Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

vojenské manévry - informace o tématu

Čína hrozí Tchaj-wanu vojenským zásahem

Čínská vláda ve středu prohlásila, že se nikdy nezřekne použití síly proti Tchaj-wanu, píše agentura Reuters. Vyjádření Pekingu následuje po sérii vojenských manévrů Číny v okolí ostrova a návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na místě významné porážky tchajwanských vojsk.

Přečíst článek
Reklama

News box

Většina předsedů vlád zemí Evropské unie na dnešním summitu podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského 👍 podpořila takzvaný plán vítězství pro Ukrajinu. K plánu se vyjádřilo 18 členů Evropské rady a většina z řečníků dala najevo plnou podporu, řekl prezident v Bruselu.
Bratislavský městský dopravní podnik (DPB) označil konsorcium kolem české firmy Škoda Transportation za vítěze dvou soutěží na nákup celkově 40 tramvají v hodnotě 150,1 milionu eur (3️⃣,8️⃣ miliardy korun) bez daně z přidané hodnoty. Smlouvy na dodání tramvají hodlá dopravce podepsat po uplynutí příslušných lhůt na podání námitek proti vyhodnocení tendru a získání peněz, zakázku by chtěl financovat z fondů EU.
Český vzdělávací systém dostatečně 👎 nepovzbuzuje mladé lidi k tomu, aby jednou začali podnikat. Je založený na memorování a hledání chyb, méně se pak zajímá o to, jak žák o věcech přemýšlí a jak dokáže rozvíjet probíraná témata. Na konferenci Podnikavá budoucnost Česka to v Praze řekl generální ředitel státní agentury CzechInvest Jan Michal. 
Míra inflace v zemích Evropské unie v září zvolnila na 2️⃣,1️⃣ procenta ze srpnového tempa 2,4 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. V České republice je inflace naopak znovu na vzestupu a ze srpnových 2,4 procenta se v září dostala na 2,8 procenta.
Růst maďarské ekonomiky se ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání blíží nule,  varoval maďarský ministr hospodářství Márton Nagy. Zdůvodnil to stagnací ekonomiky v Německu, které je pro Maďarsko největším exportním trhem. Podle agentury Bloomberg se tak ukazuje, že hospodářský pokles Maďarska je hlubší, než se předpokládalo.
Italská vláda od příštího roku 📈 zvýší daň z kryptoměnových transakcí ze stávajících 26 na 42 procent. Podle agentury APA to uvedl náměstek ministra hospodářství Maurizio Leo. Řím potřebuje naplnit prázdnou státní pokladnu. Daň nebudou muset stejně jako dosud odvádět ti, kteří na bitcoinu a ostatních digitálních měnách vydělají za rok méně než 2000 eur (zhruba 50 600 korun).
Kriminalisté obvinili 30 lidí a 18 firem z toho, že jako organizovaná zločinecká skupina zkrátili daň z přidané hodnoty o více než 1️⃣4️⃣9️⃣​​​​​​​ milionů korun. Hlavním pachatelům této trestné činnosti hrozí až dvanáctileté vězení. Muže, kterého vyšetřovatelé označují za hlavu gangu, poslal soud do vazby. 
Tchajwanský výrobce polovodičů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) ve třetím čtvrtletí 📈 zvýšil čistý zisk o 54 procent na 325,3 miliardy tchajwanských dolarů (TWD; zhruba 236 miliard korun). Pomohl růst zájmu o umělou inteligenci (AI), protože TSMC dodávkám pokročilých čipů pro tyto aplikace dominuje.
Ruská armáda v noci na dnešek opět útočila na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a v Mykolajivské oblasti způsobila výpadky dodávek ⚡ elektřiny. Informovala o tom agentura Reuters.
Sílící neklid v oblasti Blízkého východu byl patrný i v noci na dnešek. Po izraelském 🚀 úderu na cíle v syrském přístavním městě Latakíja propukl požár, informovala syrská státní agentura SANA. Americké síly provedly údery na cíle proíránských povstalců v Jemenu, oznámil v noci na dnešek Pentagon.
Reklama
Reklama
Doporučujeme