však nyní u konce, ukazují data agentury Bloomberg, podle nichž index cen amerických nemovitostí v červenci poprvé od března roku 2012 poklesl. Sice mírně, ale jde o zásadní novinku, která může značit změnu trendu ve vyspělém světě.

Přečíst článek
CTP Group dokončila stavbu první ze dvou hal v Hradci Králové

CTP dokončila v Hradci Králové první z hal, které před lety rozestavěla bez povolení

Developerská společnost CTP dostavěla v Hradci Králové první ze dvou hal, které začala před osmi lety budovat bez stavebního povolení. Povolení pro dostavbu hal získala loni, předtím se na legalizaci stavby dohodla s hradeckou radnicí. Druhou halu by společnost chtěla dokončit na jaře roku 2023, oznámila CTP. Logistické haly v Hradci Králové a jeho okolí v poslední době vybudovaly i další firmy.

Přečíst článek
Vizualizace Malý Háj

Finep staví v Praze další etapu rezidenční výstavby, tentokrát se 62 byty

V Praze na Malém háji se rozjela druhá etapa výstavby rezidenčního bydlení pod taktovkou developerské společnosti Finep. Nových 62 bytů v jednom bytovém domě navazuje na výstavbu, která zde postupně vyrůstá už od roku 2009. 

Přečíst článek
UDI event

Byty v Česku jen tak nezlevní. Tedy alespoň ne ty nové

Zástupci měst, developerů, ekonomové i právníci se zúčastnili první snídaně Realitního Clubu, kterou uspořádal server newstream.cz. Hlavní otázkou bylo, jak moc se na vysokých cenách realit podepisuje zamrzlé stavební řízení. „Dokud se stavební řízení neodblokuje, ceny jistě neklesnou. A to navzdory tomu, že stavební materiály již skutečně zlevňují,“ vysvětlila Marcela Fialková z developerské společnosti UDI, která se i kvůli zdlouhavému stavebnímu řízení v Česku čím dál více orientuje na zahraniční trhy. 

Přečíst článek
video

Co brání masivnější výstavbě v ČR? Odpovídali experti v Realitním Clubu

Česká republika má složitý a nejasný stavební zákon, který dává prostor nekonečným možnostem výkladu a obcházení. Důsledek? V délce stavebního řízení jsme na chvostu světového žebříčku. Proč u nás trvá schválení bytové výstavby deset let? Co by měla zlepšit samospráva, a jaký podíl na tomto děsivém stavu má státní správa? To byla témata pro expertní debatu v rámci prvního setkání Realitního Clubu, které spolu s partnery ve středu 21. září v hotelu Courtyard by Marriot uspořádal server Newstream. Celý záznam z akce můžete sledovat v úvodu článku. 

Přečíst článek

Exprimátorka Krnáčová v podcastu: Městský okruh patří pod zem. Je chyba, že na Blanku nenavázala Vlasta

Praha pokračování tunelu Blanka potřebuje, ale kde na něj vzít peníze? „Ať si o Pavlu Bémovi myslí, kdo chce, co chce, vždycky jsem ho obdivovala, že byl schopen prosadit tak významnou stavbu, jakou je Blanka. Zázrak. Od nové reprezentace očekávám, že naváže Vlastou,“ říká v druhém díle podcastu Marcely Fialkové Nekorektní dvojka na téma dopravy v Praze její bývalá primátorka Adriana Krnáčová.

Přečíst článek
Výstavba bytů, ilustrační foto

Stavební firmy nemají zakázky, šetří i kutilové. A všichni věří v obrat

Rostoucí ceny energií, materiálů, prací i hypotečních sazeb poslaly tuzemské stavebnictví do útlumu, stavební výroba v červenci meziročně klesla o téměř tři procenta. Útlum stále nekončí – stavební firmy včetně těch menších hlásí propad zájmu o zakázky a co víc, podle firem v září ještě více ochladl zájem i ze strany koncových zákazníků a nižší tržby hlásí i hobbymarkety, vyplývá z vyjádření zástupců trhu.

Přečíst článek
CPI Property Group

Magnát Vítek přeprodává nemovitosti za miliardy

Miliardář Radovan Vítek přeprodává portfolio maloobchodních nemovitostí společnosti Immofinanz, kterou většinově vlastní. Hodnota transakce činí v přepočtu osm miliard korun.

Přečíst článek

Exprimátorka Krnáčová v podcastu: Fragmentace Prahy do 57 městských částí je úlet

Kdyby byla soutěž o nejvyšší počet politiků na obyvatele, Praha by obsadila čelní příčku. Na jednoho zastupitele v Praze připadá 1000 občanů, ve srovnatelně velké Varšavě je to čtyřnásobek, zaznělo v podcastu Marcely Fialkové Nekorektní dvojka, jehož hostem byla bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Přečíst článek
Brownfield na Žižkově se promění na moderní čtvrť.

Jak bude vypadat nová čtvrť na Žižkově? Napoví studie

Pražští radní schválili urbanistickou studii, podle které má v budoucnu vzniknout nová čtvrť v areálu Nákladového nádraží Žižkov. Rozhodli také o přípravě architektonických soutěží na základní školu v budově nádraží a na veřejná prostranství včetně velkého parku. Schválili i studii Jarovské třídy, která má propojit novou zástavbu s budoucím městským okruhem.

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Kunovský v podcastu Realitní Club: Investoři dnes už ani nechtějí byty pronajímat

Ceny nemovitostí, zastavené projekty, brutální odliv klientů, ale i neúměrně dlouhé stavební řízení. Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s největším tuzemským developerem, zakladatelem a vlastníkem společnosti Central Group Dušanem Kunovským. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Plzeňský kraj povedou v následujícím období politická uskupení ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednávací týmy se na tom dohodly v neděli večer, termín podpisu koaliční smlouvy neuvedly. V 55členném zastupitelstvu budou mít dohromady 36 křesel. ANO, které jako vítěz krajských voleb získalo 24 mandátů, bude mít osm radních včetně hejtmana, STAN dvě křesla v krajské radě a Pro náš kraj jedno. Potvrdil to krajský předseda ANO a primátor Plzně Roman Zarzycký. Dosavadní koalici v kraji tvořilo ANO, Piráti a STAN.
Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) 🫶🫶​​​​​​​🫶​​​​​​​podporuje nynější vedení Pirátů včetně předsedy a vicepremiéra Ivana Bartoše. Řekl cestou do Spojených států, kam doprovází prezidenta Petra Pavla. Lipavský by považoval za krátkozraké, kdyby se neúspěch ve 12 krajích "hodil" jen na vedení. Výsledek Pirátů však hodnotí jako extrémně špatný a připouští, že je nutné provést nějaké změny.
Volby ve východoněmecké spolkové zemi Braniborsko v neděli vyhrála sociální demokracie (SPD) dosavadního zemského premiéra Dietmara Woidkeho, protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD) skončila druhá. Vyplývá to z prognózy, kterou zveřejnila veřejnoprávní stanice ZDF. 
Uskupení ODS + TOP 09 má zájem jít do koalice s ANO v Plzeňském kraji. Řekl lídr krajské kandidátky ANO Kamal Farhan, který by se měl stát novým hejtmanem. 
Indie🔍🔍🔍 vyšetřuje tamní podnikatelské praktiky americké streamovací společnosti Netflix, včetně obvinění z porušování vízových a daňových povinností a z rasové diskriminace. Vyplývá to podle agentury Reuters z vládního e-mailu adresovaného bývalé vedoucí pracovnici podniku, která měla na starosti právní záležitosti v Indii.
Výsledky krajských a prvního kola senátních voleb, ve kterých uspělo opoziční ANO, 🔻🔻​​​​​​​🔻​​​​​​​sníží motivaci vlády k další stabilizaci státního rozpočtu. Pokud by ANO v Senátu posilovalo i v budoucnu, bude mít horní komora větší tendenci prosazovat rozpočtově neodpovědná opatření. Shodují se na tom ekonomičtí analytici.
Výrobce doplňků🍲🍲🍲 stravy Walmark z Třince na Frýdecko-Místecku zvýšil v loňském roce tržby o 55,7 milionu, tedy 3,3 procenta, na 1,73 miliardy korun. Čistý zisk firmě klesl zhruba o polovinu na 127,2 milionu korun. Z tuzemského trhu loni pocházelo zhruba 12 procent z celkových tržeb podniku.
Výsledky krajských voleb pokládá prezident Petr Pavel za signál pro vládu, kterým územím by měla věnovat před volbami do Sněmovny v příštím roce větší pozornost. Pavel v Praze před odletem na týdenní cestu do USA řekl, že volby jsou jistě indikátorem dalšího vývoje, neměly by se ale brát jako referendum o vládě, protože mají jiná témata.
Izrael v několika předchozích dnech zasadil Hizballáhu sérii ran, které si toto libanonské hnutí nedovedlo ani představit, řekl ✡️✡️✡️izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Zopakoval, že udělá vše pro to, aby se lidé, vystěhovaní ze severu Izraele kvůli přeshraničnímu konfliktu s Hizballáhem, mohli bezpečně vrátit domů. Informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel (ToI). Číst více
Ministr vnitra Vít Rakušan považuje za správné, že se 🗳️🗳️🗳️krajské a senátní volby i přes povodně uskutečnily v plánovaném termínu. Podle něj se ukázalo, že stát v krizi dokáže dobře fungovat, a každý kdo chtěl měl možnost jít hlasovat. Podle místopředsedy opozičního ANO Richarda Brabce byla regulérnost voleb na hraně a nelze vyloučit, že se objeví žaloby, v nichž si lidé budou stěžovat, že zajištěný přístup k volbám neměli. Politici to řekli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.
Reklama
Reklama
Doporučujeme