Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

svoboda - informace o tématu

Reklama

News box

Platy vrcholných politiků i soudců a státních zástupců se zvýši o 6,9 procenta. Další peníze, které byly zahrnuté v rozpočtu na původně navrhovaný vyšší růst platů, se využijí na vyšší platy administrativních pracovníků v justici. Rozhodla o tom vláda. Podle ministra Kuply zvýšení platů odpovídá vývoji mezd v celé společnosti. Neobává se, že by soudci rozhodnutí vlády znovu napadli u Ústavního soudu.

Na systémy digitalizace stavebního řízení se vypíše nová zakázka. Vláda rozhodla nepokračovat ve vývoji těch spuštěných 1. července. Podle návrhu novely stavebního zákona systémy ale bude možné dočasně dále využívat souběžně s těmi původními. Po jednání vlády to řekl ministr dopravy a dočasně jmenovaný koordinátor vývoje stavebního řízení Martin Kupka (ODS).

Americká investiční banka Morgan Stanley ve třetím čtvrtletí zvýšila 📈 čistý zisk meziročně o 32 procent na 3,2 miliardy dolarů 💲 (74,3 miliardy korun). Čistý zisk přepočtený na jednu akcii činí 1,88 dolaru. Před zahájením dnešního obchodování akcie banky vykazovaly nárůst o více než tři procenta.
Evropské letecké ✈ společnosti vyzvaly Evropskou komisi k většímu úsilí o zajištění rovných podmínek v tomto odvětví. Evropské aerolinky si stěžují, že jejich čínští konkurenti mají výrazně nižší náklady, protože mohou létat přes Rusko a nečelí mimořádným nákladům souvisejícím s ochranou životního prostředí. Informovala o tom agentura Reuters.
Automobilce 🚗 Stellantis ve třetím čtvrtletí celosvětově klesl odbyt zhruba o pětinu na méně než 1,15 milionu vozů. Nedařilo se jí především na jejím nejdůležitějším a nejlukrativnějším trhu v Severní Americe. Podnik zastřešuje značky Opel, Peugeot, Citroën, Fiat, Chrysler, Alfa Romeo a Jeep.
Nejhodnotnější 💪 technologickou společností v Evropě se stal německý softwarový podnik SAP, který tak z první příčky sesadil nizozemského výrobce zařízení pro výrobu čipů ASML Holding. Uvedla to dnes agentura Bloomberg. Společnost ASML zhoršila výhled hospodaření, na což její akcie zareagovaly silným poklesem.
Evropský výrobce letadel Airbus zruší až 2500 pracovních míst v divizi obrany a vesmíru 🚀, kde aktuálně zaměstnává asi 35 tisíc lidí. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura AFP. Divize se potýká s poklesem poptávky po kosmických aktivitách. Americký konkurent Boeing minulý týden rovněž oznámil, že chystá propouštění.
Brexit připravil londýnské finančním centrum zhruba o 40 tisíc pracovních míst. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl Michael Mainelli, který stojí v čele londýnské finanční čtvrti City. Nejvíce z tohoto vývoje podle Mainelliho těžila irská metropole Dublin, kam se z Londýna přesunulo zhruba 10 tisíc pracovních míst ve finančním sektoru. Číst více
Miliardář Elon Musk, který patří mezi největší podporovatele republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, vystoupí na několika akcích v Pensylvánii. Pensylvánie je považována za jeden z klíčových států, které budou mít na výběr nového šéfa Bílému domu významný vliv. Musk na podporu Trumpa dal už 75 milionů dolarů. Číst více

Zdravotnické odbory se k protestu praktiků nepřipojí. Chystají vlastní, ale až v příštím roce. Může jít o výpovědi z přesčasové práce nebo jinou formu. Na dnešní tiskové konferenci to řekla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Odbory podle ní zvažovaly, že se připojí k protestům praktických lékařů a ambulantních specialistů oznámených na konec října, nakonec je odložily i kvůli povodním.

Reklama
Reklama
Doporučujeme