Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

RSTV - informace o tématu

Reklama

News box

Tisíce lidí se dnes shromáždily před sídlem maďarské veřejnoprávní televize, aby  protestovaly proti tomu, co označily za vládní „propagandistickou mašinérii“, a požadovaly nezávislá veřejnoprávní média. Protest svolal lídr maďarské opoziční strany Respekt a svoboda (TISZA) Péter Magyar, uvedla agentura Reuters.
Hejtman, senátor a lídr kandidátky volební koalice Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) Martin Červíček (ODS) se  nebude dál účastnit vyjednávání o budoucím vedení Královéhradeckého kraje. Jeho pozici ve vyjednávacím týmu Silných lídrů pro kraj převzal regionální předseda ODS a poslanec Ivan Adamec (ODS). 
Kongo dnes začalo s 💉 očkováním proti virovému onemocnění mpox, dříve nazývanému opičí neštovice. Oznámila to agentura AP. S aplikací vakcíny se začalo téměř dva měsíce poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) v polovině srpna vyhlásila nejvyšší stupeň varování kvůli nové variantě virového onemocnění mpox v Africe.
Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že dodávky zbraní používaných v konfliktu v Pásmu Gazy by měly být  zastaveny v rámci širšího úsilí o nalezení politického řešení tamního konfliktu. Ve vysílání stanice France Inter také řekl, že Francie žádné zbraně do Izraele v tuto chvíli nedodává, píše dnes agentura AFP.
Izraelská armáda a bezpečnostní služba Šin bet dnes ve společném vyjádření oznámily zabití 2️⃣ vysoce postavených velitelů teroristického hnutí Hamás při útocích na dvou místech v Libanonu. Úmrtí svých velitelů potvrdil i Hamás, uvedly světové agentury.
Volební účast v 1️⃣1️⃣ českých obcích, kde vybírají nové zastupitele, je zatím různá. Zatímco v Milíkově na Chebsku nebo v Cekově na Rokycansku do volebních místností přišla do 13:30 asi čtvrtina voličů, v obci Otinoves na Prostějovsku či Dřínově na Kroměřížsku už odvolila více než polovina voličů. 
Obytné domy ve městě Karmiel a ve vesnici Dajr Asad na severu Izraele dnes zasáhly 🚀 rakety vypálené hnutím Hizballáh z jihu Libanonu. Izraelská protivzdušná obrana většinu střel zlikvidovala, několik jich ale dopadlo. Na místě jsou nejméně tři zranění, zhruba desítka lidí vyhledala psychologickou pomoc, uvedl server The Times of Israel (ToI).
Izrael neposkytl americké administrativě  žádná ujištění, že by byl zcela vyloučen útok na íránská jaderná zařízení jako odveta za íránský útok balistickými raketami na Izrael z počátku tohoto týdne. V rozhovoru s televizí CNN to v pátek uvedl vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí.
První slovenský ✈️ speciál, který evakuoval lidi z Libanonu, přistál dnes brzy odpoledne v Bratislavě. Na jeho palubě bylo 46 lidí, dalších 44 přiletí druhým letadlem, uvedl na letišti slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár. Slovensko pomáhá i s evakuací českých občanů.
Při izraelských útocích na Pásmo Gazy obývané Palestinci zemřelo nejméně 1️⃣2️⃣ lidí, uvedla stanice Al-Džazíra. Celková bilance od začátku bojů prakticky před rokem je 41 825 zabitých Palestinců a 96 910 raněných, uvedly dnes podle agentury Reuters úřady ovládané teroristickým hnutím Hamás, které v Pásmu Gazy vládne.
Reklama
Reklama
Doporučujeme