Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

růst ekonomiky - informace o tématu

Český ministr průmyslu Jozef Síkela

Stav českého průmyslu se stále zhoršuje. Obrat je v nedohlednu a propouští se

Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu jsou stále ponuré. V září se zhoršovaly 28. měsíc v řadě. Vyplývá to ze zveřejněných údajů indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu. Ten vykázal hodnotu 46 bodů. V srpnu to bylo 46,7 bodu. Meziměsíční zhoršování podmínek tedy ještě o něco zrychlilo.

Přečíst článek
Důvěra v českou ekonomiku roste

Lukáš Kovanda: Důvěra v českou ekonomiku roste. Pozitivní impuls mohou dát i povodně

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínská ekonomika se pokouší o restart. Pomoci mají největší opatření od dob pandemie

Čínská centrální banka zavádí největší opatření na podporu hospodářského růstu od pandemie nemoci covid-19. Jejich cílem je dostat ekonomiku z deflační stagnace a nasměrovat ji zpět k vládnímu cíli růstu. Analytici však upozorňují, že pro dosažení cílů je nezbytná další fiskální pomoc, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Německo je stále „nemocným mužem Evropy“ a jeho „nemocí“ je i odevzdání se Číně

Německá automobilka Volkswagen zvažuje zavírání svých fabrik v Německu. Je to zlom. K něčemu takovému ve své takřka devadesátileté historii totiž nikdy nepřistoupila. Drtí ji vysoké ceny energií, těžké bruselské regulace, zelená agenda i nezachycený nástup elektromobility. Když Volkswagen byť jen zvažuje uzavření některé ze svých evropských fabrik, což nikdy neučinil, je to vysoce alarmující, soudí analytici autobranže.

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Zhoršená predikce. Česká ekonomika letos poroste pomaleji

Česká bankovní asociace (ČBA) zhoršila výhled české ekonomiky. Letos očekává růst hrubého domácího produktu (HDP) 0,9 procenta, v květnu předpokládala hospodářský růst 1,4 procenta. Za zhoršením výhledu jsou slabý růst hospodářství v prvním pololetí i negativní vývoj v zahraničí, uvedla ČBA v nové prognóze. Odhad letošní průměrné inflace ponechala asociace na 2,3 procenta.

Přečíst článek
Čínský jüan

Růst čínské ekonomiky se zadrhl. Dolu jí táhne i realitní krize

Růst čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalil víc, než se čekalo. Hrubý domácí produkt (HDP) meziročně vzrostl o 4,7 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí růst činil 5,3 procenta, oznámil dnes čínský statistický úřad. Analytici podle agentury Reuters očekávali, že HDP se zvýší o 5,1 procenta. Ekonomiku táhne dolů pokračující krize na realitním trhu a rovněž nízká spotřebitelská důvěra.

Přečíst článek
Manchester

Chcete silnou ekonomiku? Nezapomínejte regionální metropole

Silnou ekonomiku tvoří geograficky rovnoměrné rozvrstvení investic, nestačí ekonomickou aktivitu soustředit jen do největšího města. Příkladem je Velká Británie, která sice má velmi úspěšný Londýn, ale pokulhávající regionální metropole. Na statistikách je to znát, zaostává za USA i evropskými rivaly.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Růst mezd v Česku překonal očekávání. Dále to nakopne spotřebu

Růst mezd v Česku v letošním prvním čtvrtletí překonal očekávání. Reálný meziroční vzestup průměrné měsíční mzdy, činící 4,8 procenta, je nejvýraznější od třetího čtvrtletí roku 2019.

Přečíst článek
Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Dobré znamení. Německá ekonomika se letos pozvolna vrací k růstu

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se po poklesu o 0,5 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku zvýšil v prvním letošním kvartálu proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta, uvedl Spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné výsledky z konce dubna. Návrat k růstu označila šéfka statistického úřadu Ruth Brandová za dobré znamení.

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Stanislav Šulc: Česká ekonomika jde konečně do trháku. Covid porazí skoro po pěti letech

Česká ekonomika začíná zvyšovat tempo růstu. Z prognózy České bankovní asociace vyplývá, že letos poroste skoro tak rychle jako americká, příští rok by měla tempo ještě zrychlit. A již v polovině letošního roku by se HDP mohl dostat na předpandemickou úroveň. Lepší pozdě nežli nikdy, chtělo by se říct. Jenomže zároveň tiká bomba ve službách, která může celý optimismus výrazně zbrzdit. Takže počkejme do žní, pak se ukáže.

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Zlepšená prognóza. Česká ekonomika si polepší, ale stále jde o křehký růst, upozorňují analytici

Nová prognóza České bankovní asociace (ČBA) zlepšila pro letošní rok odhad růstu tuzemské ekonomiky na 1,4 procenta. Pro příští rok očekává růst 2,7 procenta. Inflace podle ní letos klesne na 2,3 procenta, v příštím roce by měla zůstat obdobná, uvádí makroekonomická prognóza, kterou zveřejnila ČBA. V té únorové předpokládala letos růst HDP 1,2 procenta a inflaci 2,7 procenta.

Přečíst článek
Olaf Scholz, německý kancléř

Situace je vážná. Problémy německé ekonomiky znepokojují sousední země

Problémy německé ekonomiky znepokojují sousedy Německa, a to od Švýcarska až po Polsko. Někteří zahraniční ekonomové Berlín vyzývají k reformám, aby se krize dál nešířila, píše agentura Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tisíce lidí se dnes shromáždily před sídlem maďarské veřejnoprávní televize, aby  protestovaly proti tomu, co označily za vládní „propagandistickou mašinérii“, a požadovaly nezávislá veřejnoprávní média. Protest svolal lídr maďarské opoziční strany Respekt a svoboda (TISZA) Péter Magyar, uvedla agentura Reuters.
Hejtman, senátor a lídr kandidátky volební koalice Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) Martin Červíček (ODS) se  nebude dál účastnit vyjednávání o budoucím vedení Královéhradeckého kraje. Jeho pozici ve vyjednávacím týmu Silných lídrů pro kraj převzal regionální předseda ODS a poslanec Ivan Adamec (ODS). 
Kongo dnes začalo s 💉 očkováním proti virovému onemocnění mpox, dříve nazývanému opičí neštovice. Oznámila to agentura AP. S aplikací vakcíny se začalo téměř dva měsíce poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) v polovině srpna vyhlásila nejvyšší stupeň varování kvůli nové variantě virového onemocnění mpox v Africe.
Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že dodávky zbraní používaných v konfliktu v Pásmu Gazy by měly být  zastaveny v rámci širšího úsilí o nalezení politického řešení tamního konfliktu. Ve vysílání stanice France Inter také řekl, že Francie žádné zbraně do Izraele v tuto chvíli nedodává, píše dnes agentura AFP.
Izraelská armáda a bezpečnostní služba Šin bet dnes ve společném vyjádření oznámily zabití 2️⃣ vysoce postavených velitelů teroristického hnutí Hamás při útocích na dvou místech v Libanonu. Úmrtí svých velitelů potvrdil i Hamás, uvedly světové agentury.
Volební účast v 1️⃣1️⃣ českých obcích, kde vybírají nové zastupitele, je zatím různá. Zatímco v Milíkově na Chebsku nebo v Cekově na Rokycansku do volebních místností přišla do 13:30 asi čtvrtina voličů, v obci Otinoves na Prostějovsku či Dřínově na Kroměřížsku už odvolila více než polovina voličů. 
Obytné domy ve městě Karmiel a ve vesnici Dajr Asad na severu Izraele dnes zasáhly 🚀 rakety vypálené hnutím Hizballáh z jihu Libanonu. Izraelská protivzdušná obrana většinu střel zlikvidovala, několik jich ale dopadlo. Na místě jsou nejméně tři zranění, zhruba desítka lidí vyhledala psychologickou pomoc, uvedl server The Times of Israel (ToI).
Izrael neposkytl americké administrativě  žádná ujištění, že by byl zcela vyloučen útok na íránská jaderná zařízení jako odveta za íránský útok balistickými raketami na Izrael z počátku tohoto týdne. V rozhovoru s televizí CNN to v pátek uvedl vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí.
První slovenský ✈️ speciál, který evakuoval lidi z Libanonu, přistál dnes brzy odpoledne v Bratislavě. Na jeho palubě bylo 46 lidí, dalších 44 přiletí druhým letadlem, uvedl na letišti slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár. Slovensko pomáhá i s evakuací českých občanů.
Při izraelských útocích na Pásmo Gazy obývané Palestinci zemřelo nejméně 1️⃣2️⃣ lidí, uvedla stanice Al-Džazíra. Celková bilance od začátku bojů prakticky před rokem je 41 825 zabitých Palestinců a 96 910 raněných, uvedly dnes podle agentury Reuters úřady ovládané teroristickým hnutím Hamás, které v Pásmu Gazy vládne.
Reklama
Reklama
Doporučujeme