Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla - informace o tématu

Čínská automobilka BYD

Konec vlády Tesly na poli čistě elektrických aut? Na trůn se dere gigant z Číny

Na nejlepší cestě stát se králem na poli elektromobility je v současné době čínská automobilka BYD. Server CNBC na základě výpočtů a sdělení analytiků uvedl, že v letošním roce by měl tento gigant překonat i Muskovu Teslu.

Přečíst článek
Xiaomi SU7

Nadšení kolem elektromobilu Xiaomi SU7 neopadá. Prodej je až pětkrát vyšší, než se očekávalo

Prodej prvního elektromobilu čínského výrobce chytrých telefonů Xiaomi je třikrát až pětkrát vyšší, než se očekávalo. Podle agentury Reuters to řekl generální ředitel a zakladatel firmy Lej Ťün při živém vysílání na douyin, což je čínská obdoba sociální sítě TikTok.

Přečíst článek
Elon Musk

Tesla se znovu bije za bilionovou odměnu pro Muska

Americká automobilka Tesla ve středu požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware, připomíná agentura Reuters.

Přečíst článek

Musk hasí průšvih v Tesle. Vyhazov dostane desetina lidí

Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá zredukovat svou globální pracovní sílu o více než deset procent, což znamená zrušení minimálně 14 tisíc pracovních míst. Uvedl to server Electrek s odvoláním na interní e-mailovou zprávu, kterou v automobilce Tesla rozeslal její šéf Elon Musk.

Přečíst článek
Elon Musk chudne. A to pořádně

Elon Musk chudne, a to pořádně. Zuckerberg jede na opačné trajektorii

Propad ceny akcií Tesly má spoustu poražených investorů. Tím nejsmutnějším však je Elon Musk, CEO firmy, jehož majetek se zejména kvůli propadům akcií zmenšil o téměř 50 miliard dolarů. Musk je tak podle Bloomberg Billionaires Indexu nejrychleji chudnoucím boháčem letošního roku. Naopak Mark Zuckerberg nejrychleji bohatne.

Přečíst článek
Elon Musk

Nový hit od Tesly? Firma v létě představí svůj dlouho očekávaný projekt

Americká automobilka Tesla představí 8. srpna dlouho avizované robotaxi, tedy vůz bez řidiče. Na sociální síti X to napsal Elon Musk, kterému obě firmy patří. Podnikatel a miliardář Musk se o samořídící vozidla dlouhodobě zajímá a tvrdí, že budou jedním z nejdůležitějších produktů společnosti Tesla. Navzdory slibům ale zatím uplynuly roky bez toho, aby firma takový vůz představila.

Přečíst článek
Logo automobilky Tesla

Tesla levné elektroauto nevyrobí, uvedla agentura Reuters. Opět lžou, opáčil Musk

Americká automobilka Tesla upustila od projektu levného elektromobilu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje. Investoři počítali s tím, že vůz dostupný masám přispěje k růstu podniku. Akcie Tesly po zveřejnění zprávy klesly o téměř pět procent, později část ztrát smazaly. Šéf Tesly Elon Musk po zveřejnění zprávy na síti X napsal, že „Reuters (znovu) lže“.

Přečíst článek
Tesla, ilustrační foto

Kdysi král elektromobility, dnes chřadnoucí impérium. Konec Tesly se blíží

Kdo dnes kupuje elektromobil, nekouká pouze po Tesle. Spíše naopak. Pravděpodobnost, že si Teslu v nabídce elektromobilů vybere klesá každý měsíc. Hodnota akcí od svého vrcholu ztratila už 60 procent. Začíná se impérium hroutit?

Přečíst článek
Elektromobil Xiaomi SU7

Elektroauto od Xiaomi zafungovalo a je z něj hit. Akcie firmy míří vzhůru

Čínskému výrobci chytrých telefonů Xiaomi se zatím daří vstup na pole elektromobility. Poté, co firma slavnostně zahájila prodej a příjem objednávek na svůj elektrický sedan SU7, vzrostly její akcie o 15 procent, uvedl web CNBC.

Přečíst článek
Tesla u nabíjecí stanice

Tesla zdražuje. Příští týden vzrostou ceny Modelu Y

Americká automobilka Tesla v některých evropských zemích příští týden zdraží svůj Model Y o zhruba padesát tisíc korun. Firma to oznámila na sociální síti X, aniž by upřesnila, o které země půjde. Model Y byl loni v Evropě nejprodávanějším vozem.

Přečíst článek
Otevření Tesla Factory

Tesla zaplatila 74 milionů odškodné bývalém zaměstnanci. Za rasovou diskriminaci

Americká automobilka Tesla urovnala táhlý spor s bývalým černošským zaměstnancem Owenem Diazem. Ten tvrdil, že v ní čelil diskriminaci kvůli své rase. Podle agentury Reuters to vyplývá ze soudního spisu. Dohoda ukončuje odvolání, která obě strany podávaly poté, co soudní porota v loňském roce přiznala zaměstnanci odškodné 3,2 milionu dolarů, zhruba 74 milionů korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

Americké akcie dnes převážně rostly. Údaje signalizující ochabování ekonomiky Spojených států totiž podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed)🏦 v září zahájí snižování úrokových sazeb. Akciové indexy S&P 500 a Nasdaq tak uzavřely na nových rekordních maximech, Dow Jonesův index však mírně klesl. Kvůli oslavám Dne nezávislosti dnes obchodování skončilo dříve než obvykle a ve čtvrtek se na amerických finančních trzích nebude obchodovat vůbec.
Euro💶 se dnes vyšplhalo na třítýdenní maximum vůči americkému dolaru💵 a na dosavadní rekord k japonskému jenu. Na dolar měly negativní vliv slabé údaje o ekonomice Spojených států, zatímco japonská měna zůstává pod tlakem kvůli nízkým úrokovým sazbám v Japonsku.
Koruna💹 dnes zpevnila vůči dvojici hlavních světových měn. K euru💶 si od úterního podvečera do dnešních 17:00 polepšila o tři haléře na 25,15 Kč/EUR, k dolaru za stejnou dobu posílila o 17 haléřů na 23,27 Kč/USD.
Reuters: Příjmy ruského rozpočtu z ropy🛢 a plynu se v letošním prvním pololetí meziročně zvýšily zhruba o 41 procent na 5,698 bilionu rublů (asi 1,5 bilionu korun). Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ruské 🏛. Za růstem příjmů stojí vyšší ceny ropy a slabší kurz ruského rublu.
Bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,75 miliardy korun, tedy o 22 procent, na 25,9 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka🏦. Bilanční suma bank ke konci března činila 10,512 bilionu korun, což je meziroční nárůst↗ o 767 miliard korun.
Izrael podle izraelské nevládní organizace Peace Now schválil největší zábor půdy na okupovaném Západním břehu Jordánu🔏za posledních více než 30 let. Izraelské úřady podle dnešního sdělení Peace Now schválily zabrání půdy o rozloze 12,7 kilometru⛰ čtverečního v údolí Jordánu. 
Zástupci členských zemí Severoatlantické aliance se dohodli, že NATO příští rok poskytne Ukrajině vojenskou pomoc za 40 miliard eur💶 (přes bilion korun). Nenašli ale shodu na plánu poskytovat zemi napadené Ruskem i v dalších letech minimálně stejně vysokou pomoc💰, jak navrhl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Americká technologická společnost Microsoft investuje 2️⃣,2️⃣ miliardy eur (přes 55 miliard korun) do nových datových center ve Španělsku. Dnes to podle agentury AFP uvedla místní vláda v Aragonii. Na severovýchodě země tak vzniká centrum cloudového inženýrství. Podle šéfa aragonské vlády Jorgeho Azcóna se objem plánovaných investic Microsoftu v regionu zvýší na 6,7 miliardy eur.
Česko poslalo od předloňského začátku ruské invaze do konce letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6️⃣,7️⃣5️⃣ miliardy korun, sdělilo ministerstvo obrany. Kabinet poskytnutí techniky a munice schvaluje postupně v utajeném režimu, dnes na návrh ministryně Jany Černochové (ODS) seznam darované pomoci odtajnil.
Prodej nových osobních aut se v letošním prvním pololetí 📈 zvýšil o 3,2 procenta na 119 221 vozů. V červnu trh rostl o devět procent na 22 334 automobilů. Výsledky registrací dnes oznámil Svaz dovozců automobilů.
Reklama
Reklama
Doporučujeme