Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

STK - informace o tématu

Reklama

News box

Letošními laureáty 🏅 Sacharovovy ceny za svobodu myšlení se stali vůdci venezuelské opozice María Corina Machadová a Edmundo González Urrutia. Oznámila to Roberta Metsolaová, předsedkyně Evropského parlamentu, který cenu uděluje.
Strojírenská skupina Wikov Industry podnikatele Martina Wichterleho se h🤝 dohodla na koupi předního světového výrobce turbín pro vodní elektrárny Litostroj včetně dceřiných firem v zahraničí. Hodnotu převzetí Litostroje s ročními tržbami okolo dvou miliard korun Wikov neuvedl. Vypořádání transakce je naplánované na přelom listopadu a prosince.
Ukrajinský velvyslanec na Slovensku Myroslav Kastran  vyzval Bratislavu, aby v souvislosti s ruskou agresí vůči jeho zemi zůstala na správné straně dějin. Nynější slovenská vláda dříve například zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob a premiér Robert Fico opakovaně kritizoval strategii západních zemí ohledně války na Ukrajině.
Jihočeští zastupitelé  zvolili na dnešním ustavujícím zasedání hejtmanem Martina Kubu (ODS), jenž funkci zastával už v minulém volebním období. V kraji bude vládnout ODS, která v zářijových volbách získala 34 z 55 mandátů v zastupitelstvu. Pro Kubu dnes hlasovalo 32 zastupitelů, 19 se zdrželo a nikdo nebyl proti.
Německo poskytne 9️⃣6️⃣ milionů eur (2,4 miliardy korun) na humanitární a rozvojovou pomoc Libanonu. Před začátkem mezinárodní konference v Paříži to dnes řekla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Politici z desítek zemí budou ve francouzské metropoli jednat o možnostech dosažení příměří mezi Izraelem a militantním hnutím Hizballáh v Libanonu a o pomoci lidem vyhnaným z domovů tímto konfliktem.
Soudní dvůr Evropské unie rozhodl ve prospěch amerického výrobce čipů Intel ve sporu ohledně pokuty 1,06 miliardy eur (téměř 2️⃣7️⃣ miliard korun), kterou firmě v roce 2009 vyměřila Evropská komise (EK). 
Ruští poslanci dnes schválili 🤝 dohodu o strategickém partnerství s KLDR. Informovaly o tom tiskové agentury. Děje se tak na pozadí zpráv o vyslání severokorejských vojáků do Ruska a jejich přípravě na nasazení do války proti Ukrajině.
Ředitel státní organizace Cermat Miroslav Krejčí  končí ve funkci, ministr školství Mikuláš Bek (STAN) přijal jeho rezignaci. Od 1. listopadu povede Cermat Krejčího zástupkyně Barbora Rosůlková. Důvodem odchodu jsou neshody mezi zaměstnanci a Krejčím, někteří podali výpovědi, Krejčí jako východisko navrhl rezignaci. 
Zhruba 4️⃣0️⃣ procent Američanů má podle průzkumů pochybnosti o regulérnosti nadcházejících listopadových prezidentských a kongresových voleb ve Spojených státech. Odborník na volební právo a zakladatel nezávislého Střediska pro volební inovace a výzkum (CEIR) David Becker však ujišťuje, že zajištění spravedlivého hlasování nebylo nikdy na lepší úrovni, než je tomu dnes.
Průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele 👨 Michala Strnada koupila na severozápadě Německa průmyslový park s výrobou nitrocelulózy potřebné pro produkci trhavin a střelného prachu. Hodnota transakce se pohybuje v řádu stovek milionů eur.
Reklama
Reklama
Doporučujeme