Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoin za 100 tisíc? Metu by mohl dobýt do konce roku

Bitcoin za 100 tisíc? Metu by mohl dobýt do konce roku
Profimedia
 ČTK

Bitcoin by mohl do konce prázdnin posílit na nový rekord a přiblížit se metě 80 tisíc dolarů (asi 1,87 milionu korun), shodují se experti na kryptoměny. Někteří jdou v úvahách ještě dál. Koncem roku by prý mohl stát i 100 tisíc. Spekulace na krátkodobé pohyby cen bitcoinu se ale nemusejí vyplatit, upozorňují ti též experti.

Reklama

Cena kryptoměny bitcoin by ještě do konce prázdnin mohla překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Nyní se nejrozšířenější kryptoměna obchoduje kolem 66 tisíc dolarů. Do konce léta by ale mohla stát i kolem 80 tisíc. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. 

Trump jako fanda bitcoinu

Bitcoin v posledních týdnech podle ředitele společnosti Bit.plus Martina Stránského přešlapuje na místě, jeho cena osciluje v poměrně úzkém pásmu mezi 60 a 70 tisíci dolary a investoři čekají na nějaký významnější impulz.

„Jedním z nich bylo nedávné schválení fondů ETF na ethereum, které podpořilo zájem o investice do krypta. Dalším může být sobotní avizované vystoupení Donalda Trumpa na bitcoinové konferenci v Nashvillu. To by mohlo být cenotvorným signálem a nastartovat růst ceny k 80 tisícům dolarů ještě během prázdnin a k hranici 100 tisíc dolarů do konce letošního roku. Na podzim budou samozřejmě významným faktorem americké volby a také případné uvolňování měnové politiky Fedu," řekl Stránský.

Zakladatel a generální ředitel společnosti Professional Capital Management Anthony Pompliano se domnívá, že bitcoin by mohl dosáhnout nového historického maxima v příštích dvou týdnech, jestliže Trump v sobotu toto aktivum podpoří. „Nabídka je omezená, poptávka roste a teď tu máme potenciál pro podpůrné regulační změny a politickou podporu. Všechny tyto faktory dohromady vedou k tomu, že svět, kde bitcoin nebude na vyšší úrovni, si lze jen těžko představit,“ uvedl v podcastu společnosti eToro.

Reklama

Trump se podle analytika Purple Trading Petra Lajska stále více profiluje jako podporovatel kryptoměn a bitcoinu především. Ukazují na to i jeho poslední kroky - jako možného viceprezidenta si zvolil senátora J. D. Vance, který má za sebou investorskou kariéru a ke světu technologií tak má velmi blízko. „Doslova explozi bitcoinového kurzu by pak mohlo způsobit oznámení, že má Donald Trump v úmyslu vytvořit rezervní fond USA zaměřený právě na bitcoin,“ podotkl.

„Nedávný IT výpadek a politickou nestabilitu v USA bitcoin přečkal mnohem lépe než zlato. Vzhledem k výhledu na snižování úrokových sazeb v USA tak může do konce roku opět atakovat maxima,“ uvedl Lajsek.

Největší výpadek IT v dějinách zanechává svět v šoku. Hluboce nás to mrzí, omlouvá se viník

Šéf kyberbezpečnostní firmy Crowdstrike George Kurtz se v rozhovoru odvysílaném americkou televizí NBC News omluvil za globální výpadek počítačových systémů, který způsobila aktualizace softwaru jeho společnosti na systémech Windows.

Přečíst článek

Investoři se v současnosti podle analytika Wood&Company Tomáše Kacerovského upínají k různým událostem, které by teoreticky mohly nastartovat růstový trend. Jednou z těchto událostí je i konference, na které promluví Trump. Pokud ale budou očekávání příliš vysoká, může naopak dojít k cenovému poklesu v případě zklamání, uvedl.

Analytik Portu Marek Pokorný upozornil, že trh s kryptoměnami je vysoce volatilní a spekulativní, což znamená, že jakékoliv předpovědi jsou velmi nejisté. „Historicky se už několikrát ukázalo, že spekulace na krátkodobé pohyby ceny bitcoinu se nemusí vůbec vyplatit. Je důležité nepodléhat spekulacím a přistupovat k investicím s opatrností a rozvahou,“ dodal.

Bývalý americký prezident Donald Trump a senátor J.D. Vance

Miliardový vítr do plachet. Za Trumpa se postavili mocní hoši ze Silicon Valley

Podpora Donalda Trumpa i příspěvky do jeho kampaně od neúspěšného atentátu dramaticky rostou. Podpořili ho také ikoničtí hráči z technologického Silicon Valley, lidé ze tří fondů, kteří táhnou inovace poslední dekády. 

Přečíst článek

Je lepší Ethereum nebo Bitcoin?

Bitcoin a Ethereum mají zvláštní vztah – jsou neoddělitelné a přesto sóloví hráči, vedou žebříček všech kryptoměn podle tržní kapitalizace. Více než 60 procent kapitálu na kryptotrhu investoři investovali do Bitcoinu nebo Etherea. I

Přečíst článek

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme