Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

WikiLeaks - informace o tématu

Reklama

News box

Americké akcie dnes převážně rostly. Údaje signalizující ochabování ekonomiky Spojených států totiž podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed)🏦 v září zahájí snižování úrokových sazeb. Akciové indexy S&P 500 a Nasdaq tak uzavřely na nových rekordních maximech, Dow Jonesův index však mírně klesl. Kvůli oslavám Dne nezávislosti dnes obchodování skončilo dříve než obvykle a ve čtvrtek se na amerických finančních trzích nebude obchodovat vůbec.
Euro💶 se dnes vyšplhalo na třítýdenní maximum vůči americkému dolaru💵 a na dosavadní rekord k japonskému jenu. Na dolar měly negativní vliv slabé údaje o ekonomice Spojených států, zatímco japonská měna zůstává pod tlakem kvůli nízkým úrokovým sazbám v Japonsku.
Koruna💹 dnes zpevnila vůči dvojici hlavních světových měn. K euru💶 si od úterního podvečera do dnešních 17:00 polepšila o tři haléře na 25,15 Kč/EUR, k dolaru za stejnou dobu posílila o 17 haléřů na 23,27 Kč/USD.
Reuters: Příjmy ruského rozpočtu z ropy🛢 a plynu se v letošním prvním pololetí meziročně zvýšily zhruba o 41 procent na 5,698 bilionu rublů (asi 1,5 bilionu korun). Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ruské 🏛. Za růstem příjmů stojí vyšší ceny ropy a slabší kurz ruského rublu.
Bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 4,75 miliardy korun, tedy o 22 procent, na 25,9 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnila Česká národní banka🏦. Bilanční suma bank ke konci března činila 10,512 bilionu korun, což je meziroční nárůst↗ o 767 miliard korun.
Izrael podle izraelské nevládní organizace Peace Now schválil největší zábor půdy na okupovaném Západním břehu Jordánu🔏za posledních více než 30 let. Izraelské úřady podle dnešního sdělení Peace Now schválily zabrání půdy o rozloze 12,7 kilometru⛰ čtverečního v údolí Jordánu. 
Zástupci členských zemí Severoatlantické aliance se dohodli, že NATO příští rok poskytne Ukrajině vojenskou pomoc za 40 miliard eur💶 (přes bilion korun). Nenašli ale shodu na plánu poskytovat zemi napadené Ruskem i v dalších letech minimálně stejně vysokou pomoc💰, jak navrhl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Americká technologická společnost Microsoft investuje 2️⃣,2️⃣ miliardy eur (přes 55 miliard korun) do nových datových center ve Španělsku. Dnes to podle agentury AFP uvedla místní vláda v Aragonii. Na severovýchodě země tak vzniká centrum cloudového inženýrství. Podle šéfa aragonské vlády Jorgeho Azcóna se objem plánovaných investic Microsoftu v regionu zvýší na 6,7 miliardy eur.
Česko poslalo od předloňského začátku ruské invaze do konce letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6️⃣,7️⃣5️⃣ miliardy korun, sdělilo ministerstvo obrany. Kabinet poskytnutí techniky a munice schvaluje postupně v utajeném režimu, dnes na návrh ministryně Jany Černochové (ODS) seznam darované pomoci odtajnil.
Prodej nových osobních aut se v letošním prvním pololetí 📈 zvýšil o 3,2 procenta na 119 221 vozů. V červnu trh rostl o devět procent na 22 334 automobilů. Výsledky registrací dnes oznámil Svaz dovozců automobilů.
Reklama
Reklama
Doporučujeme