Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Stavební dělník, ilustrační foto

Trh s komerčními nemovitostmi v Česku zamrzl. Prodeje jsou nejslabší od roku 2014

Investoři do komerčních nemovitostí v tuzemsku letos vloží téměř dvě miliardy eur (asi 51 miliard korun). Loni to bylo o 600 milionů eur více. Letošní čísla jsou podle realitně-poradenské společností CBRE nejslabší za posledních sedm let. Rok 2022 by ale měl přinést změnu k lepšímu.

Přečíst článek

Funkcionalistická teplárna dostala nový kabát. Místo skladu paliva jsou zasedačky

Přečíst článek
Mohab Samak, šéf dubajské realitky

Dubajský realitní makléř: Evropané berou trh útokem

Vyšší výnosy, ale také možnost úniku z evropské zimy a lockdownů. To jsou důvody, proč se dubajské nemovitosti dostaly do hledáčku Evropanů. „Největší nárůst jsme zaznamenali u Francouzů,“ říká Mohab Samak, šéf dubajské pobočky realitní kanceláře Engel & Völkers. Ceny nemovitostí během dvou let vzrostly až o 45 procent.

Přečíst článek
Budoucí podoba okolí Negrelliho viaduktu.

Mezinárodní urbanistická soutěž na obnovu Florence má vítěze

Brownfield na Florenci se změní podle projektu týmu složeného převážně z domácích ateliérů UNIT architekti, A69 – architekti a v Londýně působícího studia se slovenskými kořeny Marko & Placemakers.

Přečíst článek
Vila odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích se prodala v dražbě. Na osmý pokus.

Krejčířova vila se prodala za zlomek původního odhadu, v podstatě za cenu pozemku

Černošická vila odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře se v úterý vydražila za 21,4 milionu korun, tedy nominálně za zhruba dvacetinu nákladů její výstavby, které jsou odhadovány na více než 400 milionů korun.  

Přečíst článek
hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Jak vyzrát na inflaci? Realitní fondy to umějí. Ale ne všechny

Kam vložit peníze, aby neztrácely hodnotu, když se inflace blíží šesti procentům? A podle ekonomů půjde až k sedmi procentům, možná i výše. Tuto otázku řeší řada lidí, kteří mají úspory. Realitní fondy to dokážou. Ale pozor, ne všechny. Vždy je třeba vybírat.

Přečíst článek
Nové kanceláře vzniknou v Port7 v pražských Holešovicích.

Porada na lodi a výhled na Prahu slibují nové kanceláře v Holešovicích

Zážitková kuchyně, soukromý vstup na terasu nebo kotviště na Vltavě. V pražských Holešovicích vznikne již desáté coworkingové centrum společnosti Scott.Weber Workspace.

Přečíst článek
Burdž Chalífa

Covid přifoukl ceny realit v Dubaji. Trh čeká ochlazení

Anglický developer Danny Inman si nemůže koupi bytu v prestižní dubajské části Marina vynachválit. Z nákupu loni nevycouval ani po příchodu covidové pandemie. „Za rok se hodnota našeho bytu zvýšila o 20 procent,“ říká. „Navíc jsme tu v teple přečkali měsíce britského lockdownu,“ dodává. Dubajské nemovitosti mají za sebou dva roky silného růstu, ale vypadá to, že do pouštní oázy přichází ochlazení. 

Přečíst článek

Pandemie mění pohled na města. Ukázala jejich zranitelnost

Všechno potřebné ke kvalitnímu životu do deseti minut od domova. Urbanistická idea se díky pandemii stává realitou v jihokorejském Soulu.

Přečíst článek
Okolí stanice Metra D

Urbanismus kolem stanice Olbrachtova navrhnou nizozemští architekti

Urbanismus u stanice metra D Olbrachtova navrhnou architekti nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, jejichž projekt vzešel z mezinárodní architektonické soutěže.

Přečíst článek
Dům od architektů ze studia SENAA

Beton a dřevo. I na malém pozemku může vzniknout působivá architektura

Zadání investorů směrem k architektům ze studia SEENA znělo jasně: „Rodinný dům. Pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit“. Místo, na němž dnes dům stojí i s vinným sklípkem a zahradním domkem, totiž není příliš rozlehlé, a navíc má i náročný svažitý terén.

Přečíst článek
Novou restauraci v barokním areálu broumovského kláštera navrhli architekti ADR.

Klášterní hostinec v Broumově láká na barokní klenby i původní podlahu

Barokní komplex broumovského kláštera se postupně mění a revitalizuje. Naposledy přibyla do jižního křídla kláštera restaurace U Tří růží, kterou navrhlo studio ADR.

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelské vzdušné údery si v jižním Libanonu vyžádaly životy nejméně 1️⃣8️⃣2️⃣ lidí a dalších 727 jich zranily, uvedlo v nové bilanci libanonské ministerstvo zdravotnictví. Mezi oběťmi jsou podle něj ženy, děti i zdravotníci. Izrael provádí v Libanonu vzdušné údery, o kterých uvádí, že jsou zacílené na militantní hnutí Hizballáh podporované Íránem.
Vydavatelství Economia od počátku října zdraží ve volném prodeji tištěné Hospodářské noviny a týdeník Ekonom. Jako důvod vydavatelství uvedlo zvýšení distribučních nákladů, které nastalo v návaznosti na ukončení distribuce Lidových novin. Prodejní cena tištěných Hospodářských novin se od 1. října zvýší o pětikorunu na 4️⃣5️⃣ korun. U týdeníku Ekonom vzroste ze 65 na 70 korun.
Jihokorejská společnost Samsung Display plánuje ve Vietnamu investovat 1️⃣,8️⃣ miliardy dolarů (40,6 miliardy korun) do závodu na výrobu displejů OLED pro automobily a technologická zařízení. Oznámila to vietnamská vláda. Tento typ displejů využívá technologii organických elektroluminiscenčních diod.
Deset miliard eur určených na pomoc zemím postiženým záplavami, mezi kterými je i Česko,  nejsou nové peníze, které státy dostanou od Evropské unie navíc. Jde o peníze již přidělené například České republice v rámci kohezních fondů na období 2021 až 2027, Česko je ale bude moci nově použít například právě k obnově poničené infrastruktury a projekty nebudou muset být spolufinancovány státem, jak to u financí z těchto fondů bývá běžné. 
Pozitivní test na covid-19 mělo podle statistik ministerstva zdravotnictví (MZd) v září zatím 📈 víc než 10 tisíc lidí, téměř každý třetí testovaný pro zjištění diagnózy. Podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) začalo od září přibývat obecně akutních respiračních infekcí (ARI), kam kromě covidu-19 započítávají lékaři i chřipku nebo další sezonní onemocnění.
Bankám a spořitelnám v Česku v prvním pololetí letošního roku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,25 miliardy korun, tedy o osm procent, na 59,94 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma bank ke konci června činila 10,621 bilionu korun, což je meziroční nárůst o 640 miliard korun.
Výrobní závod Kofoly v Krnově na Bruntálsku, který vyplavila povodeň, bude mimo provoz ještě několik týdnů. Většinu výrobků firma pokryje z jiných závodů. Pivovary skupiny v Přerově, Hanušovicích na Šumpersku a Litovli na Olomoucku pomalu obnovují provoz. Uvedla to mluvčí skupiny Kofola Jana Ptačinská Jirátová.
Britská ropná a plynárenská skupina Shell preventivně přeruší těžbu na ropných plošinách Appomattox a Stones v Mexickém zálivu. Důvodem je blížící se bouřkový systém 🌪, který by v příštích dvou dnech mohl zesílit na cyklonu. Informovala o tom agentura Reuters.
Kontrola účetnictví na Bartošově ministerstvu pro místní rozvoj odhalila významné nedstatky, které však ministerstvo opravilo. Nyní už josu informace z účetnictví a rozpočtu MMR  spolehlivé, uvedl Nejvyšší kontrolní úřad. Pokud by rezort chyby neodstranil, měly by vliv na účetní závěrku v objemu 2,7 miliardy korun.
Francouzský premiér Michel Barnier signalizoval možné zvýšení daní nejbohatším obyvatelům země a některým velkým korporacím s cílem zlepšit stav veřejných financí. Zdůraznil nicméně, že nehodlá zvyšovat daně chudším vrstvám a střední třídě. Informovaly o tom agentury Reuters a Bloomberg.
Reklama
Reklama
Doporučujeme