Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní Club: Co se staví a chystá?

Rodinný dům architektů.

Symbióza moderny a tradice. Tak to vypadá, když si tvoří domov architekti

Hledali útěk před ruchem velkoměsta a místo vhodné pro vytvoření nového domova našli v historické části Trhových Svin. Dva domy architekti Barbora a Jiří Weinzettlovi spojili v jeden.

Přečíst článek
Budova Pražské filharmonie by měla stát na Vltavské.

Nouvel nebo Snøhetta. O pražskou filharmonii soutěží světové špičky

O mezinárodní soutěž na podobu plánované budovy filharmonie na Vltavské projevilo zájem 120 architektonických ateliérů z tuzemska i ze zahraničí. A jsou mezi nimi i jména architektonických hvězd.

Přečíst článek
Rodinný dům v Radvanicích je jedním z nominovaných projektů České ceny za architekturu.

Plechový dům vzbuzuje rozporuplné reakce. A bojuje o prestižní cenu

Rodinný dům v Radvanicích na Ostravsku na první pohled zaujme nejenom svým tvarem, ale i fasádou z plechu. Objekt navržený ateliérem ti2 architekti je dalším, který se uchází o prestižní ocenění Česká cena za architekturu.

Přečíst článek
Ondřej Chybík, architekt

Mrakodrap může do Ostravy přinést novou energii, říká architekt Chybík

Architektonický ateliér Chybik+Kristof se podepsal pod spoustu projektů od rezidenčních staveb po veřejné nebo experimentální jako je food market Manifesto v Praze. Za svoji práci byli architekti z Brna také mnohokrát oceněni, naposledy zaujali porotu prestižní MIPIM Awards projektem Vinařství Lahofer. „Vytváří se povědomí nejenom o nás, ale i o české architektuře, ale vlastně i o tom, že se na Moravě vyrábí víno. To považuji za hodně důležité,” říká v rozhovoru pro newstream.cz jeden ze zakladatelů studia Ondřej Chybík.

Přečíst článek
Dům od ateliéru ORA v Božicích na Moravě.

Jak stavět na české vesnici moderně? S respektem k tradici

Dům, který navrhli do vesnice Božice architekti ze studia ORA, v sobě mísí prvky moderní architektury a tradičního vesnického stavení.

Přečíst článek
Rezidence Nový Žižkov.

Brownfield na Žižkově promění miliardové investice. Vznikne nová čtvrť

Místo brownfieldu vznikne nová čtvrť, která nabídne domov pro 23 tisíc lidí. Miliardové investice do rozvoje okolí Nákladového nádraží Žižkov ale pokryjí i stavbu mateřské a základní školy, vysázení nové zeleně nebo vznik cyklostezky.

Přečíst článek
Jakub Klaška, architekt

Budeme soutěžit o filharmonii na Vltavské, říká architekt od Zahy Hadid

V kanceláři Zaha Hadid Architects Jakub Klaška pracuje od roku 2010. Za tu dobu má na kontě řadu různorodých projektů v Evropě i Asii. Podílí se i na projektu přeměny Masarykova nádraží pro investiční skupinu Penta. Spolu s ateliérem pak bude soutěžit i projekt na novou filharmonii na Vltavské. Jak vnímá český urbanismus a co mu v Česku chybí z pohledu městské architektury? I na to odpovídá v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Stavba novým zastávek metra v Londýně.

Dvě nové stanice metra za 1,1 miliardy liber oživí londýnskou čtvrť

Síť londýnského metra se rozšířilo o dvě nové zastávky. Projekt za 1,1 miliardy liber (asi 33,2 miliardy korun) přinese do čtvrti nový život a až 22 tisíc pracovních míst.

Přečíst článek
Palác Broadway

Pražský Palác Broadway v aukci majitele nenašel

O pražský Palác Broadway neměl v elektronické aukci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nikdo zájem. Vyvolávací cena byla přes miliardu, neuskutečnil se však jediný příhoz.

Přečíst článek
Vilu v Tróji navrhli architekti a designéři ze studia Coll Coll.

Vila v Troji za 80 milionů má výjimečný výhled na Prahu i do budoucnosti

Po návratu z Kanady se chtěl mladý pár usadit v Praze. Snil o domě, ve kterém bude klidně žít i pracovat. Výsledkem je vila postavená v duchu palladiánských staveb s technologiemi ovládanými umělou inteligencí.

Přečíst článek
Jeden z projektů Davida Krause

Průhledná školka i továrna z betonu: To jsou díla nejlepších českých architektů

Do užšího výběru ocenění Architekt roku se dostali architekti Petr Janda, Petr Stolín, David Kraus a studio Kuba&Pilař architekti. Vítěze soutěže vyhlásí odborná porota 21. září.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pěstování konopí do počtu tří rostlin by do budoucna  nemělo být ani přestupkem. Zamýšlená legalizace se týká pouze pěstování pro vlastní potřebu, a to lidmi staršími 21 let. Hranicí mezi přestupkem a trestným činem má pak být překročení počtu pěti rostlin. Doma bude možné legálně přechovávat až 50 gramů sušiny konopí, mimo domov 25 gramů.
Zbývající pozemky a stavby v rekreačním areálu v Rabyni na Benešovsku, který patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi, v úterý jdou do aukce. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) za ně chce dohromady minimálně 4️⃣2️⃣,2️⃣ milionu. 
Po povodních se stále pohřešuje v ČR 8️⃣ osob, šest z nich v přímé souvislosti se záplavami. Pět lidí zemřelo, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po zasedání Ústředního krizového štábu. Zachráněno bylo 1516 lidí. Hasiči během záplav zasahovali víc než u 25 tisíc událostí, to je zhruba osmina ročního průměru. 
Zakladatel investiční skupiny KKCG Karel Komárek se 🤝 dohodl se zakladatelem a výkonným ředitelem investiční skupiny Rockaway Capital Jakubem Havrlantem na vstupu do divize Rockaway Arts, která zastřešuje Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, hudební festival Colours of Ostrava nebo přehlídku designu a módy Designblok. 
Končící šéf Pirátů Ivan Bartoš půjde na úterní jednání s premiérem 👨 Petrem Fialou (ODS) se seznamem věcí, které musí fungovat jinak, aby vládní spolupráce dávala smysl i pirátským voličům. Uvedl to na svém facebookovém účtu. Fiala předtím na síti X napsal, že s Bartošem bude mluvit o digitalizaci stavebního řízení a situaci v České pirátské straně.
Izraelské vzdušné údery si v jižním Libanonu vyžádaly životy nejméně 1️⃣8️⃣2️⃣ lidí a dalších 727 jich zranily, uvedlo v nové bilanci libanonské ministerstvo zdravotnictví. Mezi oběťmi jsou podle něj ženy, děti i zdravotníci. Izrael provádí v Libanonu vzdušné údery, o kterých uvádí, že jsou zacílené na militantní hnutí Hizballáh podporované Íránem.
Vydavatelství Economia od počátku října zdraží ve volném prodeji tištěné Hospodářské noviny a týdeník Ekonom. Jako důvod vydavatelství uvedlo zvýšení distribučních nákladů, které nastalo v návaznosti na ukončení distribuce Lidových novin. Prodejní cena tištěných Hospodářských novin se od 1. října zvýší o pětikorunu na 4️⃣5️⃣ korun. U týdeníku Ekonom vzroste ze 65 na 70 korun.
Jihokorejská společnost Samsung Display plánuje ve Vietnamu investovat 1️⃣,8️⃣ miliardy dolarů (40,6 miliardy korun) do závodu na výrobu displejů OLED pro automobily a technologická zařízení. Oznámila to vietnamská vláda. Tento typ displejů využívá technologii organických elektroluminiscenčních diod.
Deset miliard eur určených na pomoc zemím postiženým záplavami, mezi kterými je i Česko,  nejsou nové peníze, které státy dostanou od Evropské unie navíc. Jde o peníze již přidělené například České republice v rámci kohezních fondů na období 2021 až 2027, Česko je ale bude moci nově použít například právě k obnově poničené infrastruktury a projekty nebudou muset být spolufinancovány státem, jak to u financí z těchto fondů bývá běžné. 
Pozitivní test na covid-19 mělo podle statistik ministerstva zdravotnictví (MZd) v září zatím 📈 víc než 10 tisíc lidí, téměř každý třetí testovaný pro zjištění diagnózy. Podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) začalo od září přibývat obecně akutních respiračních infekcí (ARI), kam kromě covidu-19 započítávají lékaři i chřipku nebo další sezonní onemocnění.
Reklama
Reklama
Doporučujeme