Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

vojáci - informace o tématu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Karel Řehka

Dalibor Martínek: Armáda by zase chtěla naše děti. Už přišel ten čas?

Na velkou krizi potřebujeme mít dostatečný počet vygenerovaných záloh, oznámil Karel Řehka, šéf generálního štábu armády. Je to silný apel nejvyššího vůdce ozbrojených sil. Trochu politické prohlášení. Ale kdo umí číst mezi řádky, dobře tuší, že je to předzvěst věcí budoucích.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Putin zvýšil výdaje na armádu. Teď pořádá „hony na brance“

Ruský prezident Vladimir Putin svým výnosem zvýšil tabulkový počet ruských vojáků skoro o 170 tisíc, uvedla státní agentura TASS s odvoláním na dokument zveřejněný na internetové stránce Kremlu. Podle agentury AFP to znamená navýšení počtu míst v armádě o 15 procent. Kvůli prezidentově výnosu se nepočítá s mobilizací, ujistilo ruské ministerstvo obrany. Počet vojáků se má podle něj zvýšit postupně, hlavně díky dobrovolným kontraktům s armádou.

Přečíst článek
Systém výsluh ozbrojeným složkám si uzmuli bafuňáři. Není spravedlivý, změňme ho

David Ondráčka: Systém výsluh ozbrojeným složkám si uzmuli bafuňáři. Není spravedlivý, změňme ho

Výsluhy pro bývalé příslušníky ozbrojených složek dnes neplní svůj původní a legitimní smysl. Jsou často provázeny podvůdky a vypočítavostí, a často jdou spíše kancelářským krysám než lidem skutečně riskujícím ve výkonu služby. A rozpočtově se staly pro stát neudržitelné. Jen loni vyplatil stát na výsluhách 12,5 miliardy korun.

Přečíst článek
Izrael zřejmě postupně zahajuje rozsáhlou pozemní invazi Gazy

Nová fáze války. Izrael zahájil rozsáhlou pozemní invazi Gazy

Izraelská armáda v noci na dnešek zřejmě zahájila dlouho očekávanou pozemní operaci v Pásmu Gazy, jejímž cílem je zničit palestinské hnutí Hamás. Ministr obrany Joav Galant řekl, že Izrael přešel do nové fáze války.

Přečíst článek
Rusko verbuje Srby ve snaze doplnit armádní stavy na Ukrajině

Moskva rekrutuje Srby do války na Ukrajině. Mezi zahraničními dobrovolníky jich je údajně většina

Rusko verbuje do svých řad stovky Srbů, aby doplnilo stavy své armády na Ukrajině. Britský deník The Guardian uvedl, že mezi zahraničními dobrovolníky jich je údajně většina. Deník se se odkazuje na výpovědi svědků i uniklé dokumenty zveřejněné protiválečnými aktivisty.

Přečíst článek
NATO příští rok uskuteční největší vojenské cvičení od studené války

NATO otestuje připravenost vojáků. Aliance uspořádá největší cvičení od studené války, Češi účast zvažují

Severoatlantická aliance plánuje příští rok největší společné vojenské cvičení od studené války. Jak napsal britský list Financial Times, aliance se chystá shromáždit 41 tisíc vojáků s cílem otestovat připravenost odrazit případnou ruskou agresi vůči jednomu ze členů NATO.

Přečíst článek
Prezident USA Joe Biden s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Na internet unikly tajné plány USA a NATO ohledně vojenské podpory Ukrajiny

Na sociálních sítích se tento týden objevily utajované válečné dokumenty, které podrobně popisují plány Spojených států a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Pentagon vyšetřuje, kdo za únikem plánů stojí, informoval americký list The New York Times. Plány se šíří na twitteru a na komunikační platformě Telegram, která je široce dostupná v Rusku. Podle poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka únik působí jako ruská dezinformační kampaň.

Přečíst článek
Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

V odborech to vře. Vláda zatím nepočítá s růstem platových tarifů státních zaměstnanců od ledna

Vláda zatím nepočítá s tím, že by od ledna zvýšila platové tarify zaměstnancům veřejné a státní služby. Základ výdělku se chystá zvednout o deset procent jen policistům, hasičům či vojákům. Ostatním profesím se má suma na platy navýšit o čtyři procenta, peníze mají ale putovat jen do odměn. Uvedl to po jednání s odborovými předáky řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Odboráři s tím nesouhlasí. Žádají aspoň část prostředků do tarifů.

Přečíst článek
Věda a byznys Josefa Tučka

Zvýší sílu i výkon: exoskelet si hledá nový trh

Technologie to měla být pro vojáky, ale moc z ní ještě neměli. Exoskelet však zvolna proniká do mnohdy až nečekaných oborů a oblastí. Třeba mezi rekreační běžce.

Přečíst článek
Čeští vojáci

Afghánské vojenské mise vyšly Česko na 16,5 miliardy

Za vojenské mise v Afghánistánu vydal český stát v letech 2004 až 2020 celkem 16,44 miliardy korun. Vyplývá to z údajů v jednotlivých příslušných sněmovních tiscích každoročně vyhodnocujících nasazení sil ministerstva obrany na zahraničních misích.  

Přečíst článek
Bojovníci Tálibánu

Afghánistán: Jak 2,5 bilionu dolarů skončilo v islamistické díře

Podle odborných odhadů stálo dvacet let snah mezinárodního společenství při pacifikaci, rozvoji a pomoci Afghánistánu celkem kolem 2,5 bilionu amerických dolarů. Český příspěvek se od roku 2002 do dnešních dní pohybuje mezi 18 až 20 miliardami korun. Kde peníze skončily? A mělo to vůbec nějaký smysl?

Přečíst článek
Reklama

News box

Jihočeští hasiči od rána likvidují požár střechy plaveckého stadionu v Českém Krumlově. Oheň zasáhl celou střechu a hasiči jej zatím nemají pod kontrolou, řekla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Střecha se začíná rozpadat, kus se už propadl dovnitř, uvedl místostarosta Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí). Hasiči kvůli rozsahu požáru vyhlásili třetí ze čtyř stupňů poplachu a aktuálně ho likviduje 2️⃣2️⃣ jednotek.
Turecký prezident 👴 Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že islámské země by měly vytvořit alianci proti tomu, co nazval „rostoucí hrozbou expanzionismu“ ze strany Izraele. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan se tak vyjádřil poté, co v pátek na okupovaném Západním břehu Jordánu zahynula americko-turecká propalestinská aktivistka, kterou patrně do hlavy střelili izraelští vojáci.
Kvůli nespecifikované technické poruše byl rozsáhle omezen 🚆 železniční provoz v Německu. V centrální části země vlaky stojí. Národní železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) ujistil, že usilovně pracuje na odstranění závady.
Čeští policisté loni vypátrali a předali do zemí Evropské unie 7️⃣8️⃣4️⃣​​​​​​​ hledaných lidí, naopak do Česka jich díky mezinárodní spolupráci jiné státy vydaly 490. Partnerům mimo EU česká strana vydala 19 vypátraných, zatímco pro Česko našli policisté v oblastech mimo EU 36 hledaných. 
Kolem 6️⃣0️⃣ demonstrantů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) zablokovalo vstup do známého muzea Rijksmuseum v Amsterodamu, informoval nizozemský server Dutchnews. Aktivisté po kulturní instituci žádají, aby přerušila své vazby se sponzorem, finanční skupinou ING. Rijksmuseum je nyní „až do odvolání“ uzavřeno, oznámilo jeho vedení.
Krajský soud v Brně poslal strojírenskou společnost ČKD Blansko Holding do úpadku. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Věřitelé mají nyní 2️⃣ měsíce na přihlášení pohledávek. Přezkumné jednání nařídil soud na 5. prosince, na stejný den svolal také schůzi věřitelů. 
Tři malé skleněné kuličky, které čínská sonda získala na povrchu Měsíce a v roce 2020 přivezla zpět na Zemi, jsou důkazem, že na přirozené zemské družici soptily 🌋 vulkány ještě v době, kdy na zemi vládli dinosauři. S odkazem na novou studii zveřejněnou v odborném časopise Science o tom informovala agentura AP.
Itálie nikdy nezaváhá ve své podpoře Ukrajiny, současná patová situace na frontě ukazuje, že reakce Západu na ruskou invazi do sousední země byla 👍 správná, řekla dnes italská premiérka Giorgia Meloniová po setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. 
Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly  výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. 
Úřady na severu Vietnamu uzavřely letiště a evakuovaly na 5️⃣0️⃣ tisíc obyvatel v souvislosti s tajfunem Yagi, který se nyní přesunul nad vietnamskou pevninu, informují agentury. Tajfun předtím zasáhl jižní pobřeží Číny, kde zabil dva lidi a téměř stovku dalších zranil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme