Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ukrajinský vpád - informace o tématu

Andor Šándor

Šándor: Je to ruský bordel. Za zlomenou pýchu Ukrajinci tvrdě zaplatí

Rusové Ukrajince ze svého území jistě brzo vytlačí, tvrdí Andor Šándor, brigádní generál a bývalý vysoký pracovník bezpečnostních složek. „Rusové nasadí vše, co je možné, aby Ukrajince ze svého území dostali,“ říká Šándor. Dříve či později se jim to podaří. Nyní seskupují armádu, která podle Šándora klidně rozstřílí každou obsazenou ruskou vesnici. Zlomená pýcha je prý silnější než obava z materiálních nebo lidských škod. Vojensky řečeno.

Přečíst článek
Reklama

News box

Povodně v Polsku si vyžádaly životy 6️⃣ lidí, uvedla mluvčí policejního prezídia Katarzyna Nowaková podle portálu wyborcza.pl. Obětí ale ve skutečnosti bude pravděpodobně více. Úřady v Kladsku, jehož centrum v neděli zalila voda, podle Polského rozhlasu Vratislav zmiňují, že v širším okolí města je nejméně deset mrtvých.
Obchodní výměna mezi Británií a Evropskou unií po brexitu klesla. V letech 2021 až 2023 se hodnota britského vývozu zboží do unie 📉 snížila o 27 procent, hodnota dovozu pak o 32 procent. Snižuje se pestrost vyměňovaného zboží. Na vině jsou významné obchodní překážky, jejichž negativní dopad se s časem stupňuje. EU ale pro Británii zůstává nejdůležitějším obchodním partnerem, uvádí analýza Astonské univerzity v Birminghamu.

Polský premiér Donald Tusk  vyzval úřady, aby zakročily proti rabování po povodních. Situace je podle něj v tomto ohledu „dramatická“, informovala dnes agentura PAP. „Naši lidé v Kladsku a na dalších místech hlásili četné případy krádeží a rabování,“ řekl Tusk po zasedání krizového štábu ve Vratislavi.

Ruská armáda podnikla dronový útok na 🏭 energetická zařízení v ukrajinské Sumské oblasti, která se nachází u hranic s Ruskem. Na platformě Telegram to uvedla regionální správa, podle níž musely být na záložní energetické systémy připojeny některé objekty kritické infrastruktury, jako jsou nemocnice nebo vodovodní systémy. 
Prodej bytů v novostavbách v Praze byl v červenci a srpnu 📈 největší ze všech dosavadních měsíců v roce. Za měsíc bylo v Praze v průměru v letošním prvním pololetí prodaných 524 bytů, tedy meziročně o 146 procent víc. V prázdninových měsících byl prodej o zhruba 40 až 100 bytů vyšší. Letos v létě tedy nenastalo zpomalení trhu, které tradičně letní měsíce provází. Vyšší poptávka se zobrazila také v nárůstu cen. 
Slovenská sněmovna v tajném hlasování odvolala z funkce místopředsedy šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečku. Návrh předložili vládní zákonodárci a ✅ podpořilo ho 76 poslanců, tedy minimální většina potřebná pro sesazení místopředsedy parlamentu. 
Víkendové záplavy a silné deště s větrem způsobily státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních odhadů škody na majetku za více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ milionů korun. Zejména jde o škody na lesních cestách. V lesích spravovaných podnikem je po povodni poškozeno nejméně 260 tisíc metrů krychlových dřeva, což představuje přes tři procenta ročních těžeb. 
Mzdy letos 📈 rostou napříč obory i profesemi, ve srovnání s loňskem nejčastěji od pěti do deseti procent. Výjimku tvoří IT, kde mzdy loni narazily na pomyslný strop, a stavebnictví, jež zažívá stagnaci. Po dvou a čtvrt letech poklesů začala v některých oborech stoupat i reálná mzda, vyplývá z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment, který představil její ředitel Martin Malo.
Německou opoziční konzervativní unii CDU/CSU povede do parlamentních voleb v příštím roce 👨 Friedrich Merz, oznámil předseda sesterské bavorské CSU Markus Söder, který byl považován za Merzova největšího rivala. CDU/CSU by podle současných průzkumů volby s více než 30 procenty hlasů vyhrála, Merz by se tak mohl stát příštím německým kancléřem.
Právníci zastupující sociální síť TikTok a vládu Spojených států se v pondělí poprvé střetli u soudu ve sporu kolem nového zákona, který by už na začátku příštího roku mohl umožnit  zákaz této platformy ve Spojených státech. Společnost jej označila za bezprecedentní zásah do svobody slova v USA a za protiústavní opatření.
Reklama
Reklama
Doporučujeme