Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

svoboda - informace o tématu

Česko vypadlo z první dvacítky nejsvobodnějších zemí

Česko je dvaadvacátou ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 165 sledovaných států světa. Proti loňskému revidovanému žebříčku si pohoršilo o čtyři příčky, ekonomická svoboda se ale zhoršila i v absolutním hodnocení. Vyplývá to ze zveřejněného žebříčku "Economic Freedom of the World Index" (index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser, o kterém informoval Institut liberálních studií. Ekonomicky nejsvobodnější zemí světa je Hongkong, žebříček uzavírá Venezuela.

Přečíst článek
Reklama

News box

Brexit připravil londýnské finančním centrum zhruba o 40 tisíc pracovních míst. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl Michael Mainelli, který stojí v čele londýnské finanční čtvrti City. Nejvíce z tohoto vývoje podle Mainelliho těžila irská metropole Dublin, kam se z Londýna přesunulo zhruba 10 tisíc pracovních míst ve finančním sektoru.
Miliardář Elon Musk, který patří mezi největší podporovatele republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, vystoupí na několika akcích v Pensylvánii. Pensylvánie je považována za jeden z klíčových států, které budou mít na výběr nového šéfa Bílému domu významný vliv. Musk na podporu Trumpa dal už 75 milionů dolarů. Číst více

Zdravotnické odbory se k protestu praktiků nepřipojí. Chystají vlastní, ale až v příštím roce. Může jít o výpovědi z přesčasové práce nebo jinou formu. Na dnešní tiskové konferenci to řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Odbory podle ní zvažovaly, že se připojí k protestům praktických lékařů a ambulantních specialistů oznámených na konec října, nakonec je odložily i kvůli povodním.

Policie obvinila dva lidi z křivé výpovědi v kauze Čapí hnízdo. Jde o finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou a člena představenstva firmy Imoba Františka Šlingra. Uvedl to server Seznam Zprávy. Kriminalisté se případem zabývají z podnětu soudce Městského soudu v Praze, který případ padesátimilionové dotace na stavbu Čapího hnízda řešil.

Číst více
Český prodejce outdoorového vybavení 4camping  🏕 plánuje za letošní rok zvýšit tržby oproti loňsku o více než pětinu na 890 milionů korun. Do konce roku 2026 pak chce dosáhnout tržeb ve výši téměř 1,5 miliardy korun. Podíl vlastních značek na tržbách podle ní aktuálně činí 18 procent, do čtyř let 4camping cílí na 32 procent.
Dvě třetiny Čechů se snaží zhodnotit své peníze, nejčastěji prostřednictvím spořicích účtů, penzijního spoření nebo investic. Přímému investování se aktivně věnuje 41 procent lidí. Vyplývá to ze srpnového průzkumu Indexu prosperity a finančního zdraví Čechů České spořitelny, Evropy v datech a Sociologického ústavu AV ČR prostřednictvím agentury Ipsos.
Americký softwarový gigant Microsoft se dohodl na urovnání žaloby ohledně převzetí firmy Activision, kterou podala skupina hráčů videoher ve snaze zabránit akvizici za 69 miliard dolarů (zhruba 1,6 bilionu korun). S odvoláním na soudní dokumenty o tom informovala agentura AP.
Čínská vláda prohlásila, že se nikdy nezřekne použití síly 🥊 proti Tchaj-wanu, píše agentura Reuters. Vyjádření Pekingu následuje po sérii vojenských manévrů Číny v okolí ostrova a návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na místě významné porážky tchajwanských vojsk.
Ceny průmyslových výrobců v Česku rostou 📈 v meziročním srovnání šest měsíců v řadě, v září růst zpomalil na 0,6 procenta. Naopak ceny v zemědělství 17 měsíců klesají 📉, v září to bylo o 0,2 procenta. Ceny stavebních prací byly v září meziročně vyšší o 1,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky se zvýšily o 3,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Číst více
Společnost Colt CZ Defence Solutions zatím dodala české armádě 50 tisíc ručních útočných granátů 💣, které kompletuje v areálu bývalých muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku. Dalších 50 tisíc by jich podnik měl dodat do konce letošního roku. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme