Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

rozvědka - informace o tématu

Ředitel britské kontrarozvědky MI5 Ken McCallum

Šéf MI5: Ruská rozvědka se snaží o vyvolání chaosu v Evropě

Ruská vojenská rozvědka GRU se snaží vyvolat chaos v Británii a v Evropě, varoval v úterý ředitel britské kontrarozvědky MI5 Ken McCallum. Největší teroristickou hrozbu pro Británii podle něho představuje obnovující se Al-Káida a Islámský stát, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Skupina firem Sokolovské uhelné měla v loňském roce čistý zisk 884,7 milionu korun, meziročně si tak pohoršila o 6️⃣1️⃣ procent. Klesly rovněž tržby skupiny, oproti předloňsku zhruba o 12 procent na 10,96 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny zveřejněné ve Sbírce listin. Upozornil na ni Ekonomický deník
Nákupy na internetu v Evropě znovu 📈 rostou díky oživení spotřebitelské důvěry. Konkurence sílí, daří se společnostem prodávajícím levné zboží, jako je nízkonákladové tržiště Temu firmy PDD Holdings. Dnes to podle agentury Reuters uvedla společnost Ecommerce Europe.
Země Evropské unie 👍 chtějí po skončení letošního roku dál nakupovat ruský plyn. Dnes to podle agentury Reuters řekl ruský vicepremiér Alexander Novak. Míč je teď podle něj ale na straně EU a Ukrajiny.
Česko bude v příštích třech letech  znovu členem Rady OSN pro lidská práva (UNHRC), která má za úkol monitorovat stav lidských práv ve všech 193 členských zemích Organizace spojených národů. Českou kandidaturu při hlasování Valného shromáždění OSN podpořilo 166 zemí. Členem Rady bude Česko již popáté za necelých 20 let její existence, řádným členem se stane znovu po roční pauze.
Většina hlavních titulů na pražské burze 📉 oslabila. Nejvíc ztrácely akcie energetické společnosti ČEZ, v červených číslech zakončily i bankovní emise, zatímco Kofola uzavřela v plusu. Index PX klesl o 0,4 procenta na 1586,88 bodu, vyplývá z informací na webu burzy. Koruna dnes oslabila k euru i dolaru.
Česko daruje Bosně a Hercegovině víc než milion korun na bezprostřední nápravu škod po 🌊 povodních, které zemi postihly minulý týden. Před odletem na návštěvu Bosny a Srbska to dnes oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (zvolen za Piráty). V obou zemích chce jednat o vzájemných vztazích či o rozšíření Evropské unie.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek navštíví Německo, informovala s odvoláním na své zdroje agentura DPA. Podle bulvárního listu Bild se setká s kancléřem Olafem Scholzem, kterému představí svůj takzvaný 📜 plán vítězství. Původně se měl Zelenskyj v sobotu sejít v Německu i s americkým prezidentem Joem Bidenem, který ale návštěvu kvůli hurikánu na Floridě zrušil.
O podpoře Ukrajiny či obranně-průmyslové spolupráci v Praze při česko-polských vládních konzultacích 🤝 jednali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a její polský protějšek Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Tématem bilaterální schůzky byla také spolupráce v Severoatlantické alianci či Evropské unii.
Zhoršení výhledu letošního výkonu německé ekonomiky bude znamenat pokles růstu českého hospodářství maximálně o 0️⃣,2️⃣ procentního bodu. Přesto očekávají jeho mírný růst. Vyplývá to z vyjádření analytiků. Horší prognóza podle nich není překvapením. 
Evropský parlament (EP) přijal dvě rezoluce, v nichž  varoval před ohrožením demokracie v Moldavsku a Gruzii. Obě tyto země čekají tento měsíc klíčové volby, které rozhodnou o jejich dalším směrování. V případě Moldavska europoslanci uvedli, že Rusko se snaží tamní volby ovlivnit tak, aby Moldavané hlasovali proti užším vazbám s EU.
Reklama
Reklama
Doporučujeme