Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Wikov - informace o tématu

Martin Wichterle: Příběh Česka by měl být o zemi, kde se skvělé produkty vymýšlí i vyrábí

Známý český podnikatel Martin Wichterle říká, že probádal spoustu slepých uliček. „Bez toho to nejde,“ dodal v rozhovoru pro Export.cz. Slepé uličky jeho firmě Wikov, přednímu světovému výrobci průmyslových převodovek, také hodně přinesly. Platí to například o společných aktivitách Wikovu s dceřinou společností německého Siemensu, které se zaměřovaly na servis převodovek. Těm poměrně rychle odzvonilo, ale českou firmu tato nepříliš významná epizoda nakopla k novému významnému oboru.

Přečíst článek
Reklama

News box

V Česku vyjma Prahy  začaly dnes volby krajských zastupitelů. Celkové vítězství v nich obhajuje opoziční hnutí ANO. V některých oblastech včetně části hlavního města voliči vybírají také třetinu senátorů. Ve volbách do horní parlamentní komory o nejvíce znovuzvolení svých kandidátů usiluje vládní ODS. Číst více
České firmy by mohly na výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech získat zakázky až za 2️⃣4️⃣0️⃣ miliard korun. V Plzni to řekl premiér Petr Fiala (ODS). S jihokorejským prezidentem Jun Sok-jolem navštívil podniky Doosan Škoda Power a Škodu JS, jež mají být významnými subdodavateli korejské společnosti KHNP. 
Německý ministr hospodářství chce pomoci automobilce Volkswagen s překonáním obtížného období škrtů bez nutnosti zavírat v zemi továrny. Robert Habeck to podle agentury Reuters řekl na návštěvě koncernové továrny v Emdenu.
Německý výrobce luxusních automobilů Mercedes-Benz 🚗 podruhé za necelé dva měsíce zhoršil celoroční výhled, a to zejména kvůli slabé poptávce na čínském trhu. Informovala o tom agentura Reuters. Akcie podniku na zhoršení výhledu reagovaly výrazným poklesem, dopoledne ztrácely zhruba sedm procent.
Mark Robinson, který kandiduje za Republikánskou stranu na guvernéra amerického státu Severní Karolína, se před lety v komentářích na pornografickém webu označil za "černého nácka". Politik tmavé pleti také psal například o tom, že by si přál návrat otroctví, uvedl server televize CNN. Robinson na odhalení reagoval nepodloženým obviněním, že za zprávou stojí jeho volební soupeř.
Zkrachovalá huť Liberty Ostrava a její insolvenční správce zahájili transparentní prodej nepotřebného majetku. Ve výběrovém řízení prodávají odval Lihovarská ve Slezské Ostravě a stavební pozemky o rozloze přes 36 tisíc metrů čtverečních ve Frýdku-Místku. Zájemci musí účast ve výběrovém řízení potvrdit do 7. října. Uvedl to  insolvenční správce huti Šimon Peták.
Americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike bude mít nového šéfa. Firma oznámila, že její současný výkonný ředitel John Donahoe příští měsíc odejde z funkce. Nahradí ho Elliott Hill, který ve firmě v minulosti působil na různých vedoucích pozicích v Severní Americe i Evropě.
Pojišťovny měly do čtvrtečního večera nahlášeno z rozsáhlých povodní, které zasáhly Česko minulý víkend, 35 tisíc pojistných událostí za pět miliard korun. Uvedla to Česká asociace pojišťoven. Nahlášené případy postupně přibývají s tím, jak se lidé vrací do svých domovů a zjišťují rozsah škod. Škodám dominují poškozené domy a vytopené domácnosti. Číst více
Cena zlata pokračuje v lámání rekordů, poprvé v historii dnes překonala hranici 2600 dolarů (přes 58 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu). K jejímu růstu přispívá snížení úrokových sazeb ve Spojených státech. Cena žlutého kovu podle údajů agentury Bloomberg vykazuje narůst o zhruba 0,8 procenta a pohybovala se v blízkosti 2608 dolarů za unci. Číst více
Japonská centrální banka podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na 0,25 procenta. Signalizovala však rostoucí důvěru v domácí ekonomiku, což by mohlo být předzvěstí zvýšení úrokových sazeb v příštích měsících, napsala agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme