Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zaměstnanci - informace o tématu

pracující nad 55 let

Čtvrtinu zaměstnanců v zemích G7 budou do roku 2031 tvořit lidé nad 55 let

Trh práce čekají kvůli stárnutí populace zejména v té bohatší části světa zásadní změny. Do roku 2031 by v ekonomicky vyspělých zemích G7 měli více než čtvrtinu všech zaměstnanců tvořit lidé nad 55 let. Ve studii, která zkoumala trendy po celém světě, to uvádí společnost Bain & Company.

Přečíst článek

Koupě Twitteru byla bolestivá, ale správná. Musk si nechal 1500 zaměstnanců z původních osmi tisíc

Přečíst článek
Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zvýšení DPH na 23 procent? Bič na chudé a nejchudší

Vládní hnutí STAN navrhuje zvýšení základní sazby DPH ze stávajících 21 na 23 procent. Samozřejmě, zaštiťuje se snahou o ozdravení veřejných financí. Samozřejmě, daňové inkaso veřejných rozpočtů by se tím zvýšilo. Ovšem za cenu dalšího přilití oleje do inflačního kotle, píše v článku pro Newstream Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek
Porada - ilustrační foto

Čtyři dny práce, tři dny volna. O čem Češi sní, přivedlo Francouze ke zkáze

Hned 70 procent Čechů by si přálo mít kratší pracovní týden. Praktickou zkušeností s ním ale disponuje pouze pětina. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos a společnosti Welcome to the Jungle.

Přečíst článek
4denní pracovní týden může mít přínos nejen pro zaměstnance

Pracovat jen čtyři dny v týdnu? Výzkumy naznačují, že to může dávat i ekonomický smysl

Zatím největší ve světě uskutečněný experiment ukázal, že čtyřdenní pracovní týden vítají nejen zaměstnanci, ale i zaměstnavatelé, protože – i když to na vypadá neuvěřitelně – se jim zvýšily příjmy. Je však dobré výsledky dobře zvážit.

Přečíst článek
Elon Musk na Twitteru jednomu ze zaměstnanců potvrdil, že ho vyhodil.

Nejslabší, máte padáka. Jak se zaměstnanec Twitteru přímo od Muska dozvěděl o vyhazovu

Personální oddělení americké internetové společnosti Twitter nedokázalo svému zaměstnanci jednoznačně odpovědět na otázku, zda přišel o práci, nebo ne. Pracovník oddělení produktového designu Halli Thorleifsson se proto s dotazem přímo na Twitteru obrátil na majitele firmy Elona Muska.

Přečíst článek
Daňové přiznání, ilustrační foto

Daňové slevy 2023. Co všechno vám letos ušetří peníze

Podnikatelům, kteří nevyužívají paušální daň, se blíží povinnost podat daňové přiznání. V tom mohou podobně jako zaměstnanci využít řady možností, jak si snížit daňový základ nebo přímo vypočtenou daň. Jaké daňové slevy lze uplatnit a jaké podmínky je pro ně potřeba splnit vysvětluje Monika Lodrová, daňová poradkyně společnosti BDO.

Přečíst článek
Amazon prohrál boj se zaměstnanci ze Staten Islandu. Mohou v big tech kolosu založit první odbory

Amazon prohrál boj se zaměstnanci ze Staten Islandu. Ti mohou založit první podnikové odbory

Po zhruba dvouleté snaze se zaměstnanci jedné z nejcennějších společností na světě Amazon v pobočce ve Staten Islandu v americkém státě New York dočkali kýženého vítězství nad vedením mocné big tech firmy. Vládní Národní rada pro pracovní vztahy potvrdila vznik jejich odborové organizace a odmítla odvolání šéfstva Amazonu s cílem odbory zrušit, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
EU chce změnit přetrvávající praxi vyššího ohodnocení mužů oproti ženám za stejnou práci.

Už žádné tajnosti. Údaje o průměrném platu mužů a žen za stejnou práci budou dostupné

Zaměstnanci budou mít nově právo získat od zaměstnavatelů informace o tom, jaký je průměrný plat mužů na stejné pozici a kolik v průměru berou ženy. Je to výsledek českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne. Všichni si platově polepší o 20 procent

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne, všichni si letos automaticky platově polepší o zhruba 20 procent. Lidé by se jimi měli inspirovat a dojednat si k pracovní smlouvě inflační doložku – je to nejlepší zbraň proti inflaci.

Přečíst článek
ilustrační foto

Rekordní rok. Headhunteři loni nevěděli, kam se dřív vrtnout

Zájem firem o služby takzvaných headhunterů, tedy hledačů manažerů, roste. Loňský rok byl rekordní, proti tomu předcovidovému šlo o padesátiprocentní nárůst poptávky. Vyplývá to z ankety mezi personálně-poradenskými firmami. Nejčastěji headhuntery společnosti využívají pro hledání lidí do středního a vyššího managementu.

Přečíst článek
Porada - ilustrační foto

Češi se chytají na udržitelnost. Může to pomoci v boji o zaměstnance

Více než tři čtvrtiny lidí zvažuje při výběru zaměstnavatele hodnotovou orientaci firem. A nejde jen o nejmladší generaci zaměstnanců, kritéria udržitelnosti zajímají všechny věkové skupiny stejně, ukazuje průzkum UniCredit Bank.

Přečíst článek
Reklama

News box

Exprimátora Chomutova Marka Hrabáče (zvolen za ANO) obviněného v kauze machinací s veřejnými zakázkami nahrazuje primátorův náměstek 👨 Milan Petrilák (ANO). Na dnešním jednání ho zvolili zastupitelé. Náměstkem zůstává Milan Märc (Nový Sever). Dalšího ještě zastupitelé budou volit. Hrabáčovi hrozí až 12 let vězení. Je ve vazbě.
Kdyby nebylo možné zajistit  regulérnost voleb ve všech místech, pak by to byl asi dobrý argument pro jejich odložení, pokud by se k tomu nalezla právní cesta. Před schůzí vlády to novinářům řekl prezident Petr Pavel, který se zasedání kabinetu k povodňové situaci účastní. 
Prezident a dalších šest zástupců státu, církve a města Prahy dnes otevřelo Korunní komoru ve svatovítské katedrále, kde se uchovávají české 👑 korunovační klenoty. Přesunou se do konce září do Vladislavského sálu Pražského hradu, kde je zdarma bude moct zhlédnout i veřejnost.
Pražská burza v úvodu týdne oslabila, index PX klesl o 0️⃣,2️⃣5️⃣ procenta na 1576,51 bodu. Z předních emisí ztratily akcie Erste Bank, energetické společnosti ČEZ a pojišťovny VIG, cenné papíry Monety Money Bank stagnovaly a Komerční banka posílila. Z menších emisí odepsala nápojářská Kofola přes čtyři procenta a zbrojař Colt CZ procento a půl.
Muž podezřelý z nedělního pokusu o atentát na amerického exprezidenta 👴 Donalda Trumpa si u federálního soudu na Floridě vyslechl dvě obvinění týkající se nelegálního držení střelné zbraně. Ryan Wesley Routh čelí podle agentury AP obvinění, že vlastnil střelnou zbraň, přestože byl v minulosti odsouzen za zločin, a že tato zbraň měla odstraněné výrobní číslo. 
Z Ostravy-Přívozu, kde dopoledne začala evakuace, hasiči zachránili už téměř 5️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ lidí včetně dětí. Stále zasahují. Pomáhá tam několik člunů a nasazen byl i vrtulník, uvedla mluvčí hasičů Kamila Langerová. Voda se do lokality dostala kvůli trhlinám v hrázi na pravém břehu řeky Odry. Pro město je řešení situace prioritou, uvedl primátor Jan Dohnal (ODS). 
Írán se nikdy nevzdá svého 🚀 raketového programu, který má odstrašující charakter, řekl íránský prezident Masúd Pezeškján na své první tiskové konferenci poté, co se v červenci ujal úřadu. Dodal, že Írán povede se Spojenými státy přímé rozhovory pouze tehdy, pokud v praxi prokážou, že vůči Teheránu nejsou nepřátelské. Informovala o tom agentura Reuters.
Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko omilostnil dalších 3️⃣7️⃣ lidí, které soudy východoevropské země dříve uznaly vinnými z extremismu, uvedla běloruská státní agentura Belta. Lidskoprávní organizace Vjasna je označila za politické vězně odsouzené za protesty. Od začátku července se podle ní jedná o čtvrtou vlnu amnestií pro odsouzené z politických důvodů, přičemž z věznic vyšlo 115 lidí.
Na zvládnutí škod způsobených záplavami bude v Rakousku zatím k dispozici 3️⃣0️⃣0️⃣ milionů eur (7,5 miliardy korun). Bude-li potřeba, může se částka navýšit, sdělil podle agentury DPA kancléř Karl Nehammer. Celkový rozsah škod je v Rakousku zatím nejasný.
Podnikatel Milan Gánik a architekt Antonín Kanta půjdou za dotační podvod při výstavbě vědecko-technického parku Nupharo Park na 6,5 a 5,5 roku do vězení. Odvolací 👨‍⚖️ soud jim pobyt za mřížemi zkrátil každému o rok. Uložil jim ale navíc peněžité tresty. Gánik musí zaplatit 1,5 milionu korun a Kanta milion. Muži v žádosti o dotaci uvedli nepravdivé údaje, a způsobili tak škodu téměř 300 milionů korun. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme