Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké státní dluhopisy jsou pořád dobrou investicí, ale čas se krátí

Americké státní dluhopisy jsou pořád dobrou investicí, ale čas se krátí
ČTK
Zdeněk Pečený

Kdo by chtěl vydělat na vyšších výnosech amerických státních dluhopisů a zároveň profitovat z nárůstu jejich cen, měl by si s nákupem pospíšit. Začátek poklesu amerických úrokových sazeb se blíží.

Reklama

Americké státní dluhopisy lze považovat za jednu z nejbezpečnějších investic a jsou tedy vhodné pro konzervativní investory. Státní bondy Spojených států lze nakupovat přes brokera napřímo, nicméně v dnešní době jsou velmi oblíbené dluhopisové ETF, které takzvaně rebalancují složení portfolia.

Vysoká pravděpodobnost toho, že americký Fed začne snižovat své úrokové sazby už v září, vybízí nakoupit dluhopisy co nejdříve, dokud mají ještě vysoký kupón. „Díky tomu si můžeme ‚pojistit‘ vyšší úrokové výnosy i na dobu, kdy budou sazby nižší,“ vysvětluje Lukáš Raška, analytik společnosti Portu. „S tím, jak budou klesat úrokové sazby nově emitovaných dluhopisů, pak bude růst cena těch dříve vydaných s vyšším úrokem,“ dodává.

Americké akcie poráží Evropu i Japonsko

V letošním roce vydělávají nejvíce americké akcie, hlavní americké akciové indexy se zhodnotily o zhruba 20 procent. Evropské indexy od ledna do konce srpna přidaly přibližně deset procent. Uvedl to analytik Portu Marek Malina.

Přečíst článek

Jednou za cyklus

Investorům se letos tedy nabízí zajímavý obchod, který se naskytne maximálně jednou za ekonomický cyklus. Nakoupit americké státní dluhopisy, nechat si každý měsíc vyplácet vyšší kupon a v případě zajímavého růstu cen dříve vydaných bondů vlivem klesajících sazeb, je se ziskem prodat. „Aktuální výnos 3,9 procenta na dvouletém americkém státním dluhopisu už v sobě zohledňuje trajektorii snižování sazeb, která by měla započít v září prvním snížením o 25 bazických bodů,“ říká Tomáš Cverna, analytik XTB.

Reklama

I tak to znamená, že přináší konzervativním investorům jeden procentní bod nad inflaci a jde o takzvaný bezrizikový výnos. Krach Spojených států je totiž vysoce nepravděpodobný.

Pasivní dlouhodobé investování je i pro začátečníky

Ať už s investováním teprve začínáte, nebo máte v tomto světě již nějaké zkušenosti, pasivní investování je skvělou volbou. Oproti aktivnímu přístupu má totiž řadu výhod. Celý proces je navíc o něco jednodušší, poradí si s ním tedy i začátečníci.

Přečíst článek

Pro spekulanty

Pro české investory má ale nákup amerických vládních bondů různá úskalí. „Prvním je, že snižování sazeb ze strany Fedu je všeobecně očekáváno a ceny těchto dluhopisů už mohou být kvůli vyšší poptávce zvýšené už dnes,“ vypočítává Raška. „Jako další komplikaci pro českého investora také vidím kurzové riziko koruny a amerického dolaru.“ Na začátku roku 2023 stál dolar 22,6 koruny. Do dubna téhož roku však klesnul k hranici 21 korun. O rok později v dubnu 2024 už ale byla situace opačná, když naopak vystoupal až k 23,8 koruny.

„To ukazuje, že podobnou investici je nutné dobře načasovat a časovat trh se běžným investorům všeobecně příliš nedaří,“ uzavírá Raška.

Cverna si myslí, že s předpokladem, že úrokové sazby Fedu neklesnou na „nulu“, ale budou se v dlouhodobém horizontu pohybovat na úrovni dvou procent, se nám nyní snižuje potenciál velkého zhodnocení. „V portfoliu konzervativního investora nebo spekulanta na recesi by americké státní dluhopisy ale chybět neměly,“ konstatuje analytik XTB.

Americký miliardář Warren Buffett

Akcie Buffettova impéria strčí index S&P 500 do kapsy

Akcie společnosti Berkshire Hathaway legendárního investora Warrena Buffetta dlouhodobě rostou více než hlavní světové akciové indexy. Analytici se shodují, že investovat do Buffettova konglomerátu může být vhodnou investiční strategií.

Přečíst článek

Donald Trump

Trumpovy akcie padají. Nejen politické, i ty na burze

Akcie společnosti Trump Media & Technology klesly na historické dno. Vedle špatných byznysových výsledků na to mají vliv také nedobré zprávy z politického boje. Trumpovi investoři tak tratí stamiliony dolarů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme