Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

výživa - informace o tématu

Olivový olej

Biohacking: Bez tuků se lidská kuchyně neobejde. Je ale třeba dbát, jaké používáme

Představitelé rodu Homo tepelně zpracovávají svou potravu od dob, kdy byli schopni kontrolovat a posléze i rozdělávat oheň. Známá je hypotéza, že se zapojením ohně do zpracování potravy se zvětšil našim předkům objem mozku, což může za inteligenční vývoj zástupců rodu Homo. Míra tohoto vlivu je zatím předmětem debat, ale pravda je, že dodnes máme rádi tepelně zpracovanou potravu, a to nejen v případě jídla, které je ke konzumaci za syrova nevhodné či je syrové dokonce škodlivé.

Přečíst článek
Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Maso ve stravě neuškodí, je ale třeba vyladit vyhovující dávku

Přečíst článek

Biohacking: Středomořská strava je efektivní a nejjednodušší ze stravovacích diet

Přečíst článek
Michal "Radar" Vrátný, zakladatel sítě posiloven Železná koule

Železná koule je pražský fitness hit. Recept na úspěch dle jejího zakladatele? Každý den se v něčem zlepšit

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Zelený čaj - ilustrační foto

Biohacking: L-theanin uklidňuje a pomáhá proti stresu

L-theanin, nebo také zkráceně theanin je specifický druh aminokyseliny. Netvoří v lidském organismu bílkoviny ani enzymy a ačkoliv není tedy zásadní pro udržení života a ze stravy ho tělo nevyžaduje, má řadu benefitů, které může tělu nabídnout. Většina lidí nezískává mnoho theaninu ze stravy, protože není k dispozici v mnoha běžně konzumovaných potravinách. Nejbohatšími zdroji l-theaninu ve stravě jsou zelený, černý a bílý čaj.

Přečíst článek
Je libo moučné červi, cvrčky, sarančata a jiný hmyz? To jsou pochoutky blízké budoucnosti

Je libo moučné červy k večeři? Hmyz se pomalu vkrádá i do jídelníčku Evropanů

Je libo saranče na grilu, vařeného škorpióna nebo smaženého moučného červa v bramborovém těstíčku? Hmyz se pomalu, nenápadně a nenávratně vkrádá do našeho jídelníčku. A je dost pravděpodobné, že bez něj to v příštích letech naše planeta z hlediska výživy obyvatelstva nepřežije.

Přečíst článek
Mořské řasy, zdravá výživa, aminokyseliny, arganin

Biohacking: Aminokyselina nutná pro omlazení cév i mužskou plodnost

S přibývajícím věkem se snižuje schopnost produkovat dostatečné množství oxidu dusnatého v tepnách. Zvýšení příjmu L-argininu může pomoci zlepši napravit zhoršené funkce cévní vystýlky. Arginin je také schopný snižovat hladinu cholesterolu a vzniku trombóz a zlepšuje symptomy spojené s přerušením průtoku krve ze srdce do končetin. Díky účinkům lepšího prokrvení může být nápomocný v případě mužské neplodnosti či erektilní dysfunkce.

Přečíst článek
Parmiggiano Regiano, sýr parmazán

Biohacking: S vápníkem je to celkem alchymie. Brát ho samotný nemá smysl

Po vitamínu C se další díl seriálu Biohacking věnuje vápníku a jeho vstřebávání v těle. U vápníku totiž platí, že vše nejde vyřešit jednou pilulkou.

Přečíst článek
Olivový olej

Biohacking: Ani nasycené tuky nejsou tak hrozné, jak se myslelo

Jak je to s tuky? Po proteinech a sacharidech se aktuální díl seriálu Biohacking podívá na třetí nejdůležitější složku výživy.

Přečíst článek
Moučný červ

Hmyz na talíři? Bude ho přibývat, ale ani si toho nevšimneme

Hmyz směřuje do evropského potravinářského průmyslu. Oklikou – propasírovaný přes ryby, drůbež nebo prasata, kde to konzumentům v podstatě nevadí a vesměs o tom ani nevědí.

Přečíst článek
indický dhal

Proč jsou luštěniny potravinou budoucnosti? Jsou superzdravé, chutné a navíc levné

Luštěniny slavily 10. února svůj světový den, letos už podesáté. Ustanovila ho Organizace spojených národů v roce 2013. Mnoho takto poctěného jídla není. Luštěninám se tohoto privilegia dostalo z prostého důvodu, bylo třeba je zpopularizovat. Tahle nepříliš sexy skupina potravin má totiž obrovský potenciál: jde o výživově velmi hodnotné suroviny, z nichž se dá připravit takřka jakýkoli pokrm.  

Přečíst článek

News box

Čeští občané musí mít ode dneška pro krátkodobou návštěvu Velké Británie elektronickou cestovní registraci (ETA). Podrobné informace v češtině najdou zájemci na webu britské vlády nebo stránkách českého ministerstva zahraničí. Registrace aktuálně stojí deset liber (zhruba 300 korun). Od vyřízení je platná dva roky, během kterých lze do Británie cestovat opakovaně, nikdy ale na více než šest měsíců. Číst více
Sklárny Crystal Bohemia 🥂 měly loni obrat téměř dvě miliardy korun. I přes odstávky související s renovacemi pecí je to podobně jako předloni, jen mírně méně. Sklářskou výrobu stále komplikují vysoké ceny energií, uvedl majitel společnosti Pavel Louda.
  Číst více
Vědci objevili sloučeninu, která neměla existovat, takzvaný hydrát chloridu cesného. Klíčem k jeho přípravě je speciální způsob mražení. Tento objev může otevřít nové cesty ke vzniku nestabilních molekul, včetně léčiv, a pomoci lépe porozumět chemickým reakcím ve vesmíru 🌌. Informoval o tom Ústav přístrojové techniky Akademie věd ČR (AV ČR), jehož experti na objevu spolupracovali s odborníky z Innsbrucké univerzity.
Doporučujeme