Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analytici: Cena ropy klesá a výhled do konce roku zůstává nejistý

Ropa
iStock
Zdeněk Pečený

Ceny ropy v září klesly o devět procent, za celé léto pak černé zlato zlevnilo o 17 procent. Výhled zůstává nejasný, ale analytici nečekají, že by měly ceny v dohledné době růst.

Reklama

Ceny ropy v posledních týdnech kolísají, celkový trend však zůstává klesající. K překvapení mnohých nerostou ani přes eskalující konflikt na Blízkém Východě. „Ke konci září se cena ropy Brent pohybovala kolem 71 dolarů za barel, což představuje pokles o více než 20 procent oproti začátku roku,“ říká Lukáš Raška, analytik společnosti Portu.

Globální benchmark zaznamenal jen v září devítíprocentní pokles, což je jeho největší měsíční pokles od listopadu 2022.

Slabší růst

Na pokles cen měly vliv jak vyšší dodávky, například vyšší produkce ve Spojených státech, tak slabší poptávka, především v Číně. „Tamní ekonomika totiž zřejmě nedoručí očekávaný letošní růst kolem pěti procent, a tak trhy zaceňují snížení poptávky po ropě. Vzpruhou pro ropu bylo oznámení nových stimulů čínské ekonomiky a také snížení sazeb v USA, avšak ani to nestačí k udržení cen na vzestupné trajektorii,“ říká Tomáš Cverna, analytik společnosti XTB. Podle Cverny pomohlo ceny stabilizovat také zklikvidování lídra Hizballáhu Hassana Nasrallaha.

Vyšší těžba

Výhled na zbytek roku 2024 ale zůstává nejistý. Momentálně jsou ceny ropy pod tlakem i kvůli spekulacím, že Saúdská Arábie plánuje zvýšit těžbu a nabídku ropy.

Reklama

„Saúdská Arábie je připravena opustit svůj cíl 100 dolarů za barel ropy, což vyvine ještě větší tlak na ceny. Domnívám se, že z těchto důvodů krátkodobě výraznější růst cen ropy nenastane,“ uzavírá Cverna. Největší hráč skupiny OPEC přitom od roku 2022 vedl boj za snížení produkce v naději, že. To se nepovedlo. Arabské království aktuálně produkuje 8,9 milionu barelu černého zlata denně. To je, s výjimkou koronavirové pandemie, nejméně od roku 2011. „Tato strategie ale přestává být účinná, docházelo spíše k tomu, že jiné země zvyšovaly svůj tržní podíl,“ dodává Raška.

Vládní hlasování v Poslanecké sněmovně

Lukáš Kovanda: Vláda se teď bude pod záminkou povodní zadlužovat více, než je nutné

Výsledek krajských voleb, pro strany vládní koalice krajně nepříznivý, zásadně zvyšuje pravděpodobnost, že Fialova vláda přehodí schválení „českého Green Dealu“ na vládu vzešlou z voleb 2025. Zároveň se bude – pod záminkou povodní – zadlužovat více, než je nutné.

Přečíst článek

Diamantová deprese. Drahým kamenům se nedaří a může za to i válka na Ukrajině

Diamantová deprese. Drahým kamenům se nedaří a může za to i válka na Ukrajině

Diamanty jsou možná věčné, ale poptávka po nich rozhodně ne. Nelehké časy nyní zažívají jak těžaři, tak i zpracovatelé drahých kamenů. A na pomyslném vrcholu současné krize stojí ti z Indie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropovod Družba

Slováci a Maďaři prudce navýšili dovoz ruské ropy. I díky Kremlu oddaným Tatarům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme