Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

řezbářství - informace o tématu

Jan Merhaut na výpravě s Ťapáčem

Obyčejná práce: Učí děti lásce k přírodě i dřevu. Začalo to spoluprací se školkou, říká řezbář

Práci s dětmi a práci se dřevem si třicátník Honza Merhaut již dávno vybral za své životní poslání. Roky se věnuje dětskému indiánskému oddílu Ťapáč na pražském sídlišti Lužiny. Zde se děti formou her seznamují s přírodou a učí se lásce a úctě k ní.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká národní banka (ČNB) se chystá výrazně 📈 zvýšit podíl akcií ve svých devizových rezervách. V horizontu pěti let plánuje zvýšit podíl akcií z dosavadních zhruba 20 procent na 30 procent. Zároveň se zaměří na posílení investic do amerických akcií na úkor evropských, uvedl člen bankovní rady ČNB Jan Kubíček.
Izraelský ministr zahraničí 👨 Jisrael Kac podle agentur Reuters a AFP uvedl, že šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár byl zabit. Smrt Sinvára v bojích v Pásmu Gazy prověřovaly izraelské bezpečnostní složky.
Pražská burza rostla pošesté v řadě. Index PX posílil ovšem jen nepatrně, a to o 0️⃣,0️⃣3️⃣ procenta na 1612,97 bodu. Pomohly mu především akcie energetické společnosti ČEZ a Komerční banky. Ztrácely naopak Erste Bank a Moneta Money Bank. 
Ukrajinský premiér 👨 Denys Šmyhal na konferenci ve švýcarském Lausanne požádal světové společenství o větší pomoc při odstraňování min a likvidaci nevybuchlých bomb. Jde o problém, který se týká čtvrtiny Ukrajiny, jež je kvůli tomu nejzaminovanější zemí světa, píše agentura Reuters.
Středeční rozhodnutí vlády o růstu platů vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o 6,95 procenta v příštím roce vypadá podle dosavadních informací tak, jako že se vláda rozhodla nerespektovat nález Ústavního soudu, uvedl prezident 👨‍⚖️ Soudcovské unie Libor Vávra. S dalším komentářem a postupem však podle něj soudci vyčkají na paragrafové znění návrhu. 
Na 2,5 milionu Poláků žije v extrémní chudobě a přes 1️⃣7️⃣ milionů obyvatel z přibližně 38milionové země si musí vystačit s méně penězi, než činí takzvané sociální minimum. Napsal to server Wirtualna Polska, který se opírá o nová data ze zprávy projektu Poverty Watch 2024. Jde podle něj o nejhorší výsledek od roku 2015, míra chudoby se výrazně zvýšila mezi dětmi, seniory a lidmi se zdravotním postižením.
Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár  zahynul při jednom z jejích úderů. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael z loňského 7. října, kterým začala nynější válka v Pásmu Gazy. 
Pokles sazeb⬇ Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu na 3,25 procenta. Krok následuje po poklesu inflace eurozóny pod cíl 2 procenta. Více:
Dolní komora ruského parlamentu dnes schválila v prvním čtení 📜 zákon, podle něhož budou hrozit pokuty lidem a firmám, které „propagují“ život bez dětí. Informovala o tom agentura AFP s tím, že opatření souvisí i s demografickou krizí v Rusku na pozadí války s Ukrajinou.
Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na dnešním summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 👍 podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident v Bruselu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme