Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Wall Street Journal - informace o tématu

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos

Miliardář Bezos zakázal novinářům podpořit Kamalu

Noviny The Washington Post chtěly napsat tradiční předvolební sloupek, kterým podpoří prezidentského kandidáta. Měla to být Kamala Harrisová. Majitel novin, miliardář Jeff Bezos z Amazonu, jim to zakázal.

Přečíst článek
Reklama

News box

Izraelský parlament  schválil zákon, který má znemožnit agentuře OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA působit na izraelském území. To podle představitelů UNRWA zastaví či přinejmenším velmi ztíží poskytování pomoci ze strany agentury v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu. Krok ještě před hlasováním parlamentu kritizovali spojenci Izraele, například Spojené státy či Británie.
Americký dolar na devizových zůstává proti hlavním světovým měnám víceméně beze změny. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, má tak nakročeno k největšímu měsíčnímu 📈 vzestupu od května 2022, upozornila agentura Reuters. 
Ceny ropy se dnes výrazně 📉 snižují poté, co se terčem izraelské odvety za íránský raketový útok nestala ropná zařízení. Severomořská ropa Brent po 16:00 středoevropského času vykazovala pokles o více než 5,2 procenta pod 72,10 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela zhruba 5,3 procenta a nacházela pod 68 dolary za barel.
Itálie tento měsíc čelí již druhému skandálu spojenému s únikem 📜 citlivých údajů. Podle milánských vyšetřovatelů do centrální policejní evidence Sdi pronikla skupina kolem vlivné soukromé detektivní kanceláře. Ta podle dnešního vydání deníku Corriere della Sera učinila až 52 tisíc nepovolených vstupů do databáze, a sbírala informace o politicích a podnikatelích. 
Vznik Československa v roce 1918 představoval základ svobody také pro Slovenky a Slováky a rovněž byl základním kamenem pro budoucí samostatný stát, řekl novinářům slovenský prezident 👨 Peter Pellegrini při příležitosti 106. výročí založení někdejšího společného států Čechů a Slováků. Vztahy mezi Českem a Slovenskem, které poznamenalo rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace s Bratislavou, by podle Pellegriniho neměly být narušeny drobnými nedorozuměními a vyjádřeními politiků.
Předsedové ODS Petr Fiala, TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lidovců Marek Výborný podepsali memorandum o 🤝 společné kandidatuře ve sněmovních volbách. Koalice Spolu je chce příští rok vyhrát a sestavit středopravicovou vládu, řekl Fiala před podpisem dokumentu. Podle představitelů všech tří stran budou příští sněmovní volby soubojem demokratických stran s levicí a populisty, koalice Spolu to chce připomínat v kampani.
Největší evropská automobilka Volkswagen plánuje  zavřít v Německu nejméně tři závody a zrušit desítky tisíc pracovních míst. Chce tak snížit náklady a zvýšit konkurenceschopnost. Uvedla to podle agentury DPA šéfka podnikové rady Volkswagenu Daniela Cavallová na akci, na které informovala zaměstnance o plánech vedení.
Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko dělá  vše, co je v jeho silách, aby snížilo napětí na Blízkém východě a přimělo všechny strany ke zdrženlivosti. Podle agentury Reuters tak reagoval na otázku týkající se izraelských sobotních úderů na vojenské objekty v Íránu.
Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dopoledne prezident 👨 Petr Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učiní tak později také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další členové horní parlamentní komory. 
Šéf litevské diplomacie 👨 Gabrielius Landsbergis po porážce svého konzervativního Vlasteneckého svazu v parlamentních volbách dnes oznámil dočasný odchod z politiky. Dvaačtyřicetiletý ministr odstoupil z čela strany a nehodlá přijmout ani mandát v nově zvoleném parlamentu, informovala agentura DPA.
Reklama
Reklama
Doporučujeme