Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

svoboda slova - informace o tématu

Věra Jourová: Musk je propagátorem zla

Americký podnikatel Elon Musk není schopen rozlišovat mezi dobrem a zlem a je propagátorem zla, je přesvědčena končící místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. V rozhovoru se serverem Politico také řekla, že sociální síť X, kterou Musk nyní vlastní, je nyní hlavním centrem šíření antisemitismu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Na 2,5 milionu Poláků žije v extrémní chudobě a přes 1️⃣7️⃣ milionů obyvatel z přibližně 38milionové země si musí vystačit s méně penězi, než činí takzvané sociální minimum. Napsal to server Wirtualna Polska, který se opírá o nová data ze zprávy projektu Poverty Watch 2024. Jde podle něj o nejhorší výsledek od roku 2015, míra chudoby se výrazně zvýšila mezi dětmi, seniory a lidmi se zdravotním postižením.
Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár  zahynul při jednom z jejích úderů. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael z loňského 7. října, kterým začala nynější válka v Pásmu Gazy. 
Pokles sazeb⬇ Evropská centrální banka (ECB) snížila základní úrokovou sazbu na 3,25 procenta. Krok následuje po poklesu inflace eurozóny pod cíl 2 procenta. Více:
Dolní komora ruského parlamentu dnes schválila v prvním čtení 📜 zákon, podle něhož budou hrozit pokuty lidem a firmám, které „propagují“ život bez dětí. Informovala o tom agentura AFP s tím, že opatření souvisí i s demografickou krizí v Rusku na pozadí války s Ukrajinou.
Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na dnešním summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 👍 podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident v Bruselu.
Bratislavský městský dopravní podnik (DPB) označil konsorcium kolem české firmy Škoda Transportation za vítěze dvou soutěží na nákup celkově 40 tramvají v hodnotě 150,1 milionu eur (3️⃣,8️⃣ miliardy korun) bez daně z přidané hodnoty. Smlouvy na dodání tramvají hodlá dopravce podepsat po uplynutí příslušných lhůt na podání námitek proti vyhodnocení tendru a získání peněz, zakázku by chtěl financovat z fondů EU.
Český vzdělávací systém dostatečně 👎 nepovzbuzuje mladé lidi k tomu, aby jednou začali podnikat. Je založený na memorování a hledání chyb, méně se pak zajímá o to, jak žák o věcech přemýšlí a jak dokáže rozvíjet probíraná témata. Na konferenci Podnikavá budoucnost Česka to v Praze řekl generální ředitel státní agentury CzechInvest Jan Michal. 
Míra inflace v zemích Evropské unie v září zvolnila na 2️⃣,1️⃣ procenta ze srpnového tempa 2,4 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. V České republice je inflace naopak znovu na vzestupu a ze srpnových 2,4 procenta se v září dostala na 2,8 procenta.
Růst maďarské ekonomiky se ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání blíží nule,  varoval maďarský ministr hospodářství Márton Nagy. Zdůvodnil to stagnací ekonomiky v Německu, které je pro Maďarsko největším exportním trhem. Podle agentury Bloomberg se tak ukazuje, že hospodářský pokles Maďarska je hlubší, než se předpokládalo.
Italská vláda od příštího roku 📈 zvýší daň z kryptoměnových transakcí ze stávajících 26 na 42 procent. Podle agentury APA to uvedl náměstek ministra hospodářství Maurizio Leo. Řím potřebuje naplnit prázdnou státní pokladnu. Daň nebudou muset stejně jako dosud odvádět ti, kteří na bitcoinu a ostatních digitálních měnách vydělají za rok méně než 2000 eur (zhruba 50 600 korun).
Reklama
Reklama
Doporučujeme