Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké akcie poráží Evropu i Japonsko

Americké akcie poráží Evropu i Japonsko
Profimedia
 ČTK

V letošním roce vydělávají nejvíce americké akcie, hlavní americké akciové indexy se zhodnotily o zhruba 20 procent. Evropské indexy od ledna do konce srpna přidaly přibližně deset procent. Uvedl to analytik Portu Marek Malina.

Reklama

„V letošním roce mezi klíčovými světovými indexy vedou právě americké indexy Nasdaq Composite a S&P 500, které si připsaly 20, resp. 19,1 procenta. Japonský Nikkei 225 byl odsunut na třetí místo s výnosem 16,1 procenta,“ uvedl Malina. Nadále kvůli slabému ekonomickému růstu zaostávají evropské protějšky, když index eurozóny Euro Stoxx 50 stoupl o 9,9 procenta a širší panevropský index Stoxx Europe 600 o 9,7 procenta. Britský FTSE 100 se zvýšil o 8,5 procenta.

V srpnu se konečně začalo dařit i čínským akciím, dodal Malina. Za poslední tři týdny si tamní index Hang Seng připsal osm procent, ale jeho letošní výkonnost je pouze 7,2 procenta. Oživení čínských akcií vedlo také ke zlepšení výkonnosti indexu rozvojových zemí MSCI Emerging Markets, který vzrostl od začátku roku o 7,4 procenta.

„Akciové trhy přitom do druhé poloviny prázdnin nevstoupily vůbec dobře, když výsledky mnohých amerických technologických firem nepotěšily trh,“ upozornil analytik XTB Tomáš Cverna. Výprodej navíc posílily obavy z recese v USA, které byly trhem přeceněny prakticky hned během prvního srpnového týdne díky silnému sektoru služeb.

Nové údaje o tříprocentním růstu amerického HDP ve druhém čtvrtletí a silný nárůst maloobchodních tržeb ale obavy investorů zažehnaly, doplnil Malina. Navíc tamní centrální banka (Fed) vyslala jasný signál, že začne se snižováním úrokových sazeb již na zářijovém zasedání a s uvolňováním měnové politiky investoři počítají i na zbývajících mítincích v letošním roce. Nižší úrokové sazby mají pozitivní vliv na akciový trh díky levnějšímu financování a indexy tak opět zamířily k novým maximům, vysvětlil.

Reklama

Evropské akciové indexy reagovaly podle Cverny na dění v úvodu měsíce stejně jako ty americké. Nižší inflace v Německu, která naznačuje i oslabení růstu cen v rámci celé eurozóny v kombinaci se slabšími daty z německého průmyslu a růst tamní nezaměstnanosti, otevírají dveře k letošnímu druhému snížení sazeb. Německý index DAX vzrostl během srpna o více než dvě procenta a od začátku roku se jeho zisky pohybují mírně pod 13 procenty, podotkl Cverna.

Americký miliardář Warren Buffett

Akcie Buffettova impéria strčí index S&P 500 do kapsy

Akcie společnosti Berkshire Hathaway legendárního investora Warrena Buffetta dlouhodobě rostou více než hlavní světové akciové indexy. Analytici se shodují, že investovat do Buffettova konglomerátu může být vhodnou investiční strategií.

Přečíst článek

Německý kancléř Olaf Scholz

Týden tradera: Jak z toho ven? Německá ekonomika opět klesla a výhled není růžový

V minulém týdnu si trh prošel určitou korekcí předchozích růstů, tématem tohoto byly jednoznačně výsledky polovodičového giganta Nvidia. Ten doručil opravdu silná čísla, která přesto trh zcela neuspokojila. Mezi makry vyčníval další pokles ekonomiky v Německu a v domácí ekonomice se řešil rozpočet na příští rok. Hlavní americký index S&P 500 klesnul pod hladinu 5600 bodů.

Přečíst článek

Zisk výrobce čipů Nvidia vzrostl ve druhém čtvrtletí o 168 procent

Výrobci čipů Nvidia vzrostl zisk o 168 procent, trh však od firmy čekal víc

Americkému výrobci čipů Nvidia vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 168 procent na 16,6 miliardy dolarů (373,7 miliardy korun) a tržby byly rekordní. Firmě se daří díky jejímu dominantnímu postavení při výrobě čipů pro umělou inteligenci (AI). Výhled firmy na třetí čtvrtletí však nenaplnil vysoká očekávání analytiků a akcie firmy po oficiálním uzavření americké burzy klesají.

Přečíst článek

Reklama

Související

Wall Street

Týden tradera: Burzy po propadech letí vzhůru, kritická situace zůstává v Německu

Přečíst článek
Japonský akciový index Nikkei 225

Jak utržený ze řetězu. Japonský akciový index překonal svůj historický rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme