Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

strjírenství - informace o tématu

Reklama

News box

Jihomoravský hejtman 👨 Jan Grolich se nebude ucházet o předsednictví ani o jiné funkce v širším vedení KDU-ČSL. S ohledem na vládní krizi je podle něj vhodné, aby byl předsedou ministr nebo alespoň člověk, jenž působí v Praze. To by Grolich nyní nemohl, řekl dnes novinářům po zasedání krajského výboru. 
Americký prezident Joe Biden dnes oznámil, že hovořil s guvernéry Georgie a Severní Karolíny, které zasáhl hurikán Helene, a uvedl, že se do postižených oblastí vydá později tento týden. Živel, který v jihovýchodní části Spojených států zanechal miliony lidí bez elektrického proudu, si podle amerických médií vyžádal přes 1️⃣0️⃣0️⃣ mrtvých.
Vládní koalice se podle předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové 🤝 shodla, že nebude obsazovat post ministra pro legislativu, agendu má přebrat ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Pekarová Adamová to řekla novinářům po jednání s prezidentem Petrem Pavlem. 
Spojené státy 👉 vysílají na Blízký východ dalších několik tisíc vojáků za účelem posílení bezpečnosti a obrany Izraele, pokud to bude třeba. Oznámilo to dnes podle agentury AP americké ministerstvo obrany. Podle něj budou posíleny zejména vzdušné síly.
Odhad pojištěných škod způsobených záplavami, které zasáhly v polovině září Česko, klesl o tři miliardy na 1️⃣6️⃣,3️⃣ miliardy korun, informovala Česká asociace pojišťoven. Odhad snížila s ohledem na klesající denní přírůstek počtu hlášených škod od jednotlivých pojišťoven.
Rakousko vedené pravicově populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) by mohlo znamenat  problém pro podporu Ukrajiny, uvedl šéf bruselské pobočky českého institutu Europeum Žiga Faktor. Zároveň by to podle něj změnilo rozložení moci v rámci Evropské rady, tedy summitů EU, kde by se vytvořila silná skupina premiérů z frakce Patriotů pro Evropu. 
Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka preferuje, aby ministr zahraničí 👨 Jan Lipavský (Piráti) zůstal ve vládě jako nestranický odborník. Měnit ministra zahraničí na dvanáct měsíců nemá logiku, řekl na Pražském hradě novinářům po dnešním jednání s prezidentem Petrem Pavlem.
Pražská burza pátým dnem v řadě rostla. Index PX dnes 📈 posílil o 0,08 procenta na 1611,21 bodu. Zisk si připsala většina hlavních titulů v čele s pojišťovnou VIG. Vyplývá to z údajů na webu burzy.
Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan řekl premiéru Petru Fialovi (ODS) i dnes prezidentu Petru Pavlovi, že v případě oficiální nabídky je jeho hnutí STAN 👍 připraveno vést ministerstvo pro místní rozvoj. Řekl to dnes novinářům po schůzce s hlavou státu na Pražském hradě. Nejdřív je ale podle Rakušana nutné počkat na dnešní výsledky hlasování Pirátů o odchodu z vlády.
Prezident Petr Pavel  akceptuje návrh premiéra Petra Fialy (ODS) na odvolání končícího předsedy Pirátů Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Bartoš má ve vládě podle návrhu premiéra skončit dnešním dnem. Fiala současně navrhuje, aby Pavel dočasně pověřil výkonem obou funkcí vicepremiéra a ministra práce Mariana Jurečku (KDU-ČSL).
Reklama
Reklama
Doporučujeme