Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena zlata dál pádí vpřed. Aktuálně překonala svůj historický rekord

Cena zlata dál pádí vpřed. Aktuálně překonala svůj historický rekord
ČTK

Cena zlata je na rekordu, dostala se mírně nad 2486 dolarů (přes 57 tisíc korun) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Na trhu sílí očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne v září snižovat základní úrokovou sazbu. Žlutý kov, jak se zlatu přezdívá, má za celý týden k dobru více než jedno procento.

Reklama

Krátce před 15:30 středoevropského letního času se zlato k okamžitému dodání prodávalo kolem 2486,50 dolarů za unci, a proti předchozímu obchodnímu dni tak vykazovalo nárůst o 1,2 procenta. Naopak stříbro mírně oslabovalo.

Výraznějšímu růstu ceny zlata brání dohady, že by Fed v září mohl snížit sazby méně než o půl procentního bodu, jak očekávali někteří analytici.

Lukáš Kovanda: Třetinu odměny olympioniků požrala inflace

Čeští medailisté z Paříže dostanou za medaile odměnu jen necelých 10 milionů korun, v Tokiu to bylo přes 20 milionů. Takřka třetinu odměny od té doby navíc „požrala“ inflace.

Přečíst článek

„Obchodníci se zlatem postupují tento týden opatrně, protože údaje ze Spojených států výrazně snížily pravděpodobnost zářijového snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů,“ uvedl analytik Zain Vawda ze společnosti OANDA. To podle něj naznačuje, že zlato bude možná potřebovat další katalyzátory, aby překonalo hranici 2500 dolarů. Žlutý kov by na tuto hranici sice mohl nakonec dosáhnout, v nejbližší době to ale není pravděpodobné. Očekává se, že zlato zůstane v rozmezí 2360 až 2480 dolarů za unci, uvedl analytik.

Reklama

Zlato svým držitelům neposkytuje žádný výnos, a proto mu svědčí prostředí nízkých úrokových sazeb. Ty snižují atraktivitu finančních produktů typu spořicích účtů nebo termínovaných vkladů.

Stříbro ve stejnou dobu ztrácelo 0,3 procenta a platina 0,2 procenta. Všechny drahé kovy ale byly na cestě vykázat za celý týden zisky.

Bitcoin za 100 tisíc? Metu by mohl dobýt do konce roku

Bitcoin by mohl do konce prázdnin posílit na nový rekord a přiblížit se metě 80 tisíc dolarů (asi 1,87 milionu korun), shodují se experti na kryptoměny. Někteří jdou v úvahách ještě dál. Koncem roku by prý mohl stát i 100 tisíc. Spekulace na krátkodobé pohyby cen bitcoinu se ale nemusejí vyplatit, upozorňují ti též experti.

Přečíst článek

ČNB drží zlato za miliardy dolarů

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda doplňuje, že rekordní je kromě ceny zlata i jeho hodnota v majetku ČNB, která ke konci letošního června přesahovala tři miliardy dolarů. „Neznamená to však, že je rekordní i množství zlata, které ČNB vlastní. ČNB ke konci letošního června držela 1,33 milionu troyských uncí zlata. V 90. letech vlastnila více zlata než dnes, až takřka 2,1 milionu uncí, avšak cena zlata v majetku ČNB byla nižší než dnes. Klíčovým důvodem je právě to, že dolarová nominální cena zlata je v současnosti historicky rekordní,“ říká Kovanda.

Česká národní banka ve druhém čtvrtletí nakoupila téměř šest tun zlata. Na konci pololetí dosáhlo jeho množství v rezervách centrální banky 1,334 milionu troyských uncí, což odpovídá 41,49 tuny. Za posledních 12 měsíců se zlaté rezervy ČNB více než zdvojnásobily. 

Podle Světové rady pro zlato (WGC) hodlá v příštích 12 měsících zvýšit své zlaté rezervy třetina světových centrálních bank. Loni centrální banky přidaly do rezerv 1037 tun zlata, což je druhý nejvyšší roční nákup v historii, a to po rekordních 1082 tunách v roce 2022. 

Reklama

Související

zlato

Zlato je letos silné. Významně však roste i cena kakaa či pomerančového džusu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme