Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Burza v Moskvě reaguje na sankce. Zastavila obchodování v dolarech i eurech

Moskevská burza MOEX
ČTK
 ČTK

Nejnovější americké sankce přinutily moskevskou burzu MOEX k zastavení obchodování v dolarech a eurech. Ruský rubl na mezibankovním trhu klesl až na měsíční minimum vůči dolaru, uvedla agentura Reuters. Burza MOEX podle ní provozuje největší ruské veřejné trhy s akciemi, dluhopisy, měnami a dalšími finančními produkty.

Reklama

Spojené státy nové sankce vůči Rusku oznámily ve středu. „Sankce namířené proti klíčovým institucím ruského finančního trhu jsou nejvážnější za poslední rok a půl od zavedení ropného embarga a cenového stropu na ruskou ropu,“ uvedli analytici ze společnosti BCS World of Investments.

Větší orientace na Čínu

Podle analytika Purple Trading Petra Lajska bude důsledkem nových sankcí ještě větší orientace Ruska směrem k Číně a čínskému jüanu. „Pro ruské obyvatele však rozhodně není jüan preferovanou měnou, ve které by měli držet své úspory. Ruské banky tak mohou v následujících dnech čelit runům - tak označujeme situaci, kdy příliš mnoho lidí chce najednou vybrat své úspory. To může vést až ke kolapsům některých bank,“ uvedl Lajsek.

Mnoho Rusů drží své úspory v dolarech a eurech, protože mají v paměti propady kurzu rublu během opakujících se krizí v posledních desetiletích, píše server CNN. Centrální banka obyvatele ujistila, že jejich vklady v těchto měnách jsou v bezpečí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

A další balík pro Ukrajinu. Státy G7 už ví jak dají Kyjevu peníze z ruských aktiv

Lídři zemí skupiny G7 se na summitu v Itálii shodli na poskytnutí půjčky Ukrajině ve výši 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), využijí k tomu výnosů ze zmrazeného ruského majetku.

Přečíst článek

Reklama

„Firmy a jednotlivci mohou dál kupovat a prodávat americké dolary a eura prostřednictvím ruských bank. Všechny finanční prostředky v amerických dolarech na účtech a vkladech občanů a firem zůstávají v bezpečí,“ uvedla podle CNN centrální banka.

Podle Lajska ruské banky ve snaze uklidnit situaci informovaly o tom, že vklady jsou do určité výše pojištěné. „Prohlášení bank o pojištění vkladů příliš nezabírá, protože se v Rusku údajně tvoří před bankami dlouhé fronty,“ dodal nicméně Lajsek.

Analytik Jurij Popov ze společnost SberCIB Investment Research předpověděl, že nové sankce by neměly ovlivnit kurz rublu ve středně dlouhém horizontu. „V krátkém období mohou nastat velké výkyvy,“ dodal nicméně.

Americké ministerstvo financí ve středu oznámilo, že cílem nových sankcí je „architektura ruského finančního systému“, kterou podle něj ruské úřady „přeorientovaly na usnadnění investic do (ruského) vojenského průmyslu a na nákup zboží nutného pro další agresi proti Ukrajině“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Stanislav Šulc: Ruské peníze Ukrajině? Kontroverzní krok ovlivní cenu zlata

Lídři nejbohatších států se rozhodli, že využijí částečně ruské peníze na pomoc Ukrajině. Do napadené země mají plynout mimo jiné úroky ze zmražených aktiv ležících na účtech mimo Rusko. Ukrajina je přitom získá ve formě půjčky. Jde o bezprecedentní krok, jehož dlouhodobé dopady nikdo nezná a ani neřeší. Téměř jistě ale budou mít vliv na cenu zlata.

Přečíst článek

Putin a Kim

Putin v červnu navštíví Kima. Ze Severní Koreje by chtěl vozit muže na práci

Ruský prezident Vladimir Putin v následujících týdnech navštíví Severní Koreu, uvedl deník Vedomosti s odvoláním na diplomatické zdroje.

Přečíst článek

Reklama

Související

Evropa může plyn nakupovat nejlevněji za poslední dva roky. Zásobníky má ale plné ze dvou třetin

Přečíst článek

Cena plynu pro Evropu sestoupila pod 40 eur za MWh, je to pořád dvojnásobek průměru před válkou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme