Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena stříbra je na letitém rekordu. Nahoru stoupá i zlato

Stříbro by letos mohlo zastínit i zlato, tvrdí analytici
iStock
 ČTK

Cena stříbra se dnes vyšplhala nejvýše za téměř 12 let a nová maxima zdolává i zlato. Drahé kovy těží z rozhodnutí centrálních bank snižovat základní úrokovou sazbu, investory už tolik neodrazuje, že jim žádné úroky nenesou.

Reklama

Spotová cena stříbra krátce před 16:00 středoevropského letního času přidávala 1,2 procenta na 32,41 dolaru (732 korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Během dne vystoupala až na 32,71 dolarů, což je nejvyšší hodnota od prosince 2012.

„Stříbro bude v příštích čtvrtletích pokračovat v růstu kvůli postupnému snižování sazeb a vzhledem k tomu, že čínské stimuly by mohly ještě nějakou dobu pokračovat,“ uvedla analytička Amelia Xiaová Fuová ze společnosti BOCI. Dodala, že cena se podle ní bude blížit 37 dolarům.

Češi prchají před inflací ke zlatu

Cena zlata letos zboří všechny rekordy, tvrdí analytici

Cena zlata, která letos překonává dosavadní rekordy, podle analytiků v příštích měsících zřejmě dále poroste. Důvodem je především snižování úrokových sazeb, špatná geopolitická situace či poptávka centrálních bank. Od začátku roku cena zlata vzrostla o více než 20 procent. Zlato se pohybuje několik týdnů na hraně historického rekordu nad úrovní 2500 dolarů za unci.

Přečíst článek

Stříbro letos roste

Stříbro slouží jako bezpečná investice a zároveň hraje klíčovou roli v průmyslu. Letos zatím vzrostlo o více než 36 procent. Analytička Aneeka Guptová ze společnosti WisdomTree připomíná, že použití stříbra ve fotovoltaických výrobcích, jako jsou solární panely, se oproti předchozímu roku téměř zdvojnásobilo.

Reklama

Spotové zlato mezitím vzrostlo o 0,25 procenta na 2663,74 dolarů za unci, když dříve během dne dosáhlo rekordní hodnoty 2685,42 dolarů. Zlato v roce 2024 zatím zdražilo o více než 29 procent a rekord překonalo několikrát. Pomáhá mu snížení sazeb ve Spojených státech, jeho vnímání jako bezpečného přístavu v čase nejistot a silné nákupy centrálních bank.

zlato

Zlato je letos silné. Významně však roste i cena kakaa či pomerančového džusu

Z komodit na světových trzích v prvních osmi měsících roku výrazně zdražilo zlato, stříbro, kakao, káva a pomerančový džus, zvýšila se ale i cena plynu, uhlí a elektřiny. Naopak významně zlevnila železná ruda, bavlna, pšenice nebo kukuřice. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce srpna klesl o tři procenta.

Přečíst článek

„Síla ceny zlata se právě teď živí sama sebou. To znamená, že hybnost pohání spekulativní toky navzdory rostoucímu americkému dolaru a výnosům státních dluhopisů,“ uvedl nezávislý analytik Ross Norman.

Zisky si připisují i další drahé kovy. Platina má ve stejný čas k dobru skoro dvě procenta a palladium přes jedno procento.

Americká centrální banka (Fed) minulý týden snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 4,75 až 5,00 procenta. Investoři odhadují pravděpodobnost, že Fed sníží sazby v listopadu znovu o půl procentního bodu, na 63 procent.

Reklama

Související

zlato

Zlato je letos silné. Významně však roste i cena kakaa či pomerančového džusu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme