Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský akciový trh zažil nejlepší den od roku 2008

Hlavní index čínských akcií zpevnil o 8,5 procenta
iStock
 ČTK

Čínské akcie díky vládním opatřením na podporu ekonomiky pokračovaly v silném růstu. Jejich index CSI 300 si připsal 8,48 procenta a uzavřel na 4017,85 bodu. Čínský akciový trh tak zažil nejlepší den od roku 2008.

Reklama

Index CSI 300 posílil už podeváté za sebou a dostal se na nejvyšší úroveň od loňského srpna. Výrazně naopak oslabily japonské akcie, jejichž index Nikkei 225 klesl o 4,8 procenta na 37.919,55 bodu.

Akcie japonských exportérů se dostaly pod tlak kvůli pátečnímu růstu kurzu domácí měny, za kterým stála zpráva, že novým japonským premiérem se zřejmě stane bývalý ministr obrany Šigeru Išiba. Ten v rozhovoru s agenturou Reuters označil dosavadní zvyšování úrokových sazeb japonskou centrální bankou za správnou cestu.

Silnější kurz domácí měny po přepočtu snižuje hodnotu zahraničních příjmů firem. Výrazný pokles utrpěly například akcie předních japonských automobilek.

Předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny Libor Vošický

Šéf Buřinky: Budoucnost je v energetických rekonstrukcích

Role stavebních spořitelen se mění. Dříve si u nich lidé především spořili na bydlení nebo aby měli k dispozici větší naspořené sumy, které si na konci spoření vybírali. Po loňském memorandu, které uzavřely se státem, ale stavební spořitelny rozšiřují svou roli do poradenství k energetickým rekonstrukcím. Už letos na podzim by mohly domácnostem pomáhat i s kompletním podáváním žádostí o dotace, říká v rozhovoru pro Newstream CLUB předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny Libor Vošický.

Přečíst článek

Reklama

Martin Wichterle: Příběh Česka by měl být o zemi, kde se skvělé produkty vymýšlí i vyrábí

Známý český podnikatel Martin Wichterle říká, že probádal spoustu slepých uliček. „Bez toho to nejde,“ dodal v rozhovoru pro Export.cz. Slepé uličky jeho firmě Wikov, přednímu světovému výrobci průmyslových převodovek, také hodně přinesly. Platí to například o společných aktivitách Wikovu s dceřinou společností německého Siemensu, které se zaměřovaly na servis převodovek. Těm poměrně rychle odzvonilo, ale českou firmu tato nepříliš významná epizoda nakopla k novému významnému oboru.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínské akcie prudce zpevnily

Čínské akcie letí vzhůru. Optimismus jim dodaly i sliby tamní vlády o chystané pomoci

Přečíst článek
Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme