Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Intelu po zprávě o rozsáhlém propouštění prudce padají

Akcie Intelu po zprávě o rozsáhlém propouštění prudce padají
Profimedia.cz
 ČTK

Akcie amerického výrobce čipů Intel prudce oslabují po zprávě, že firma chystá rozsáhlé propouštění a že přeruší výplatu dividend. Krátce po zahájení dnešního obchodování na burze v New Yorku akcie Intelu ztrácely téměř 30 procent. Tržní hodnota podniku tak vykazovala pokles přibližně o 35 miliard dolarů, tedy zhruba 800 miliard korun.

Reklama

Intel ve čtvrtek ve své výsledkové zprávě oznámil, že zredukuje svou pracovní sílu o více než 15 procent, což znamená zrušení zhruba 17 500 pracovních míst. Podnik dodal, že od čtvrtého čtvrtletí pozastaví vyplácení dividend.

„Potíže Intelu se nyní podle našeho názoru blíží existenčním problémům,” uvedl podle agentury Reuters analytik Stacy Rasgon ze společnosti Bernstein.

Společnost Intel ve čtvrtek oznámila, že v letošním druhém čtvrtletí hospodařila s čistou ztrátou 1,6 miliardy dolarů po zisku 1,5 miliardy dolarů ve stejném období loňského roku. Její odhad tržeb na třetí čtvrtletí navíc zaostal za očekáváním analytiků.

Nvidia má čelit antimonopolnímu vyšetřování kvůli čipům pro AI

Nvidia má čelit antimonopolnímu vyšetřování kvůli čipům pro AI

Americké ministerstvo spravedlnosti začalo vyšetřovat firmu na výrobu čipů Nvidia, a to po stížnostech konkurentů na možné zneužívání dominantího postavení na trhu při prodeji čipů pro umělou inteligenci (AI). Informoval o tom server The Information. Nvidia má pod kontrolou zhruba 80 procent trhu s čipy pro AI, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Intel, výrobce čipů, chystá obří akvizici

Léčba škrty. Intel propustí tisíce lidí. Konečně pozitivní zpráva, reagují akcionáři

Intel plánuje propustit tisíce zaměstnanců. S odkazem na své zdroje o tom informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme