Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie RBI padají. V Rusku zablokovali prodej její pobočky

Akcie RBI padají. V Rusku zablokovali prodej její pobočky
Profimedia
 ČTK

Akcie Raiffeisen Bank International (RBI) v pátečním ranním obchodování ve Frankfurtu nad Mohanem ztrácejí přes sedm procent a táhnou dolů rakouský index. Podle agentury Reuters reagují na zmrazení akcií její ruské pobočky ruským soudem. Ten tak největší západní bance podnikající v Rusku zablokoval prodej této divize. RBI uvedla, že se pokusí rozhodnutí soudu zvrátit.

Reklama

Je to největší podobné zmrazení, jaké se týká západní banky v Rusku. Banka je pod tlakem úřadů na obou stranách Atlantiku, aby kvůli válce s Ukrajinou omezila své rozsáhlé aktivity v Rusku. Západní země se snaží Rusko izolovat posílením sankcí zaměřených na bankovnictví a omezením přístupu k západnímu zboží.

RBI kvůli tlaku mezinárodních regulačních orgánů slíbila, že své ruské podnikání, které poskytuje platební služby stovkám tamních společností, oddělí. Po více než dvou letech války mezi Ruskem a Ukrajinou se však změnilo jen málo.

Mluvčí Raiffeisen uvedl, že krok ruského soudu vylučuje prodej banky, ale nedotkne se podnikání. „Stále můžeme jmenovat vedení a dávat Rusům pokyny, ale banku prodat nemůžeme,“ citovala jej agentura Reuters.

Tlak Západu na firmy, které mají byznys v Rusku, sílí

V Rusku podniká ještě italská UniCredit, která je také pod tlakem, aby odešla. RBI je ale mnohem větší a stala se testem odhodlání Západu ukončit vztahy s Ruskem, píše Reuters.

Reklama

Ruské úřady daly RBI, která má v zemi přibližně 2600 firemních zákazníků, čtyři miliony místních majitelů účtů a 10 tisíc zaměstnanců, jasně najevo, že si přejí, aby zůstala, protože umožňuje mezinárodní platby, uvedl jeden ze zdrojů agentury Reuters. RBI je důležitým finančním záchranným bodem pro miliony ruských zákazníků, kteří chtějí posílat eura nebo dolary do zahraničí.

Západní regulační orgány chtějí, aby se to změnilo. Evropská centrální banka (ECB) požaduje, aby banka omezila své podnikání v Rusku.

Raiffeisen hraje významnou finanční roli doma v Rakousku a ve velké části střední a východní Evropy, podniká i v České republice. Od Vídně po Moskvu spravuje účty více než 18 milionů klientů, má 44 tisíc zaměstnanců.

Od roku 2022, kdy začala válka na Ukrajině, se Rusko stalo pro banku ještě větším zdrojem peněz. V prvních třech měsících letošního roku se Rusko podílelo na zisku skupiny zhruba polovinou, protože se prudce zvýšily poplatky za platby do zahraničí.

Zmrazení souvisí s nedávnou žalobou ruského investičního holdingu Rasperia na společnost Strabag a její rakouské akcionáře a divizi Raiffeisen. Ta ale uvedla, že není obviněna z žádného protiprávního jednání.

AKTUALIZOVÁNO - Nejlepší letní spořicí účty bank začínají stále ještě pětkou

Reakce bank se dala čekat a také to experti avizovali. ČNB v posledních červnových dnech překvapivě snížila na svém úrokovém zasedání sazby na 4,75 procenta. Většina tuzemských bank pak vzápětí od 1.července zase snížila sazby na svých spořicích účtech. Podívejte se na náš letní aktualizovaný přehled sazeb bankovních spořicích účtů, kde vám dají ještě stále alespoň pět procent a na jak dlouho.

Přečíst článek

J&T Banka za pololetí vydělala čtyři miliardy

J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, stoupl v prvním pololetí letošního roku meziročně čistý zisk o 27 procent na 3,94 miliardy korun. Bilanční suma banky vzrostla o 18 procent na 345,5 miliardy korun. Banka to oznámila v tiskové zprávě. Zisky největších tuzemských bank letos vesměs také rostly.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Krvavá lázeň akcií Volkswagenu. Jsou níž než za covidu či během aféry Dieselgate

Přečíst článek

Horečku kolem umělé inteligence střídá bolestivá fáze střízlivění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme